Μπορεί το σχολείο, να λειτουργήσει ως ένας πολιτιστικός πόλος για την πόλη;




H Δημοτική Κίνηση «ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη»  και  το  Δίκτυο Αλληλεγγύης ΗΛΙΟΥ-πόλις, παρουσιάζουν μια εκδήλωση – εργαστήριο (διάρκειας δύο ωρών) με τον θεατρικό συγγραφέα και εκπαιδευτικό Βασίλη Κατσικονούρη με τίτλο:

 Σχολική κοινότητα και Τέχνη – Άνοιγμα στην πόλη.

Ο συγγραφέας μαζί με ομάδα συνεργατών – εκπαιδευτικών παρουσιάζουν και συζητούν τρόπους αναβάθμισης των πολιτιστικών δράσεων στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο.

Την Παρασκευή 11 Μαΐου , ώρα 20:15  στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης , Μαρίνου Αντύπα και  Σοφοκλή Βενιζέλου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (διάρκεια 2 ώρες)

Σχολική κοινότητα και Τέχνη – Άνοιγμα στην πόλη

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς

Διερευνά τη δυνατότητα ζωντανέματος και ενεργοποίησης της έννοιας «κοινότητα»  μέσα από τις καλλιτεχνικές – πολιτιστικές δράσεις του σχολείου. Ο όρος «σχολική κοινότητα» περιλαμβάνει δασκάλους,  μαθητές ,γονείς, αλλά και την ευρύτερη γειτονιά και περιοχή – πόλη του σχολείου.

Μπορεί το σχολείο, πέρα από εκπαιδευτική μονάδα, να λειτουργήσει και ευρύτερα, ως ένας πολιτιστικός πόλος για την περιοχή και το Δήμο όπου ανήκει; Μπορεί η ενασχόληση με τις Τέχνες να φέρει κοντά τους βασικούς φορείς του σχολείου μέσα από τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα; Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μην αφορά μόνον διεκπεραιωτικές ανάγκες του σχολικού προγραμματισμού, αλλά να ξυπνά σε όλους τους εμπλεκόμενους, κυρίως στα παιδιά, άλλες ανάγκες, πιο ουσιαστικές, για έκφραση, αναζήτηση και αισθητική του βίου;

Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσουν να συζητήσουν μαζί μας τις απαντήσεις που έμπρακτα έδωσαν στο σχολείο τους, στο 1ο Γυμνάσιο Ζωγράφου οι υπεύθυνοι καθηγητές και γονείς.

Στο 1ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, κάθε χρόνο, με την καθοδήγηση του καθηγητή Βασίλη Κατσικονούρη, γνωστού συγγραφέα και σκηνοθέτη, γίνονται παραστάσεις στις οποίες ο θίασος αποτελείται από μαθητές που παίζουν μαζί με τους δασκάλους τους και τους γονείς τους. Οι παραστάσεις αυτές δεν είναι συγκεκριμένα, γνωστά έργα, αλλά έχουν τη μορφή project που καταλήγουν σε performance, οι οποίες γίνονται σε χώρους εντός αλλά και εκτός του σχολείου, στη γειτονιά εν είδει communityevent. Εφέτος, με αυτόν τον τρόπο δουλειάς, το σχολείο έκανε την 25άλεπτη ταινία «Η Εκδρομή», η οποία βραβεύτηκε σε πανελλήνια σχολικά φεστιβάλ και θα προβληθεί στα πλαίσια του εργαστηρίου. Επίσης, τα παιδιά της ομάδας εκλήθησαν και πρωταγωνίστησαν στην αμιγώς επαγγελματική παράσταση «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» σε σκηνοθεσία της Αλεσάντρα Μαγιολέτι, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης και την τρέχουσα σαιζόν παίζεται στο Από μηχανής θέατρο στην Αθήνα. Ακόμα, από αυτές τις διεργασίες στο σχολείο προέκυψε η αυτόνομη ομάδα ενηλίκων ΤΑΡΙΑ με γονείς και καθηγητές, η οποία κάνει δικές της παραστάσεις στην πόλη του Ζωγράφου.

Στην εκδήλωση – εργαστήριο εισηγητές θα είναι οι:

Βασίλης Κατσικονούρης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και σκηνοθέτης

Ιουλία Καρύδη, εκπαιδευτικός

Γιώργος Πιπεράκης, γονέας

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.