Γλυφάδα: Οι φωνές των “Μελωδών” μάγεψαν το κοινό (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Tην Κυριακή 20 Μαΐου 2018, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε για ακόμη μια φορά την Χορωδία “Μελωδοί” του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας “Ο Προφήτης Ηλίας” στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” στην Άνω Γλυφάδα, στα πλαίσια της μουσικής παράστασης με τίτλο: “ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ- Μίκης Θεοδωράκης”.

H καταληκτήρια αυτή πανηγυρική εκδήλωση της Χορωδίας του Συλλόγου μας τελέστηκε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μαέστρου της, ερμηνευτή, κυρίου Σωτήρη Δογάνη.

Οι φωνές των “Μελωδών” που ερμήνευσαν για μας τα πιο αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου μας εθνικού συνθέτη όπως “Ρωμιοσύνη”, “Άξιον εστί”, “Πολιτεία”, “Επιφάνια”, “Λυρικά”, “Το τραγούδι του νεκρού αδερφού” και “18 λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας” ήταν, όπως πάντα, συνοδευόμενες από την καταξιωμένη solist πιανίστα και soprano κυρία Κατερίνα Μεγάλου.

Οι μαντιναδολογικές παρεμβάσεις ανάμεσα στα τραγούδια του εκλεκτού μαντιναδολόγου, κυρίου Παύλου Ψαρουδάκη, σηματοδότησαν στιγμές συγκινητικές.

Ο Σύλλογός μας απέτισε φόρο τιμής με το να αφιερώσει την εκδήλωση στον εκ των πρωτεργατών της Χορωδιακής και Πολιτιστικής Παιδείας στη Γλυφάδα, Δάσκαλο και Αρχιμουσικό κύριο Παναγιώτη Βεσμεδιώτη, απονέμοντας τιμητική πλακέτα για την ανεκτίμητη προσφορά του στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία, πλακέτα την οποία κατασυγκινημένη παρέλαβε η κόρη του, κυρία Μαριάννα Βεσμεδιώτη.

Το χρονικό δε της απονομής χαρακτηρίστηκε από τις χρυσές συγκινησιακές πιένες των χαιρετισμών που απηύθυναν στον τιμώμενο Δάσκαλο κύριο Βεσμεδιώτη δυο από τα καλλιτεχνικά του “παιδιά”, σήμερα χορωδοί των “Μελωδών”, η κυρία Φωτεινή Δημητράτου και ο κύριος Μιχάλης Μαλατέστας, αλλά και από τα τραγούδια που του χάρισαν τα μέλη του δημιουργήματός του, της “Ερασιτεχνικής Χορωδίας Γλυφάδας Παναγιώτη Βεσμεδιώτη” καθώς κατακλύζοντας τη σκηνή του θεάτρου ερμήνευσαν τις εναρμονίσεις του.

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και στην καταξιωμένη ποιήτρια και λογοτέχνη, κυρία Άννα Μπιθικώτση, ως ελάχιστη ευχαριστιακή αναγνώριση για το πολύτιμο της εμπιστοσύνης, της σύμπραξης και προσφοράς της στην εν γένει έκφραση της Χορωδίας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κύριος Τάσος Σκουτέρης χαιρέτισε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους με ένα σύντομο λόγο στο οποίο αναφέρθηκε στην χρονιά που αφήνουμε σιγά σιγά πίσω μας τόσο στον τομέα του τραγουδιού όσο και στον τομέα του παραδοσιακού χορού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:

Ο κος Δημήτρης Τσακίρης – Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γλυφάδας, η κα Γεωργία Βαμβακερού – μέλος του Δ.Σ. του Κ.Α.Π.ΠΑ., κος Βασίλης Παλιούρας εκπρόσωπος της παράταξης “Δυνατή Γλυφάδα”, η κα Φρίντα Μαυροπούλου – Πρόεδρος και ο κος Στέλιος Ναλμπάντης – Ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λακώνων Γλυφάδας, η κα Μελίνα Τριανταφύλλου – μέλος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας “Η Ρωμανία”, ο κος Χρήστος Αλεξανδρίδης – έφορος του Κ.Ο.Π.Α. (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθήνας) Καλλιθέας, η κα Άννα Μπιθικώτση – Ποιήτρια, συγγραφέας, στιχουργός και χρονογράφος, ο κος Γιάννης Μανιάς – ηθοποιός και σκηνοθέτης, η κα Μαρία Παπαδάκη από την τοπική εφημερίδα “Ο Παλμός” Γλυφάδας και ο κος Ηλίας Γιαννόπουλος – ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ οφείλουμε στο κατάστημα “Πίτες της Γεωργίας” της γειτονιάς μας για την ευγενική χορηγία του. Το ψητοπωλείο “Οι Πίτες της Γεωργίας” είναι ένα ψητοπωλείο με δύο καταστήματα στα Νότια προάστια, ένα στην Αργυρούπολη (Μαρίνου Γερουλάνου 53), και ένα στην Άνω Γλυφάδα, (Γεωργίου Γεννηματά 59).

ΠΕΡΗΦΑΝΗ Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΜΕΛΩΔΟΥΣ”  ΤΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ 28ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΗΣ Χ.Ο.Ν.

Ήταν ένα απόγευμα του μακρινού 2003, τότε που ο ιδρυτής του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας “Ο Προφήτης Ηλίας”, ακάματος κύριος Ηλίας Γιαννόπουλος, με τίμησε με το να με προσκαλέσει να δομήσω την “έννοια” της Χορωδίας στο όνομα της υπηρεσίας του Συλλόγου υπέρ της παιδείας των ανθρώπων.

Περίσσια η διάθεση, νήπια τα μέσα!

Από τότε, χειμώνες και καλοκαίρια σκέπασαν το “ταξίδι” που ΄γινε “ένα” με τον καιρό μα δε σταμάτησε να ταξιδεύει, με το “πλήρωμα” ολοένα να μεγαλώνει το “σκάφος”!

Και φτάσαμ΄ ως εδώ, στο φετινό “Αρχιπέλαγος” του Ωκεανού της Τέχνης, αγναντεύοντας τον ορίζοντα του Πολιτισμού να “χαϊδεύει” ουράνιο τόξο τα πρόσωπά μας!

 

Στιγμές που δεν περιγράφονται!

Στιγμές που δε “βολεύονται”!

Στιγμές που δεν “κοστολογούνται” …γιατ΄ είναι “φορτωμένες” τιμή, έργο, συγκίνηση, ιδανικά κι αξίες!  Την τιμή της δικής σας Αγάπης, της Εμπιστοσύνης και της Εκτίμησης πολυσέβαστοι κι αγαπημένοι Γλυφαδιώτες συμπολίτες Φίλοι των “Μελωδών” μου, της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας “Μελωδοί” του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας “Ο Προφήτης Ηλίας”, των οποίων η ευχές ώθησαν την μελωδική μας έκφραση να στολιστεί το βαρύτιμο Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΗΜΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ 28ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΓΑΓΕ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ Χ.Ο.Ν. την 21η του περασμένου Απριλίου στην σφύζουσα ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕΓΑΡΟΥ Ο.Λ.Π. ΠΕΙΡΑΙΑ !

Τα μελωδικά μας “φτερουγίσματα”, συνοδεία στο πιάνο της εξαίρετης πιανίστα Κατερίνας Μεγάλου αναφέρθηκαν στα τραγούδια – μνημεία:

– “Την πόρτα ανοίγω το βράδυ” (ποίηση Τάσου Λειβαδίτη – μουσική Μίκη Θεοδωράκη, εναρμόνιση για χορωδία Σωτήρη Δογάνη από το έργο “Λυρικά”)

– “Με το λύχνο του άστρου” (ποίηση Οδυσσέα Ελύτη – μουσική Μίκη Θεοδωράκη, εναρμόνιση για χορωδία Σωτήρη Δογάνη από το έργο “Άξιον εστί”) και

– “Άκρα του τάφου σιωπή” (ποίηση Διονυσίου Σολωμού – μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, εναρμόνιση για χορωδία Σωτήρη Δογάνη από το έργο “Ελεύθερη Πολιορκημένοι”)

Η έγκριτη θωριά από τα εκλεκτά μέλη της κριτικής επιτροπής – μια 20αδα εκ των λαμπροτέρων Αρχιμουσικών, Μαέστρων, Καθηγητών, Διευθυντών Ωδείων και solist διεθνούς φήμης, τίμησαν και επιβράβευσαν την καλλιτεχνική μας κατάθεση στα πλαίσια του Φεστιβάλ με τον βαθμό 19,3!!

 

Θέλω από αυτό το βήμα να εκφράσω βαθιά την ευγνωμοσύνη μου απέναντι στους συνταξιδιώτες, αναζητητές του “ωραίου”, Χορωδούς “Μελωδούς” μου, μοιράζοντάς τους το άνθος των αγαπητικών μου συναισθημάτων ισόποσα προσφερόμενο – κλάση υψώματος προσφόρου – στον καθένα ξεχωριστά!

Τιμή στον ιδρυτή της Χ.Ο.Ν. Μουσικολογιότατο, Εξοχότατο κύριο Λέκκα και στους πολυσέβαστους Δασκάλους της Τέχνης απέναντι σους οποίους είχαμε την ευλογία να καταθέσουμε το στίγμα της μουσικής μας έκφρασης, με την ευχή ακατάπαυστα να μεταλαμπαδεύουν το Φως της Παιδείας και του Πολιτισμού μέσα από τέτοιες υψηλές διοργανώσεις!

Ευχαριστίες στο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας “Ο Προφήτης Ηλίας” για την στήριξη!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους συνοδούς που υποστήριξαν συγκινητικά μια ακόμη λαμπρή αποστολή!

Τέλος ένα από καρδιάς ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας προς το έγκριτο μέσο επικοινωνίας σας για την τιμή της διακτίνισης του αγώνα μας!

 

Με εκτίμηση

 

Σωτήρης Δογάνης

Ερμηνευτής

Μαέστρος Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας “Μελωδοί”

Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας “Ο Προφήτης Ηλίας”

Αντιπρόεδρος του ΔΣ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.