Ένα Αρχαιολογικό Μουσείο στον Αλιμο από άλλον «σχολικό πλανήτη»!




(Χρήστος Αδαμόπουλος‎ – γενικός γραμματέας “Νότιον Σήμα”)

Την Κυριακή το πρωί επισκέφτηκα, μετά από πρόσκληση, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου όπου οι μαθητές της Γ1 τάξης υποδύθηκαν τους Αρχαιολόγους – Ξεναγούς.
Ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν είδα σε αρκετά μεγάλο χώρο μέσα στο σχολείο (αίθουσα και διάδρομοι) να απλώνεται η πορεία του ανθρώπου από τα πρώτα του βήματα μέχρι την Μινωική εποχή. Στον χώρο μέσα από 22 «περίπτερα» τα παιδιά, κατόπιν διδαχής από την εκπαιδευτικό τους, κ. Βασιλική Σούπου, δημιούργησαν χειροτεχνίες από πυλό, ξύλο, χαρτί, πανιά, δέρματα κ.α. παραστάσεις όπου ο επισκέπτης κατανοεί αμέσως τις συνθήκες διαβίωσης και τις ανάγκες του αρχέγονου ανθρώπου. Τα παιδιά έφτιαξαν δικές τους ιστορίες με τα γράμματα – σύμβολα του Δίσκου της Φαιστού. Κατασκεύασαν αρχαιολογικό εργαστήρι, αργαλειό, νεολιθική σκηνή, κοσμήματα, Μινωική κατοικία, λιμναία κατοικία (Δισπηλιό), αναπαρήγαγαν και την γραμμική Β΄κ.α.. Εντυπωσιάζει η παρουσίαση των συναισθημάτων των κυκλαδικών ειδωλίων και η ερμηνεία τους από τους μαθητές.


Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ξενάγηση έγινε από τα ίδια τα παιδιά. Είχαν κατανοήσει πλήρως το αντικείμενο, το είχαν κάνει κτήμα τους και ήσαν σε θέσει να απαντούν σε ερωτήματα. Όταν ρώτησα εάν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσουν αργότερα όλα αυτά, μου απάντησαν «όχι γιατί ασχοληθήκαμε αρκετά..»


Όταν ένα σχολείο είναι διαδραστικό και έχει φωτισμένους εκπαιδευτικούς με όρεξη αλλά πάνω από όλα έχουν συναίσθηση του εκπαιδευτικού τους προορισμού τότε το δημόσιο σχολείο προσφέρει περισσότερη και ουσιαστικότερη μάθηση.
Συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό κ. Βασιλική Σούπου για την ιδέα και τον κόπο που κατέβαλε αλλά και στην Δ/ντρια κ. Ιωάννα Μικρογιαννάκη που στηρίζει και υποστηρίζει εκπαιδευτικές δράσεις.
Το Μουσείο είναι επισκέψιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πιστεύω ότι αξίζει της προσοχής σας.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.