Ρέμα Πικροδάφνης: Με πρόστιμα μαμούθ κινδυνεύουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων




Mε πρόστιμα μαμούθ κινδυνεύουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν χτιστεί αυθαίρετα εδώ και δεκαετίες στο ρέμα της Πικροδάφνης. Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης με επιστολή που στέλνει στον υπουργό Εσωτερικών, στην περιφερειάρχη Αττικής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στους συναδέλφους του δημάρχους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μετά την έκθεση που συνέταξε η Πολεοδομία, την οποία κάλεσε να διενεργήσει ελέγχους.

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, τονίζει ότι δεν έχει διοικητικά την ευθύνη για τις παρανομίες (το ρέμα δεν περνάει καν από το δήμο του), αλλά όφειλε η Πολεοδομία να κάνει ελέγχους μετά τα γεγονότα της Μάνδρας και ξεκαθαρίζει ότι ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης δεν έχει καμία ευθύνη για κατεδαφίσεις ή είσπραξη προστίμων που αφορούν άλλους Δήμους.

Το θέμα πάντως είναι ότι τα περισσότερα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί από τη δεκαετία του ’50 και μετά, δεν ανήκουν σε πλούσιους αλλά σε φτωχούς ανθρώπους, μεροκαματιάριδες που έβαλαν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, υπό την ανοχή των εκάστοτε κυβερνώντων και τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

Κύριοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να σας ενημερώσω για την εξέλιξη αναφορικά με τους ελέγχους της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στο ρέμα Πικροδάφνης, με το οποίο έγγραφό μου με υπ’ αρ. πρωτ. 44522/29-11-2017 κάλεσα την Πολεοδομία να διενεργήσει.
Δυστυχώς η πρώτη έκθεση που ήρθε στα χέρια μου από τον Δήμο Π. Φαλήρου καταγράφει εκατό (100) περίπου αυθαίρετα εντός του ρέματος για τα οποία προβλέπονται πρόστιμα μαμούθ.
Οι αυτοψίες συνεχίζονται και στον Δήμο Αγ. Δημητρίου όπου αναμένεται να είναι τετραπλάσιος ο αριθμός αυθαιρέτων και στον Δήμο Αλίμου, τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους.
Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της Υπηρεσίας, που λόγω έλλειψης προσωπικού γίνεται με αργά βήματα, ο σχετικός φάκελος θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα, στον Υπουργό Εσωτερικών, στην Περιφέρεια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στους Δήμους σας, προκειμένου να ενεργήσετε από κοινού για όσα προβλεπόμενα ορίζει ο Νόμος.
Σε καμία περίπτωση ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης δεν έχει καμία ευθύνη για κατεδαφίσεις ή είσπραξη προστίμων που αφορούν άλλους Δήμους.
Όπως είχα τονίσει στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 και δυστυχώς παραβρέθηκε μόνο ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Χατζηδάκης, το πρόβλημα δείχνει να είναι τεράστιο, αφορά τους κατοίκους των Δήμων σας και είναι εκτός διοικητικής μου αρμοδιότητας.
Συνεπώς προτείνω άμεση συνεδρίαση από κοινού του Υπουργού Εσωτερικών, της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Δημάρχων για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου ότι ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης δεν έχει πλέον καμία άλλη αρμοδιότητα.
Ολοκληρώνοντας επανέρχομαι στο πάγιο αίτημά μου τριών ετών για σύσταση γραφείων δόμησης στους δικούς σας δήμους γιατί θεωρώ απαράδεκτο να έχω την ευθύνη των Δήμων σας έστω και διοικητικά και να διενεργούνται οι έλεγχοι αυτοί σε περιοχές που δεν έχω διοικητικά την ευθύνη, αλλά μετά τα γεγονότα της Μάνδρας όφειλα να ενημερωθώ για την κατάσταση που επικρατεί στο ρέμα Πικροδάφνης, το οποίο δεν περνάει καν μέσα από το Δήμο μου.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.