Πιτσιόρλας για Ελληνικό: Όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει η επένδυση
Μέσα στο 2018 θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το χρονοδιάγραμμα, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, προβλέπει ότι τους πρώτους μήνες του έτους το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εγκρίνει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της ανάπλασης της έκτασης, για να ακολουθήσει η αδειοδότηση του καζίνο που έχει χωροθετηθεί στη συγκεκριμένη έκταση. Οι διαδικασίες αυτές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, θα ολοκληρωθούν μέσα στο α΄ εξάμηνο του έτους. «Θεωρώ ότι όλα αυτά το πρώτο εξάμηνο θα έχουν τελειώσει και επομένως μέσα στο ’18 όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει η επένδυση», είπε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα επεξεργαστεί νομοπαρασκευαστικά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής».
Διαβιβάστηκε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας το πολυαναμενόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και με πράξη του πρόεδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου, λόγω σπουδαιότητας, το επίμαχο σχέδιο διατάγματος εισήχθη για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στην Ολομέλεια του δικαστηρίου.

Σήμερα αναμένεται να οριστεί ο εισηγητής και η ημερομηνία συζήτησης κεκλεισμένων των θυρών του σχεδίου προεδρικού διατάγματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται μεταξύ των άλλων, πολεοδομικά μεγέθη ως εξής:
1) Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.
2) Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τ.μ..
3) Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοιχτοί χώροι που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τ.μ. της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.
4) Στις περιοχές προς πολεοδόμηση οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται κατ’ ελάχιστον σε ποσοστό 50%. Στους πιο πάνω χώρους περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 τ.μ. που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Επίσης, το το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ενώ, το υφιστάμενο νεώτερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)», εντάσσεται κατά το στάδιο έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού και τυχόν υπάρχοντα σε αυτό κτίσματα συνιστούν συνοδά κτίρια.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος υπεγράφη στις 22 Δεκεμβρίου 2017 στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.