Σημαντικές αποφάσεις για το εμπορικό κέντρο της Βούλας




Την προστασία της Λεωφόρου Βασιλέως Παύλου από οχλούσες χρήσεις που θα υποβάθμιζαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την τακτοποίηση ρυμοτομικών εκκρεμοτήτων πολλών ετών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου.

Στην εισήγηση του θέματος ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρουσίασε αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο το υφιστάμενο νομικό καθεστώς των χρήσεων γης στη συγκεκριμένη περιοχή και ζήτησε να παρθεί απόφαση που περιορίζει σαφώς τις χρήσεις που επιτρέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας το οποίο ψηφίστηκε στις 1 Αυγούστου 2014 και με το οποίο η περιοχή είναι ευάλωτη στη δημιουργία κέντρων διασκέδασης, μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολλών άλλων χρήσεων που δεν αρμόζουν στον οικιστικό χαρακτήρα της πόλης.

Διευκρίνισε μάλιστα, μετά από σχετική ερώτηση, ότι η εισήγηση του είναι απόλυτα συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του καθώς δεν αυξάνει τις χρήσεις γης πέραν των υφισταμένων ενώ παράλληλα το μεγάλο θέμα που είχε απασχολήσει την πόλη στις δημοτικές εκλογές του 2010 και του 2014 ήταν η αλλαγή χρήσεων στους κεντρικούς οδικούς άξονες του Δήμου.

Βάσει της εισήγησης του Δημάρχου, στην περιοχή της Πλατείας Ιμίων και της Λεωφόρου Βασιλέως Παύλου υπάρχουν προς επίλυση τρία σημαντικά θέματα.

Το πρώτο είναι η ύπαρξη του πεζόδρομου της Οδού Ποσειδώνος, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1995 επί δημαρχίας Α. Αποστολάτου. Ο πεζόδρομος έγινε στα πλαίσια ανακατασκευής της Πλατείας Ιμίων χωρίς όμως να γίνει η προβλεπόμενη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σειρά προβλημάτων.

Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι ο πεζόδρομος δεν μπορούσε να αστυνομευτεί επειδή ακριβώς δεν ήταν χαρακτηρισμένος ως πεζόδρομος αλλά δρόμος και επίσης ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί μπάρα απαγόρευσης της εισόδου σε αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα ο χώρος να είναι επικίνδυνος για τους πεζούς και ειδικότερα τα παιδιά που συχνά παίζουν εκεί.

Προτάθηκε συνεπώς η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και ο χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου τμήματος της Οδού Ποσειδώνος σε πεζόδρομο.

Το δεύτερο θέμα αφορά την ύπαρξη ασυμφωνίας ρυμοτομικών γραμμών στο οικοδομικό τετράγωνο 214. Εκεί υπάρχει ένα τμήμα της οδού Διγενή το οποίο, όπως έχει κατασκευαστεί αποκλίνει από τη ρυμοτομική γραμμή από 0,75 μ. έως 1,20μ.

Κατά συνέπεια είναι βάσει νόμου υποχρεωτική η άρση της ασυμφωνίας με τη μετακίνηση της ρυμοτομικής γραμμής εντός μίας ιδιοκτησίας στη συμβολή των οδών Διγενή και Ναυσικάς. Η προτεινόμενη τροποποίηση ρυμοτομεί υποχρεωτικά μία έκταση περίπου 37,5 μ2 της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας η οποία, μόλις οριστικοποιηθεί θα έπρεπε να αποζημιωθεί όπως προβλέπεται στην αντικειμενική του αξία ύψους περίπου 20.000 €.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος το Δημοτικό Συμβούλιο, η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στην οικογένεια του Δημοτικού Συμβούλου Δημοσθένη Βαμβασάκη και ήδη έχουν δηλώσει πως παραιτούνται από την αξίωση αποζημίωσης με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον ο Δήμος να κάνει άρση της ρυμοτομικής ασυμφωνίας χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Άρση ασυμφωνίας στα ρυμοτομούμενα υπάρχει και στο ίδιο Ο.Τ. επί της οδού Αυλώνος όπου και εκεί η ασυμφωνία θα λυθεί, προς όφελος του Δήμου, αζημίως, μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.

Το τρίτο ζήτημα αφορούσε την προστασία της Λεωφόρου Βασιλέως Παύλου από οχλούσες χρήσεις που θα υποβάθμιζαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την τακτοποίηση ρυμοτομικών εκκρεμοτήτων πολλών δεκαετιών.

Στη Λεωφόρο Βασιλέως Παύλου ήδη από το 1985 επιτρέπονται τα καταστήματα με το ΦΕΚ 716Δ/1985.

Οι εμπορικές χρήσεις στη Λεωφ. Β. Παύλου και σε άλλους θύλακες της Δ.Ε. Βούλας έγιναν απολύτως αποδεκτές από το ΣτΕ με τις 123 και 554/2007 αποφάσεις του. Το πρόβλημα με το ως άνω ΦΕΚ είναι ότι ο όρος «καταστήματα» είναι γενικόλογος.

Με βάση τις μεταγενέστερες ρυθμίσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (Ν. 4277/14), που εντάσσει την πόλη μας στην κατηγορία χρήσεων γης «τουρισμός – αναψυχή – εμπόριο», ελλοχεύει ο κίνδυνος ο όρος αυτός να παρερμηνευτεί με συνέπεια να επιβαρυνθεί η περιοχή με οχλούσες χρήσεις όπως ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πρατήρια βενζίνης κλπ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου, αποφάσισε την εξειδίκευση του είδους των επιτρεπομένων καταστημάτων στην Λεωφ. Βασ. Παύλου, με σκοπό την προστασία της περιοχής από την καταχρηστική χρήση του γενικόλογου όρου «καταστήματα», όπως αυτός περιγράφεται στο ισχύον ΦΕΚ 716Δ/1985.

Η εξειδίκευση αυτή περιλαμβάνει τα είδη των «καταστημάτων» που ήδη λειτουργούν στην Λεωφ. Βας. Παύλου (εμπορικά, εστιατόρια, τράπεζες, φροντιστήρια κλπ) και καμία απολύτως επιπρόσθετη χρήση.

Η Δημοτική Αρχή με την απόφασή της αυτή, όχι μόνο παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για προστασία του οικιστικού χαρακτήρα της πόλης, αλλά περαιτέρω προφυλάσσει την πόλη από τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης που εκπορεύεται από την υπερκείμενη πολεοδομική νομοθεσία και συγκεκριμένα την υπαγωγή της πόλης σε κατηγορία χρήσεων «τουρισμού – αναψυχής – εμπορίου» μέσω του Ν.4277/14, κατηγορία στην οποία εντάσσονται πλήθος οχλουσών χρήσεων, όπως υπεραγωρές, κέντρα διασκέδασης.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.