Παλαιό Φάληρο: Η ιδιοκτήτρια και ο υπερφροντιστής
(αναδημοσίευση της ανάρτησης του Κωνσταντίνου Παπαγιαννούλη)

Βρισκόμαστε στο 1975
Παρακολουθώ ανελλιπώς Αγγλικά σε ένα από τα λίγα φροντιστήρια του Παλαιού Φαλήρου. Παρακολουθώ εντατικά θερινά, εντατικά χειμερινά και έχω πήξει γενικώς. Η άξια ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου της οδού Σειρήνων με έχει για ένα από τους πιο αγαπημένους μαθητές γιατί οργώνω τα αγγλικά πτυχία.

Όμως στα παρασκήνια του φροντιστηρίου βρίσκεται ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας, ο οποίος δεν διδάσκει Αγγλικά, αλλά διδάσκει:
Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Λατινικά, Ρωσικά, Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική !, Computers !

Είχα την ευκαιρία να διδαχθώ από το σύζυγο, Γερμανικά, Αρχαία, Μαθηματικά και ολίγη πληροφορική ! Το φροντιστήριο, που απεικονίζεται σε φωτογραφία της εποχής, Διέθετε άκουσον – άκουσον ξηρογραφικόν μηχάνημα φωτοαντιγραφής και το πιο φοβερό που ανατριχιάζω μόνο που το σκέπτομαι: Διέθετε εν έτει 1975 προσωπικό υπολογιστή ! Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια πλακέτα εξ Ιταλίας, ένα πληκτρολόγιο και μία τηλεόραση. Το συναρπαστικό με την πανγλωσσική του δεινότητα ήταν, ότι μας ανέφερε τη Λατινική ή Ελληνική ρίζα μιας λέξης και την επαναλάμβανε σε όλες τις γλώσσες !

Το να βρίσκομαι στο χώρο και να συνομιλώ με τον υπερφροντιστή σκιώδη ήρωα, ήταν για μένα παράθυρο στη μόρφωση, στην επιστήμη, στη φιλοσοφία, στην τεχνολογία.
Ο υπερφροντιστής διέθετε πάνω από τις μισές ώρες των μαθημάτων για να μας πει ευφάνταστες ιστορίες από τη Γερμανία που σπούδασε χημικός μηχανικός. Μπορούσε να σου απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία, όπως το τι είναι το βόρειο σέλας μέχρι το κυνήγι μαγισσών στο μεσαίωνα ! Πάντα πήγαινα μισή ώρα νωρίτερα στα μαθήματα για να βρω την ευκαιρία να του θέσω ερωτήματα.

Στην περίοδο των προαγωγικών εξετάσεων, παρακολουθούσα επιπλέον ολίγα μαθηματικά, φυσική, χημεία, Αρχαία.
Πάντα θα υμνώ τον μακαρίτη υπερφροντιστή που απεδήμησε προ ολίγων ετών, καθότι μου δίδαξε την αγάπη για την επιστήμη, για τις γλώσσες και την τεχνολογία.

Μου δίδαξε τη διαθεματικότητα, τη διεπιστημονικότητα, τους ανοικτούς ορίζοντες σκέψης, το μεγαλείο της νόησης ! Την αγάπη αυτή που μου μετέφερε ο υπερφροντιστής, πέρα από οποιοδήποτε πτυχίο και πιστοποίηση δεν μου τη μετέφερε έκτοτε στο βαθμό αυτό κανένας πιστοποιημένος ! Περιττεύει φυσικά να αναφέρω, ότι μου μετέφερε την αγάπη για το φροντιστήριο…

Βρισκόμαστε στο 1975Παρακολουθώ ανελλιπώς Αγγλικά σε ένα από τα λίγα φροντιστήρια του Παλαιού Φαλήρου. Παρακολουθώ εντα…

Publié par Konstantinos Papagiannoulis sur vendredi 29 décembre 2017

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.