Διευθύνων σύμβουλος Lamda για το Ελληνικό: Έτοιμοι να ξεκινήσουμε χθες
(Της Στεφανίας Σούκη/newmoney.gr)

Στην πλέον καθοριστική φάση περνά το θέμα του Ελληνικού, με τις επόμενες δύο εβδομάδες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού προετοιμάζεται το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθηθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επένδυση των 8 δισ. ευρώ.

Κι ενώ η φημολογία που θέλει το επενδυτικό σχήμα και δή τους ξένους εταίρους (την κινεζική Fosun και την Eagle Hills από το Αμπου Ντάμπι) να …εξαντλούν την υπομονή τους, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, την ίδια στιγμή που έχει πυκνώσει η επικοινωνία μεταξύ των επενδυτών και του αρμοδίων διευθύνσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Χθες, πάντως αργά το βράδυ, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development από την εκπομπή του Γ. Κουβαρά στο Action 24 απαντώντας και στη φημολογία ότι οι επενδυτές πλέον μπορεί και να μην… επείγονται, δήλωσε «με τον πλέον κατηγορηματικό και σαφή τρόπο ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο χθές. Εχουμε ξοδέψει και συνεχίζουμε να ξοδεύουμε πολλά εκατομμύρια σε μελέτες και αν θέλαμε να φύγουμε από το έργο, θα αποχωρούσαμε τον Νοέμβριο του 2016 (σ.σ. οπότε έληξε η αρχική προθεσμία με βάση τη σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2014)».

Στο ερώτημα γιατί η Lamda, ως επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος, επέλεξε να απαντήσει μόλις πρίν από λίγες ημέρες στις καθυστερήσεις τόσων ετών, ο επικεφαλής του ομίλου απάντησε ότι «τo Eλληνικό είναι κάτι περισσότερο από μία επένδυση, είναι ένα εμβληματικό έργο και δε θέλαμε επικοινωνιακό χαρτοπόλεμο. Θέλαμε να δώσουμε χρόνο και χώρο στην ελληνική Πολιτεία. Μετά από τρία χρόνια από την αρχική υπογραφή της σύμβασης κι έχοντας στα χέρια μας τις επίσημες θέσεις της ελληνικής Πολιτείας (σ.σ. του υπουργείου Πολιτισμού), βγάλαμε τις σχετικές ανακοινώσεις προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό».

Στην παρούσα φάση, το επενδυτικό σχήμα ζητάει να ακολουθηθεί πλήρως η νομιμότητα και να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, τη σύμβαση του 2014 και τη σύμβαση του 2016, το νόμο με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός του Ελληνικόυ (4062), αλλά και το νόμο που διέπει την διαδικασία για τα αρχαιολογικά. Ειδικά όσον αφορά το θέμα των αρχαιολογικών, οι επενδυτές, μέσω του κ. Αθανασίου, δηλώνουν ότι θέλουν …φανατικά να σεβαστούν τη νομιμότητα. «Υπάρχει ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των επενδυτών και της ελληνικής Πολιτείας με το υπουργείο Πολιτισμού και προβλέπει τη μόνιμη, καθημερινή παρουσία αρχαιολόγων στην έκταση κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά και τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού Μουσείο, που θα αναδεικνύει τα αρχαία της επένδυσης». Η ειδοποιός διαφορά, μετά την κήρυξη μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικής από το υπουργείο Πολιτισμού έχει να κάνει με το γεγονός ότι αναιρείται το μνημόνιο που έχει ήδη υπογραφεί και θα πρέπει οι επενδυτές να λαμβάνουν για κάθε νέα κατασκευή μία ξεχωριστή άδεια σε κάθε ένα στάδιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρονοτριβές και γραφειοκρατία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda χθες έκανε λόγο για εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, μέσα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, απλά «χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Για το έτερο μεγάλο ζήτημα, αυτό των ψηλών κτιρίων, οι επενδυτές δηλώνουν καταρχάς ότι σέβονται την αισθητική του καθενός και τη διαφορετικότητα, ωστόσο η ύπαρξη των έξι ψηλών κτιρίων στην έκταση εξυπηρετεί ένα βασικό στόχο, να δοθεί ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας στο έργο. «Με βάση το νόμο του Ελληνικού, υπήρχε η δυνατότητα απεριόριστου αριθμού ψηλών κτιρίων, απεριόριστου υψους. Εμείς επιλέξαμε να κατασκευάσουμε έξι. Σε όλο τον κόσμο συνδυάζουν το μέλλον με το απερλθόν: Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι ταυτισμένη με ψηλά κτίρια τοπόσημα από τη Μαδρίτη ως το Μιλάνο, από το Λονδίνο έως το Παρίσι. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν σεβαστεί την πολιτιστική τους κληρονομιά; Επιπλέον, κάθε ψηλό κτίριο ισοδυναμεί με 15 εξαώροφες πολυκατοικίες. Φαντάζεστε πόσο ελεύθερο χώρο αφήνει αυτό για δημιουργία χώρων πρασίνου και απρόσκοπτης θέας;»

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στο γεγονός των χαμένων θέσεων εργασίας: «Κάθε μέρα που περνάει καθυστερεί τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το Σεπτέμβριο του 2016, όταν προχώρησε η σύμβαση, πήραμε 1500 βιογραφικά μέσα σε δύο μέρες. Η επένδυση έχει μεγάλη ποικιλομορφία, και οι θέσεις εργασίας καλύπτουν όλο το φάσμα των κλάδων από μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες αλλά πολύ περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπολογίζουμε ότι θα υπάρξουν 10.000 προσλήψεις με την έναρξη της επένδυσης φθάνοντας τις 70.000 όσο θα προχωρούν οι επενδύσεις σε βάθος 20ετίας». Πολύ σημαντικός είναι και ο αριθμός του επιπλέον- τουλάχιστον- 1 εκατ. τουριστών που αναμένονται λόγω της επένδυσης, η οποία θα περιλαμβάνει και το πρώτο ολοκληρωμένο θέρετρο στην Ευρώπη με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, συνεδριακούς χώρους, κ.τ.λ., αλλά και το καζίνο, για το οποίο θεσμικό πλαίσιο και διαγωνισμός είναι ένα ακόμη προαπαιτούμενο προκειμένου να προχωρήσει το έργο του Ελληνικού.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.