Ανδρέας Κονδύλης: «Η κάθε φουρτούνα μας μαθαίνει πώς να ταξιδεύουμε καλύτερα»




«Η κάθε φουρτούνα μας μαθαίνει πώς να ταξιδεύουμε καλύτερα», ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση του δημάρχου Αλίμου Ανδρέας Κονδύλη, σχετικά με τις ανεξαρτητοποιήσεις που υπήρξαν από την παράταξη του και τους «τριγμούς» που έχουν προκληθεί από αυτές.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Παρασκήνιο”, αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα που είναι ανοιχτά στην αυτοδιοίκηση όσο και θέματα που απασχολούν τον δήμο του.

Επίσης αναφερόμενος στο ζήτημα του Ελληνικού, ο κ. Κονδύλης τόνισε πως:  «Φαίνεται κατά βάση να υπάρχει και να είναι η δαιδαλώδης και νοσηρή ελληνική γραφειοκρατία που δημιουργεί αμέτρητα προβλήματα και «διώχνει» τις επενδύσεις από τον τόπο μας».

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα της αυτοδιοίκησης είναι η αξιολόγηση. Ποια είναι η εκτίμηση σας για το μέτρο. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά, ώστε να εκσυγχρονιστεί το Δημόσιο; Εσείς ως δήμος στείλατε τα απαραίτητα στοιχεία στο αρμόδιο υπουργείο;

Στο χώρο του Δημοσίου υπάρχουν κάποιοι εξαιρετικοί υπάλληλοι, ευσυνείδητοι και συνεπέστατοι. Δυστυχώς, πρόκειται για μειοψηφία. Θα αλλάξουν τα πράγματα με την αξιολόγηση; Δεν μπορώ να το ξέρω. Έχουμε να κάνουμε με μια νοοτροπία δεκαετιών, που δύσκολα ξεριζώνεται.

Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα, στηρίζουμε το μέτρο ως πρώτο  θετικό βήμα και είμαστε στη διαδικασία αποστολής των στοιχείων στο αρμόδιο Υπουργείο.

Η κυβέρνηση προωθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην αυτοδιοίκηση. Το σύστημα της απλής αναλογικής, θα βοηθούσε να υπάρξει κουλτούρα συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης ή θα λειτουργούσε αρνητικά στη διακυβέρνηση ενός δήμου;

Θεωρητικά, τα σχήματα συνεργασιών που προκύπτουν μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να δώσουν γόνιμα αποτελέσματα. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική ωριμότητα, για να δεχτεί κανείς και να υπηρετήσει τέτοια σχήματα. Φοβούμαι, όμως, ότι δεν είμαστε έτοιμοι κι είναι πολύ πιθανό, μετά από μια τέτοια λύση, να προκληθεί ακυβερνησία στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων και των Περιφερειών. Ας περιμένουμε,  όμως, να δούμε και τον Νόμο, ίσως να προβλεφθούν κάποιες «δικλείδες ασφαλείας».

Πώς πιστεύετε ότι λειτούργησε ο Καλλικράτης στην τοπική αυτοδιοίκηση και αν              κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να ανοίξει πάλι το χωροταξικό θέμα;

Ο Καλλικράτης λειτούργησε θετικά σε πολλές περιπτώσεις, αρνητικά σε λιγότερες. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Δήμους. Για παράδειγμα,  δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Αλίμου να είναι παραθαλάσσιος Δήμος και να μην έχει αρμοδιότητα για τη διαχείριση των ακτών. Μόνο, αν μας εμπιστευτεί το Κράτος και μας δώσει ουσιαστικές αρμοδιότητες, θα μπορέσουμε ολοκληρωμένα και υπεύθυνα να χαράξουμε δημιουργική πολιτική τοπικής διακυβέρνησης.

Το χωροταξικό, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να ανοίξει μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ΟΤΑ, ιδίως στα νησιά. Το αξίωμα «ένα νησί, ένας Δήμος» έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα μεγάλα νησιά.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που σας απασχολούν ως δήμο είναι η επένδυση στο Ελληνικό. Υπάρχει, πιστεύετε, εν τέλει η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτή η επένδυση; Πόσο θα βοηθούσε την ανάπτυξη του δήμου σας αλλά και της ευρύτερης περιοχής η υλοποίησή της;

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης. Φαίνεται κατά βάση να υπάρχει και να είναι η δαιδαλώδης και νοσηρή ελληνική γραφειοκρατία που δημιουργεί αμέτρητα προβλήματα και «διώχνει» τις επενδύσεις από τον τόπο μας.

Η Δημοτική μας Αρχή θέλει να προχωρήσει η επένδυση. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε πάρει δύο Αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις οποίες τασσόμαστε υπέρ της επένδυσης, θέτοντας βέβαια ταυτόχρονα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας και πρέπει να διευθετηθούν, σε σχέση με το χώρο του πρώην Αεροδρομίου και την επένδυση.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει συνεργασία με το κεντρικό Κράτος, για να προχωρήσουμε τα ζητήματα αυτά.

Εάν ληφθούν υπόψη και οι παράμετροι που θέτουμε εμείς, οι Δήμοι, πιστεύω ότι η επένδυση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και την ανάπτυξη και την τοπική οικονομία μέσα στον Άλιμο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Αθήνας.

Ποια έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αλίμου και ποια έχουν δρομολογηθεί;

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται ή ξεκινάνε τα ακόλουθα: ανακαίνιση των 2 ανοιχτών γηπέδων και 1 κλειστού γηπέδου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Επανασφάλτωση της λεωφόρου Αλίμου και αρκετών άλλων οδών, επίσης με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Αλλά κι εκτεταμένες κατασκευές και επισκευές πεζοδρομίων σε όλη την πόλη, ανέγερση της πεζογέφυρας στη λεωφόρο Ποσειδώνος, αντικατάσταση όλου του οδοφωτισμού με φωτιστικά led, αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και των παιδικών χαρών. Επίσης, δεκάδες άλλες παρεμβάσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Από την παράταξή σας έχουν ανεξαρτητοποιηθεί στο σύνολο τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό πόσο έχει επηρεάσει την συνοχή της παράταξή σας. Γιατί πιστεύετε ότι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση και πόσο σας πλήγωσε σε προσωπικό επίπεδο;

Διαγράψαμε έναν συνάδελφο, για λόγους που αναφέραμε δημόσια, και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί άλλοι τρεις.

Δεν είναι, βέβαια, κάτι ευχάριστο αυτό, αλλά επειδή οι καιροί δεν περιμένουν, δεν υπάρχει χρόνος για συναισθηματικές αμφιταλαντεύσεις και πολιτικά πισωγυρίσματα.

Ως δημοτική παράταξη είχαμε πάρει την απόφαση να συγκρουστούμε με παλιές σκουριασμένες νοοτροπίες, προκειμένου να ασκήσουμε μια νέα σύγχρονη πολιτική και να ταράξουμε τα βαλτωμένα νερά του Αλίμου.

Όταν εκλεγήκαμε, ως Δημοτική Αρχή κάναμε πολιτική πράξη τις αποφάσεις μας και δε διστάσαμε να έρθουμε σε ρήξη με το δημοτικό κατεστημένο, το «βόλεμα», το «χάϊδεμα των αυτιών», το «να τα έχω με όλους καλά» και το καθετί που τελικά ευθυνόταν για την αδράνεια του παρελθόντος. Μοιραία θα υπήρχαν αντιδράσεις…

Φαίνεται ότι οι συνάδελφοι, κάνοντας τη δική τους ιεράρχηση, έβαλαν αυτές τις αντιδράσεις πάνω από τον κοινό πολιτικό μας στόχο, δηλαδή την ευθύνη της ρήξης, για να γίνει ο Άλιμος καλύτερος.

Ίσως στην επιλογή τους να συνέβαλε και η προσωπική τους πικρία, σε σχέση με τις θέσεις ευθύνης που θα ήθελαν και δεν κατέλαβαν ή δεν συνέχισαν να καταλαμβάνουν μετά τις πρόσφατες δημαιρεσίες.

Μπορεί όλο αυτό να μας στενοχωρεί πρόσκαιρα, μας κάνει όμως δυνατότερους και πιο αποφασισμένους ως σύνολο. Η κάθε φουρτούνα μάς μαθαίνει πώς να ταξιδεύουμε  καλύτερα…

Επιθυμείτε να ζητήσετε από τους πολίτες του δήμου σας άλλη μία θητεία, ώστε να συνεχίσετε το έργο σας;

Έχουμε ξεκινήσει μία πολύ δημιουργική και αποτελεσματική προσπάθεια στον Άλιμο, η οποία δεν πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Οπότε, ναι. Αν δεν υπάρξει κάτι αναπάντεχο μέχρι τότε, – γιατί άνθρωποι είμαστε -, θα ήθελα να είμαι ξανά υποψήφιος.

ΠΗΓΗ: paraskhnio.gr

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Ανδρέας Κονδύλης: «Η κάθε φουρτούνα μας μαθαίνει πώς να ταξιδεύουμε καλύτερα»

  • 15/11/2017 at 5:47 μμ
    Permalink

    ΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΕΧΘΡΟ,ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.
    ΓΙ’ AYTO OTAN O ΕΧΘΡΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ
    ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ
    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ,Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ!

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.