Ξυλοφάγο “έντομο – εφιάλτης” στο πάρκο με τις λεύκες – Τις έκοψαν με τη βούλα του δασαρχείου (ΕΙΚΟΝΕΣ)
 

Ξυλοφάγα έντομα είχαν προσβάλει τις λεύκες στην πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου, στη Βούλα και ύστερα από διάγνωση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, το Δασαρχείο Πειραιά έδωσε το πράσινο φως για να κοπούν τα δέντρα επειδή υπήρχε κίνδυνος για πέσουν πάνω σε περαστικούς και αυτοκίνητα. Μάλιστα για να μην εξαπλωθεί η αρρώστια δόθηκε εντολή να καταστραφούν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων βάρους 5 τόνων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:

Μετά από εντολή του Δασαρχείου Πειραιά κόπηκαν και απομακρύνθηκαν 35 λεύκες από την Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου στη Δ.Ε. Βούλας λόγω σοβαρής εντομολογικής προσβολής και τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τους περαστικούς και τα διερχόμενα οχήματα (βλ. φωτό) ενώ παράλληλα υπήρχε κίνδυνος εξάπλωσης του προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν το 2016 παρατηρήθηκαν από το προσωπικό του Τμήματος Πρασίνου, αιφνίδιες πτώσεις μεγάλων κλάδων από τις λεύκες, καθώς και ολόκληρων δέντρων σε διάφορες πλατείες και πάρκα του Δήμου και συγκεκριμένα στις πλατείες Σοφ. Βενιζέλου, Ελευθερίας, στον κοινόχρηστο χώρο της οδού Αρκαδίου στη Δ.Ε. Βούλας, στην πλατεία 24ης Ιουλίου στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης και στην πλατεία Δήμα στη Δ.Ε. Βάρης.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, το Τμήμα Πρασίνου απευθύνθηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο διενήργησε αυτοψίες στους παραπάνω χώρους και στη συνέχεια απέστειλε το υπ΄ αριθμ. 5761/13-12-2016 έγγραφο περί διαπίστωσης εντομολογικής προσβολής στα εν λόγω δέντρα, με οδηγίες για την απομάκρυνση τους και η λήψη μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης των εντόμων.

Στη συνέχεια το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου αιτήθηκε στο αρμόδιο Δασαρχείο Πειραιά με το υπ΄ αριθμ 52983/30-12-2016 έγγραφο τη διενέργεια αυτοψίας και την έγκριση κοπής αρχικά 35 προσβεβλημένων δέντρων λεύκας στην Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου.

Το Δασαρχείο διαπίστωσε ότι συντρέχουν οι λόγοι κοπής και απομάκρυνσης των δέντρων και εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 1311 π.ε./16-1-2017 άδεια κοπής.
Με δεδομένη την κοπή των δέντρων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου εκπόνησε μελέτη συνολικής κηποτεχνικής ανάπλασης της πλατείας, η οποία δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου.

Η ανάπλαση περιλαμβάνει την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων και τη φύτευση τουλάχιστον του διπλάσιου αριθμός δέντρων μεγάλου μεγέθους, με σκοπό την αύξηση του πράσινου ισοζυγίου της πόλης. Αν κριθεί απαραίτητο να απομακρυνθούν και άλλα προσβεβλημένα δέντρα είναι δεδομένο θα αντικατασταθούν με ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων.

 

Η αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου, του Δασαρχείου Πειραιά και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.