Οδεύει προς… μεγάλο σκάνδαλο το Ελληνικό;




(αναδημοσίευση από το antinews.gr)

Ας υποθέσουμε ότι στην περίπτωση του Ελληνικού ο επενδυτής, δηλαδή η εταιρεία του Λάτση που κέρδισε τον διαγωνισμό, μελετά την απόφαση του ΣτΕ και κρίνει ασύμφορη την επένδυση.

Ας πούμε ότι παίρνει χάρακες, βάζει κάτω αριθμούς και διαπιστώνει πως δεν βγαίνει το έργο γιατί το ΚΑΣ μπλοκάρει την κατασκευή εμπορικού κέντρου και πολυτελών κατοικιών. Κάποιοι λένε ότι η απόφαση να κηρυχθεί αρχαιολογικός ο συγκεκριμένος χώρος ήταν πονηρή με την έννοια ότι δίνει το πράσινο φως για το έργο αλλά χτυπά στην καρδιά του masterplan.

Αν λοιπόν η εταιρεία πει ότι δεν μπορεί να γίνει η επένδυση και αποχωρήσει ζητώντας μάλιστα και τεράστιες αποζημιώσεις τότε τι θα γίνει; Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο, δηλαδή να αποχωρήσει η Lamda, να απαιτήσει ένα μεγάλο ποσό και το έργο να τιναχθεί στον αέρα. Λογικά η κυβέρνηση θα πάει σε νέο διαγωνισμό βάζοντας στο τραπέζι τα νέα δεδομένα. Δεν μπορούμε καν να υπολογίσουμε την καθυστέρηση που θα υπάρξει αλλά και το ενδεχόμενο να μη γίνει ποτέ η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, στο μεγαλύτερο οικόπεδο της χώρας.

Θα δικαιωθούν έτσι όσοι θέλουν το χώρο τσιμέντο και λαχανόκηπους, όσοι εδώ και χρόνια αναζητούσαν έναν κορμοράνο για να μπλοκάρουν το έργο. Θα δικαιωθεί ο… βαθύς ΣΥΡΙΖΑ και όλη η αριστερή καφρίλα που δεν θέλει κάτι καλό να γίνεται στη χώρα.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα γιατί πίσω από την απόφαση του ΚΑΣ, που χαιρέτησε και η κυβέρνηση, κρύβεται ένα πολύ βρόμικο παρασκήνιο. Κρύβεται ένας επιχειρηματικός πόλεμος που δεν έχει προηγούμενο. Ονόματα δεν θα πούμε, αλλά μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται. Δείτε μόνο ποιοι «ξαναγύρισαν» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν μέσω συγκεκριμένων media την κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Θέλουν μερίδιο από την τεράστια πίτα του Ελληνικού. Εδώ και χρόνια την πολέμησαν αυτήν την επένδυση. Όταν ο διαγωνισμός προχώρησε δεν είχαν να κάνουν τίποτε άλλο από το να την σαμποτάρουν. Βρήκαν πρόθυμους στην κυβέρνηση για να την μπλοκάρουν και τώρα κάνουν νταραβέρια.

Δύο είναι πλέον τα ενδεχόμενα. Είτε θα σπάσει ο διαγωνισμός ώστε να μπουν κι άλλοι… πρόθυμοι επιχειρηματίες στο παιχνίδι. Είτε θα προχωρήσει ο διαγωνισμός αλλά θα έχουν γίνει διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι.

Με μίζες, με πολιτική στήριξη ως αντάλλαγμα το έργο, με μοίρασμα της πίτας. Και ο νοών νοείτω.

Η υπόθεση του Ελληνικού, έτσι όπως εξελίσσεται, θα μπορούσε να είναι μεγάλο οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό σκάνδαλο. Μακάρι να διαψευστούμε.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.