To αρχαίο λατομείο στο Ελληνικό και το βυζαντινό εκκλησάκι στο κτήμα Τραχώνων




(Toυ Παύλου Παπαδημητρόπουλου, προέδρου της “Εταιρείας Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου Εισόδια-Τράχωνες» )

Κοντά στο γήπεδο του χόκεϋ στον πρώην αερολιμένα του Ελληνικού, αποκαλύφθηκε λατομείο κροκαλοπαγούς πετρώματος.

Στις τεχνητές επιχώσεις που κάλυψαν αργότερα το λατομείο, ίσως σε μια προσπάθεια διευθέτησης του χώρου μετά την παύση λειτουργίας του, βρέθηκαν πολλά θραύσματα μεγάλων αγγείων, χρονολογούμενων στον 4ο αι.π.Χ και σε μια σχισμή ανάμεσα σε δύο κυβόλιθους ένας θησαυρός (δηλαδή ένα σύνολο) 57 χάλκινων νομισμάτων του 4ου αι.π.Χ, που είχε μάλλον αποκρυβεί από κάποιον λατόμο της αρχαιότητος.

Ένα σύνολο επίσης από θραύσματα μεγάλων κυρίως αλλά και μικρών αγγείων χρονολογούμενων πριν από τα μέσα του 3ου αι. π.Χ βρέθηκε μέσα σε επίχωση, σε μικρή απόσταση από το λατομείο. Από το λατομείο αυτό πιθανολογείται ότι προέρχεται το υλικό κατασκευής του σωζόμενου ταφικού περιβόλου του Ελληνικού (σημείωση: ο ταφικός περίβολος μεταφέρθηκε και βρίσκεται σήμερα στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της ΥΠΑ στην λεωφόρο Ποσειδώνος)

Πέτρωμα από αυτό το ορυχείο, μπορούμε να θαυμάσουμε στο εκκλησάκι των «Εισοδίων της Θεοτόκου», στο κτήμα Τράχωνες-Σκλαβενίτη, με το οποίο εγινε επένδυση του πρόναου, όπως προκύπτει από μαρτυρία του Στέφανου Γερουλάνου σε συνέντευξη που μου είχε δώσει στο κτήμα την ημέρα των προετοιμασιών για το μνημόσυνο του παππού του, τον γιατρό Στέφανο Γερουλάνο: ….Το σκαλισμένο μάρμαρο πάνω από τις αγιογραφίες είναι παραγγελία του πατέρα μου και τα σχέδια τα φιλοτέχνησε ο ίδιος . Ο τοίχος πίσω μας και το πάτωμα εχουν καλυφτεί με μονοκόμματα κομμάτια μαρμάρου. Ξέρετε πως έγινε το έργο ? Τον καιρό της Γερμανικής κατοχής, μία κοπέλα από το προσωπικό ζήτησε να έλθουν να μείνουν και οι γονείς της στο κτήμα για να γλυτώσουν από την πείνα – κάτι πουν έγινε- όπως είχε γίνει και με πολλούς άλλους.

Ο πατέρας της, λεγόταν Σωκράτης (δεν θυμάμαι το επώνυμο) και ηταν μαρμαράς. Εδώ οι τοίχοι είχαν πρόβλημα με την υγρασία και ο Σωκράτης είπε στον πατέρα μου ότι αν έβρισκε μάρμαρο θα έλυνε μια για πάντα το πρόβλημα. Αποδείχθηκε γρήγορα ότι ήταν αδύνατον με τις συνθήκες της εποχής να βρεθεί το υλικό.

Κάποια ημέρα ένα φορτηγό που μετέφερε ογκόλιθους από το γειτονικό λατομείο, κάπου κοντά στην σημερινή λεωφόρο Αλίμου , εκεί που τώρα είναι το Super market, δεν θυμάμαι καλά, (σημείωση: περιοχή Χασάνι), πέρασε από το ρέμα. Εκεί με τους κλυδωνισμούς, έπεσε ένας ογκόλιθος, αλλά ο οδηγός δεν το αντιλήφθηκε και συνέχισε την πορεία του. Ο Σωκράτης που είδε το συμβάν, έτρεξε στον πατέρα μου : – Κε Γερουλάνε, βρέθηκε το μάρμαρο, θεόσταλτο δώρο !…..
Κλείνοντας την ιστορία ου ο Στέφανος Γερουλάνος, είπε: Βλέπετε πόσο μάρμαρο χρειάσθηκε για την ορθομαρμάρωση ? Ηταν από ένα μόνο κομμάτι…..
– Δεν πρόκειται να αφήσω να ξεχασθεί η όμορφη ιστορία σας κε Στέφανε του λέω, είναι κατά την άποψη μου ένα ντοκουμέντο.
Φωτογραφία 1-Θέση του αρχαίου λατομείου (πηγή ΣΟΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ)

Φωτογραφία 2 Στεφανος Γερουλάνος, Παύλος Παπαδημητρόπουλος

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.