SOS Σαρωνικός!




(Aνακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Αλίμου “Άνω Κάτω στο Καλαμάκι”)

Λίγες μέρες πριν γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για τον Σαρωνικό κόλπο μετά το ανεξήγητο, ακόμη, ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Μια μαύρη σελίδα που κοστίζει και θα κοστίσει για αρκετό καιρό οικονομικά, οικολογικά αλλά και ψυχολογικά σε όλους τους κατοίκους της Αττικής αλλά και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Το συγκεκριμένο ναυάγιο και η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, και που σχετίζεται πιθανότατα με τη δράση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης πετρελαίου, ανέδειξε τραγικά τις διαχρονικές αδυναμίες και ελλείψεις του κράτους σε διάφορους τομείς αλλά και την ανάγκη αυστηροποίησης του πλαισίου επιθεωρήσεων πλοίων και χορήγησης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας. Διαχρονικά προβλήματα, που η μνημονιακή λιτότητα έχει επιδεινώσει με τις περικοπές σε μέσα και προσωπικό. Είναι όμως πλέον καιρός και άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστούν.

Όπως είναι ανάγκη, επίσης, να βρεθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους, οι οποίοι και να αναλάβουν εξολοκλήρου το κόστος της απορρύπανσης και της αποκατάστασης της ζημιάς.

Οι εργασίες καθαρισμού προχωρούν μέρα με τη μέρα. Είναι βέβαιο ότι θα πάρει πολύ καιρό για να επανέλθουν η θάλασσα και οι ακτές και να μπορέσουμε και πάλι να απολαύσουμε το ήδη πληγωμένο περιβάλλον της πρωτεύουσας.

Δυστυχώς ο Δήμος μας έχει σοβαρό πρόβλημα. Ως Δημοτική Κίνηση προτείνουμε ειδικότερα:

Οι διαδικασίες καθαρισμού των ακτών να γίνονται σε όλες τις παραλίες ταυτόχρονα. Ο καθαρισμός και η οργάνωση να αφορά όλες τις παραλίες της πόλης μας και να μην δίνεται προτεραιότητα στις οργανωμένες παραλίες με αποτέλεσμα να απαξιώνονται οι ελεύθερες.
Για τον ταχύτερο καθαρισμό των ακτών, αν υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, να δημιουργηθούν ομάδες εθελοντών, με την καθοδήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών και με απαραίτητη ειδική ενδυμασία και μέσα ατομικής προστασίας.
Να υπάρχει άμεση και τακτική ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις ανακοινώσεις. Αρχικά, ενώ μύριζε σχεδόν όλος ο Άλιμος και είχαν έρθει κηλίδες πετρελαίου και μαζούτ υπήρξε απαγόρευση κολύμβησης μόνο στην “Ακτή του Ηλίου” ενώ στις ελεύθερες παραλίες δεν υπήρχε ούτε μια αφίσα ενημέρωσης!
Το μέλημά μας είναι να βρούμε άμεση λύση στην οικολογική καταστροφή και όχι να κάνουμε άνευ ουσίας αντιπαραθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναμέναμε από την πρώτη στιγμή μία υπεύθυνη ενημέρωση από τη μεριά του δημάρχου, ώστε οργανωμένα και συλλογικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, κάτι που δεν έγινε.

Η Δημοτική κίνηση “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο ΚΑΛΑΜΑΚΙ”, με την οικολογική συνείδηση που την διακατέχει, θα παρακολουθεί στενά όλα τα τεκταινόμενα και θα ενημερώνει τους πολίτες όπως έχει κάνει από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε στη δεκαετή παρουσία της στα δημοτικά θέματα του Δήμου μας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.