Γλυφάδα: Ταξίδεψαν τραγουδώντας στο έργο και στη φιλοσοφία του Μίμη Πλέσσα (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Το Σάββατο 03/06/2017, η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία «Μελωδοί», του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας «Ο Προφήτης Ηλίας» πραγματοποίησε την πανηγυρική, καταληκτήρια και κορυφαία για φέτος παράστασή της παρουσιάζοντας ένα ανθολόγιο επιλεγμένων τραγουδιών εναρμονισμένων για χορωδία, στα πλαίσια ενός συγκινητικού μουσικού αφιερώματος στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό και συνθέτη ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ υπό τον τίτλο «Ταξιδεύοντας» … στον ΜIMH ΠΛΕΣΣΑ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου και του Κ.Α.Π.ΠΑ Γλυφάδας και έλαβε χώρα στο κατάμεστο από κόσμο κλειστό κινηματοθέατρο Γλυφάδας «Μελίνα Μερκούρη».

Το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός τίμησε και λάμπρυνε με την παρουσία του ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, συνοδευόμενος από την έγκριτη δημοσιογράφο σύζυγό του κα Λουκίλα Καρέρ.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: O Δήμαρχος της πόλης μας κ. Γεώργιος Παπανικολάου, ο οποίος στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του συνεχάρη τον Σύλλογό μας για την εξαιρετική προσπάθειά του και για την άρτια και ποιοτική εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα. Τόνισε δε, ότι ένας ακόμη λόγος για να βραβευτεί ο Μίμης Πλέσσας είναι η συνεχής υποστήριξη που εκείνος παρέχει σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς και στο τέλος τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στις καλοκαιρινές δραστηριότητες του Δήμου Γλυφάδας.

Η Αντιπρόεδρος του ΚΑΠΠΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών «Το Άργενον», κα Μαίρη Παπάζογλου, στον σύντομο χαιρετισμό της, συνεχάρη το Δ.Σ. του Συλλόγου μας για την κορυφαία εκδήλωση που διοργάνωσε και ευχαρίστησε τον Μίμη Πλέσσα για την συμβολή του στον εθνικό πολιτισμό μας και την επάξια εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό.

Η  καταξιωμένη λογοτέχνης, ποιήτρια  και χρονογράφος κα. Άννα Μπιθικώτση, ως η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς, έπλεξε με τον ποιητικό της λόγο την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή του συνθέτη, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη θαλπωρή το έργο του, αναδεικνύοντας τα στοιχεία εκείνα που το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό και διαχρονικό. Το τέλος της ομιλίας της δε, έλαβε μορφή μικρού ποιητικού δρώμενου που έφερε την δημιουργική της υπογραφή, διανθισμένο από τις solo ερμηνείες της πιανίστα και soprano Κατερίνας Μεγάλου – η οποία απέδωσε το τραγούδι “Αν σ΄ αρνηθώ αγάπη μου” και του ερμηνευτή και μαέστρου μας Σωτήρη Δογάνη ο οποίος ερμήνευσε με τη σειρά του το τραγούδι “Έπεφτε βαθιά σιωπή” καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο και τον ίδιο τον συνθέτη. Μια ευρηματική κατάθεση τιμής εκ μέρους της κας Άννας Μπιθικώτση αφιερωμένης στον άνθρωπο – κεφάλαιο της Ζωής και του Πολιτισμού Μίμη Πλέσσα, συμβολίζοντάς τον ως έναν από τους σημαντικότερους θιασώτες του αγώνα για το Φως σε μια εποχή  που φωνασκεί το τίποτα.

Mεταξύ των άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Αιμίλιος Βουγιουκλάκης και Δημήτριος Νιτσόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Γλυφάδας, η κα Νίνα Διακοβασίλη, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, ο κ. Αραβανής Γεώργιος, καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος του Συλλόγου μας, ο κ. Νικολόπουλος Κωνσταντίνος, συνθέτης και σκηνοθέτης, η κα Χρύσα Λουπασάκη, μέλος του Δ.Σ. Ένωσης Γυναικών «Εμείς», η κα Δέσποινα Τσαγκαράκη, Πρόεδρος Ένωσης Κρητών Γλυφάδας «Η Κρήτη», η κα Φρίντα Μαυροπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Λακώνων Γλυφάδας, ο κ. Πάντης, Ταμίας Συλλόγου Λακώνων Γλυφάδας, η κα Ελένη Καραχάλιου, Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Γλυφάδας, η κα Δάφνη Μπίλια, Πρόεδρος Συλλόγου Γλυφάδας «Ελλήνων Διαδρομές», η κα Χρυσούλα Χριστόγλου, Μέλος Δ.Σ. ‘Ενωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», η κα Σακκά, Πρόεδρος Συλλόγου «Νέας Ευρυάλης», ο κ. Διονύσιος Παναγόπουλος, Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Γλυφάδας, ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος, ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας, ο κ. Άρης Κατσινέλης, χοροδιδάσκαλος στα χορευτικά τμήματα ενηλίκων και παιδιών του Συλλόγου μας, η κα Μαριγώ Κιάμου και η κα Μαρία Κουνή από το Ίδρυμα «Μ. Κόκκορη» και η κα Μαρία Παπαδάκη από την Τοπική εφημερίδα Παλμός.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, κ. Τάσος Σκουτέρης, κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ένα σύντομο καλωσόρισμα σε όλους τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τον συνθέτη για την προσφορά του και την παρουσία του, αναφερόμενος παράλληλα στην πολιτιστική δραστηριότητα του Συλλόγου μας που στόχο έχει να συμβάλλει άοκνα στην συνεχή πολιτισμική υποστήριξη της σύγχρονης κοινωνίας των ανθρώπων.

Ο μεγάλος δημιουργός Μίμης Πλέσσας προσέφερε ρίγη συγκίνησης στο πλημμυρισμένο από κόσμο θέατρο όταν “γέμισε” με την παρουσία του την σκηνή. Ήταν δε τόσο συγκινημένος και ο ίδιος από την θέρμη της υποδοχής, που χάρισε στο κοινό παίζοντας ο ίδιος πιάνο,  το τραγούδι του «Ξημερώνει Κυριακή», το μόνο τραγούδι από το έργο του «Δρόμος» που έχει επωδό (ρεφραίν) καλώντας τους παρευρισκόμενους να τραγουδήσουν όρθιοι μαζί του.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον κόσμο, ο Μίμης Πλέσσας είπε: «το έργο μου είναι δικιά σας περιουσία και αυτό που ζητώ είναι να την μεταλαμπαδεύσετε σωστά, στα παιδιά σας, τα εγγόνια και τα δισέγγονά σας».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κ. Τάσος Σκουτέρης και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας αλλά και Μαέστρος – Διευθυντής της Χορωδίας του Συλλόγου μας, κ. Σωτήρης Δογάνης, παρέδωσαν τιμητική πλακέτα στον δημιουργό και συνθέτη Μίμη Πλέσσα, συμβολικά τιμώντας τον για την συνολική προσφορά του στον εθνικό πολιτισμό.

Την σκυτάλη ανέλαβε η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία «Μελωδοί» του Συλλόγου μας, η οποία συνοδεία της Κατερίνας Μεγάλου στο πιάνο και υπό την μπακέτα και τις εναρμονίσεις του μαέστρου της κ. Σωτήρη Δογάνη, κατενθουσίασε και ξεσήκωσε το κοινό με τις εξαιρετικές ερμηνείες της σε ένα επιλεγμένο αντιπροσωπευτικό ανθολόγιο τραγουδιών από την  μουσική φαρέτρα του Μίμη Πλέσσα, σε μια από τις ομολογουμένως, κορυφαίες εμφανίσεις της ιστορίας της.

Το πραγματικά μυσταγωγικό αυτό ταξίδι, έτυχε της συγκινητικής αποφώνησης εκ μέρους του  Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας και Μαέστρου της Χορωδίας μας κ. Σωτήρη Δογάνη, αφού υπό τον τίτλο: Μίμης Πλέσσας …ως το Do “τ΄ αθάνατου νερού” απεύθυνε ευχαριστήρια ομιλία προς τον τιμώμενο, αναδύοντας  την ευωδιά της κοινωνικής, πνευματικής και θεολογικής διάστασης της  βάσης του έργου του, την έννοια της Αγάπης, που τόσο μοναδικά ύμνησε.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, Εύη Στασή, Μάρβα Παπαδήμα και Milena Radovanovitc, προσέφεραν τιμητικά από ένα πανέμορφο μπουκέτο λουλούδια, κατ’ αντιστοιχία, στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, Άννα Μπιθικώτση, Κατερίνα Μεγάλου και Σωτήρη Δογάνη.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε το μέλος του Συλλόγου μας κα Παναγιώτα Κουλαρμάνη, η οποία στο τέλος αναφέρθηκε στην άψογη διοργάνωση και τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, την οποία απέδωσε στην συνέργεια και την αποτελεσματική συνεργασία όλων των συντελεστών της.

Το Κατάστημα Amarildo Flowers επιμελήθηκε της διακόσμησης.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου μας πρόσφεραν σ΄όλο τον κόσμο που παρεβρέθηκε στην εκδήλωση εδέσματα και κεράσματα, ευγενική προσφορά των  Ζαχαροπλαστείων «ΣΟΒΟΛΟΣ».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας «Προφήτης Ηλίας» αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στο κόσμο που κατέκλυσε το θέατρο και με την παρουσία του έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα, στους δύσκολους αυτούς καιρούς που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, πως ο Πολιτισμός αποτελεί ένα ισχυρό όπλο όχι μόνο στον αγώνα για να βγούμε από τη βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά και να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός φωτεινού και γαλανόλευκου μέλλοντος που οφείλουμε να παραδώσουμε στη γενιά που έρχεται, στα παιδιά μας.

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας

        Τάσος Σκουτέρης              Κωνσταντίνος  Αγγελόπουλος

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.