Ριχάρδος (Ντικ) Μπρούσαλης: Ο Άδωνις του Παλαιού Φαλήρου (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Ο Ριχάρδος (Ντικ) Μπρούσαλης ήταν από τους σπουδαιότερους αθλητές του υγρού στίβου στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 1930 και 1940. Ταυτόχρονα είναι ένας από τους λίγους Έλληνες που έλαβαν μέρος δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε διαφορετικό άθλημα κάθε φορά: Το 1936 στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, στην κολύμβηση (100μ. ελεύθερο και σκυταλοδρομία 4Χ200μ. ελεύθερο) και το 1948 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου στο πόλο.

ΝΤΙΚ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗΣ : 2 ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ – 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ο Μπρούσαλης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1917 και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 ήλθε στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την κολύμβηση στον ΑΟΠΦ το 1930 στο «κολυμβητήριο» του Μπάτη μέσα στη θάλασσα και από εκεί αγωνιζόταν σε πισίνα με γλυκό νερό και αναδείχθηκε 8 φορές Πανελληνιονίκης στα 100μ. και 200μ. ελεύθερο.

Το 1937 έκανε φοβερό Πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. ελεύθερο στη Χάιφα της Παλαιστίνης με 1’01’’9, που έμεινε ακατάρτιστο για 20 χρόνια (!!!), μέχρι το 1957 που ο Μ. Χατζηκυριάκης έκανε 1’01’’6. Για να καταλάβουμε λίγο τους χρόνους της εποχής, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1936 κέρδισε ο Ούγγρος Csik με 57’’6 ενώ στην Ελλάδα το Πανελλήνιο ρεκόρ κατέβηκε κάτω από το 1 λεπτό μόλις το 1965 από τον Δ. Καρύδη.

Ο Μπρούσαλης, πραγματικός Άδωνις, στα βραχάκια του Μπάτη και πίσω το “Κολυμβητήριο”

1948 στη θαλασσινή “πισίνα” του Μπάτη, ο Πρόεδρος του ΑΟΠΦ Κατσαρός (με το άσπρο κοστούμι) και δίπλα του το μέλος του ΔΣ Χαϊδόπουλος στην προπόνηση του κολυμβητικού τμήματος. Πρώτος από αρ. Ευαγγελινίδης, , τελευταίος δεξιά με το φανελάκι ο προπονητής Χριστοδούλου, αριστερά του ο Ντικ Μπρούσαλης και κάτω αριστερά Τσολάκης.

 

Η Εθνική ομάδα πόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (1948). Τέταρτος από αριστερά ο Μπρούσαλης.

Ο Μπρούσαλης στο Κολυμβητήριο του Ζαππείου με δύο αθλήτριες του ΑΟΠΦ

Πηγή: Πάμε Σαν Άλλοτε 

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.