“O δήμος συνεχίζει να ξεχνά την Εστία της Νέας Σμύρνης”




Ανιστόρητη & Μικροπρεπής παραμένει η παράλειψη της Εστίας Νέας Σμύρνης από το Ψηφιακό Μουσείο του Δήμου Νέας Σμύρνης

Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε και με μια ακόμα απόδειξη της προσπάθειας του Δήμου Ν. Σμύρνης να «εξαφανίσει» μεταφορικά και κυριολεκτικά την Εστία Ν. Σμύρνης από το χάρτη, παραμένει η κραυγαλέα παράλειψη αναφοράς του ονόματος του Σωματείου «Εστία Ν. Σμύρνης», του ιστορικότερου Μικρασιατικού Σωματείου της χώρας μας, από το Ψηφιακό Μουσείο της πόλης μας, το οποίο εγκαινιάστηκε έναν χρόνο πριν με τον τίτλο «Η Σμύρνη των δύο Ηπείρων του Ελληνισμού και του Κόσμου» και διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στους φορείς που φιλοδοξούν να στεγάσουν τις μνήμες και την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο Δήμος Ν. Σμύρνης τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του Ψηφιακού Μουσείου, όσο και στο επίσημο Δελτίο Τύπου που είχε εξέδωσει για τα εγκαίνιά του, παράλειψε και συνεχίζει κάθε αναφορά στην Εστία Ν. Σμύρνης!

Ξέχασε και συνεχίζει να ξεχνά η Δημοτική Αρχή να αναφέρει το όνομα της Εστίας Ν. Σμύρνης τόσο στο γενικό χάρτη της σύγχρονης πόλης, ο οποίος περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Μουσείου, όσο και στο υπόμνημά του!

Ξέχασε και συνεχίζει να ξεχνά η Δημοτική Αρχή ότι αυτό το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε τη δεκαετία του ’60 σε σχέδια επιφανών αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών που δούλεψαν αφιλοκερδώς για την ανέγερση του Μεγάρου και ανυψώθηκε με τη βοήθεια της Πολιτείας, του Δήμου Ν. Σμύρνης και με εισφορές πλήθους μικρασιατικών συλλόγων και άλλων ευεργετών, αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα, νεοκλασικού ρυθμού, αρχιτεκτονικά δημιουργήματα όχι μόνο της Ν. Σμύρνης αλλά των Αθηνών, στο οποίο επιτελείται λαμπρό ιστορικό, πολιτιστικό, εθνωφελές και κοινωνικό έργο.

Ξέχασε και συνεχίζει να ξεχνά η Δημοτική Αρχή ότι στα 5 Μουσεία της Εστίας Ν. Σμύρνης και στη μοναδική Μικρασιατική Βιβλιοθήκη της Εστίας με τα σπάνια αρχεία, τεκμήρια και κειμήλια φυλάσσεται «η κληρονομιά της Σμύρνης, όλο αυτό το πολιτιστικό απόθεμα και το σύστημα αξιών που μεταλαμπαδεύτηκε σχεδόν ατόφιο στη διάδοχη πόλη, την πόλη μας, τη Νέα Σμύρνη», τα οποία ο υπεύθυνος του νέου Ψηφιακού Μουσείου και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ν. Σμύρνης κ. Χατζατουριάν σημείωνε στο Δελτίο Τύπου του Δήμου ότι έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει και να διαφυλάξει.

Ξέχασε και συνεχίζει να ξεχνά ο Δήμος Ν. Σμύρνης να ζητήσει επίσημα τη συνεργασία με την ΕΣΤΙΑ Ν. Σμύρνης και να υπογράψει αμοιβαία «Προγραμματική Σύμβαση» μεταξύ Δήμου και ΕΣΤΙΑΣ, έτσι ώστε να εκπληρωθεί ο συμβατικός όρος της διακήρυξης του διαγωνισμού για το έργο «Η Σμύρνη των δύο Ηπείρων του Ελληνισμού και του Κόσμου», που υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ, ο οποίος αναφέρεται στη «συνέργεια» με την Εστία Ν. Σμύρνης για το αρχειακό της υλικό, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Ξέχασε και συνεχίζει να ξεχνά ο Δήμος Ν. Σμύρνης να αναφέρει την Εστία Ν. Σμύρνης ως φορέα ιστορικής συνέχειας του μικρασιατικού πολιτισμού μαζί με την Αγ. Φωτεινή, τον Πανιώνιο, την Εθνική Στέγη και το Ιωσηφόγλειο.

Ξέχασε και συνεχίσει να ξεχνά ο Δήμος Ν. Σμύρνης ότι από το 1930 έως σήμερα, και για 87 χρόνια συνεχώς και αδιαλείπτως, με θυσίες, με αγώνες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος η Εστία Ν. Σμύρνης ήταν ο κύριος φορέας που διαφύλαξε τις μνήμες, τα κειμήλια και την ιστορία του ξεριζωμένου μικρασιατικού ελληνισμού στην πόλη μας και όχι μόνο.

Με την παράλειψη της αναφοράς της Εστίας Νέας Σμύρνης, η Δημοτική Αρχή αναιρεί τους στόχους και τους σκοπούς της ίδρυσης του Ψηφιακού Μουσείου, τους οποίους διατείνεται ότι υπηρετεί, και ασεβεί απέναντι στην ιστορία και απέναντι στις γενιές των προσφύγων – δημιουργών της πόλης μας και της Εστίας μας, που επέλεξαν να κάνουν την Εστία Ν. Σμύρνης κιβωτό μνήμης, συγκεντρώνοντας στο Μέγαρο του Σωματείου μας μνήμες, κειμήλια, θησαυρούς, αλλά και την ψυχή του ξεριζωμένου ελληνισμού που προσπάθησαν και κατάφεραν να αναστήσουν στη νέα τους πατρίδα.

Δεν συνάδουν κύριοι της Δημοτικής Αρχής οι πράξεις σας με τα λόγια σας.

Δεν συνάδει η «διαγραφή» της Εστίας Ν. Σμύρνης με τους σκοπούς που η Δημοτική Αρχή και το Ψηφιακό Μουσείο οφείλουν να υπηρετούν.

Δεν συνάδουν οι μικροπρεπείς και διχαστικές πράξεις μεταξύ φορέων που υπηρετούν κοινούς σκοπούς και υψηλά ιδανικά, τα οποία πρέπει να μας οδηγούν και να μας ενώνουν.

Ο Δήμος Ν. Σμύρνης οφείλει να αποκαταστήσει το όνομα της Εστίας Ν. Σμύρνης , του ιστορικότερου Μικρασιατικού Σωματείου στο χάρτη της πόλης και στο υπόμνημά του, οφείλει να αποκαταστήσει το όνομα και τη θέση της Εστίας Ν. Σμύρνης, ως φορέα ιστορικής συνέχειας του μικρασιατικού πολιτισμού, στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Από την ίδρυσή της το 1930, οι στόχοι και οι δραστηριότητες της ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ περιλαμβάνουν τη διάσωση, τη συλλογή και τη μελέτη υλικού σχετικού με τον Ελληνισμό της Μικρασίας, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κοινωνικής, μορφωτικής, εθνικής και φιλανθρωπικής δράσης. Αυτούς τους στόχους και τις δραστηριότητες, η ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ θα συνεχίζει να υπηρετεί και να πραγματοποιεί, παραμένοντας ένα σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας, το οποίο αξίζει την προσοχή και το σεβασμό.

Για την ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης
Ιωάννης Κ. Παπαδάτος
Πρόεδρος ΔΣ

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.