«Όλοι χάνουν τα λογικά τους στο Ελληνικό»
Τις απαράδεκτες συνθήκες στην οποίες ζουν πάνω από χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες στους τρεις καταυλισμούς του Ελληνικού, στην Αθήνα, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως αναφέρει, οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο σεξουαλικής και λεκτικής βίας, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να εξασφαλισθούν από τις ελληνικές αρχές, επαρκείς εναλλακτικές στέγασης.

 Η πλειονότητα των ατόμων που μένουν στους καταυλισμούς είναι από το Αφγανιστάν και κοιμούνται σε σκηνές για περισσότερο από ένα χρόνο, σε συνθήκες πολύ κακής υγιεινής, με ανεπαρκή αριθμό τουαλετών και ντουζ και περιορισμένη ιδιωτικότητα, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Οι διαμένοντες εκεί παραπονιούνται για αρουραίους και κατσαρίδες. Οι ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς αναφέρουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και απόπειρες αυτοκτονίας, τα οποία επιδεινώνονται από τις συνθήκες στον καταυλισμό. «Όλοι χάνουν τα λογικά τους στο Ελληνικό» δήλωσε μια γυναίκα πρόσφυγας στη Διεθνή Αμνηστία το Μάρτιο.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ακόμα πως δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος για το ποιος μπαινοβγαίνει και η αστυνομία δεν επεμβαίνει σε περιστατικά ασφάλειας μέσα στους καταυλισμούς. Η απουσία κλειδαριών από τις περισσότερες τουαλέτες και ντουζ και το να πρέπει να κοιμούνται σε σκηνές χωρίς προσωπικό ασφαλείας κάνουν τους καταυλισμούς ιδιαίτερα μη ασφαλείς για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Πολλές γυναίκες ανέφεραν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ζουν με το διαρκή φόβο μην τους επιτεθούν στις σκηνές τους, στις τουαλέτες ή στα ντουζ και κάποιες δήλωσαν ότι δεν θέλουν να βγαίνουν έξω από τις σκηνές τους- ούτε για τις βασικές τους ανάγκες-για να αποφύγουν αυτού του είδους την παρενόχληση: «Οι κόρες μας δεν μπορούν να περπατήσουν, ανύπαντροι άνδρες τις παρενοχλούν».

Οι διαμένοντες εκεί, παρά τις κρατικές εξαγγελίες, αναφέρουν πως δεν τους έχει δοθεί καμία πληροφόρηση για το χρονοδιάγραμμα  κλεισίματος των καταυλισμών ούτε έχουν διαβουλευτεί με τις αρχές για εναλλακτικούς χώρους. Κάποιες γυναίκες στον καταυλισμό αναφέρουν πως τις επιβαρύνει ψυχολογικά η αβεβαιότητα και ο φόβος της άμεσης εκκένωσης. Μια γυναίκα είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Κάθε μέρα αγχώνομαι όλο και περισσότερο. Φοβάμαι να βγω από τη σκηνή μου (…) Ακούω πως θα μας μετακινήσουν αλλά δεν ξέρω τί θα απογίνουμε»..

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί ακόμα τις ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πρώτον, να διασφαλίσουν επαρκείς εναλλακτικές στέγασης στους διαμένοντες στο Ελληνικό παράλληλα με το κλείσιμο των τριών καταυλισμών, ακολουθώντας μια ειλικρινή διαβούλευση μαζί τους, με την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και κοριτσιών  Δεύτερον, να λάβουν άμεσα μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια και υγεία των ανθρώπων που ζουν εκεί, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των γυναικών και κοριτσιών, μέχρι να δοθούν επαρκείς εναλλακτικές λύσεις στέγασης.

Τέλος, ζητά να εγγυηθούν ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος ή θα βρεθεί σε κίνδυνο παραβίασης των δικαιωμάτων του ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των καταυλισμών. Η εναλλακτική στέγαση θα πρέπει να είναι ασφαλής και να λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των γυναικών και κοριτσιών και θα πρέπει να βρίσκεται είτε στην Αθήνα είτε σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στην πόλη. ‘Έτσι, οι διαμένοντες στο Ελληνικό θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υποστήριξη από τα δίκτυα που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί, που συμπεριλαμβάνουν ιατρική θεραπεία και ψυχολογική στήριξη.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.