Παλαιό Φάληρο: Συναυλία της «Φιλαρμονίας» με τον άγνωστο «Στρατίκο»




Τον κρητικής καταγωγής συνθέτη Ιωσήφ-Μιχαήλ Stratico (Στρατίκος ή Στρατηγός), άγνωστο στην Ελλάδα, γνωρίζει στο κοινό της κλασικής μουσικής η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών», την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00, στο Παλαιό Φάληρο (Πολυχώρος δημαρχείου (Τερψιχόρης 51 & Αρτέμιδος).

Ο Stratico, που γεννήθηκε στη Ζάρα της Δαλματίας από Χιώτισσα μητέρα, υπήρξε μαθητής του Ταρτίνι, ενός ακόμη συνθέτη της περιόδου από τα μέσα έως τα τέλη του 18ου αιώνα, της επονομαζόμενης Προκλασικής, όπου κυριαρχεί το ρεύμα του Διαφωτισμού. Στο ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν έργα και άλλων «δασκάλων» του Stratico, μεγάλων συνθετών εκείνης της σημαντικής περιόδου, όπως του Καρλ Φίλιπ Εμμάνουελ Μπαχ και του Γιόζεφ Χάυδν, με δυο σημαντικούς σολίστες, τον τσελίστα Ρενάτο Ρίπο και την φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Ιωσήφ Μιχαήλ Stratico,

Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων σε ντο ελάσσονα,

Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων σε ντο μείζονα αρ. 2.

Giuseppe Tartini,

Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων σε Λα μείζονα.

Σολίστ: Ρενάτο Ρίπο.

Carl Philipp Emmanuel Bach,

Kοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων σε ρε ελάσσονα.

Σολίστ: Ναταλία Γεράκη.

Joseph Haydn,

Συμφωνία αρ. 45 σε φα δίεση ελάσσονα, «του Αποχαιρετισμού».

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής.

-Ναταλία Γεράκη: Ελληνίδα φλαουτίστα με διεθνή παρουσία, έχει ως βάσεις της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας τη Στουτγάρδη και την Αθήνα. Εμφανίστηκε ως σολίστ, μουσικός Ορχήστρας και ∆ωματίου σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ σε ολόκληρη τη Γερμανία και την Ελλάδα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σε Ασία, Αφρική και Ν.Αμερική. Είναι τακτικά προσκεκλημένη καθηγήτρια σε διεθνή σεμινάρια (Springiersbacher Sommerkurse/Γερμανία, Adams Flute Festival/Ολλανδία, International Forum for Flute und Piano/Λουξεμβούργο, Deutscher Tonkünstlerverband Instrumentenkurse/Γερμανία, Semaine de la Francophonie Lusaka/Ζάμπια, Universidad Mayor Santiago/Χιλή κ.ά.). Επίσης διδάσκει Μεθoδολογία Φλάουτου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο (Ακαδημία) Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης. Ως μουσικός ορχήστρας συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τις Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Staatsoper Stuttgart (Kammertheater), Καμεράτα/Armonia Atenea, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, και υπήρξε κορυφαία Α’ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, 1o φλάουτο της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου (Μασσαλία) και υπότροφος του Ensemble Modern Frankfurt (Φεστιβάλ Παξών). Ως σολίστ ερμήνευσε έργα των Vivaldi, J.S.Bach, C.Ph.E.Bach, Mozart, Arnold, Ginastera, Marquez, Merino με την Bosch Sinfonie-Orchester, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Sinfonietta-Ορχήστρα ∆ωματίου Χανίων, την ΑΣΟΝ, την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Mayor Santiago/Χιλή κ.ά. Έχει ηχογραφήσει σύγχρονα έργα μουσικής δωματίου για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία και το Τρίτο Πρόγραμμα του Eλληνικού Ραδιοφώνου. Μουσική σπούδασε στο Παρίσι (Conservatoire Municipal Nadia & Lili Boulanger, ∆ίπλωμα φλάουτου με το Α’ βραβείο της πόλης του Παρισιού) και στη Στουτγάρδη (μεταπτυχιακό στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης, τάξη Prof. Jean-Claude Gérard) με υποτροφία του ΙΚΥ.

-Renato Ripo: Γεννήθηκε στα Τίρανα και άρχισε τις μουσικές σπουδές του σε ηλικία έξι ετών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire National Superieur de Musique του Παρισιού στην τάξη του Maurice Gendron απ’ όπου αποφοίτησε το 1987 όπου και πήρε το Α΄ βραβείο παμψηφεί. Παράλληλα τελειοποίησε τις σπουδές του παρακολουθώντας μαθήματα με τους Τορτελλιέ, και Ροστροπόβιτς. Με την επιστροφή του στα Τίρανα αναλαμβάνει καθήκοντα καθηγητή στη Μουσική Ακαδημία των Τιράνων και τον τίτλο του σολίστ του κράτους.

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκατοντάδες συναυλίες και συνεργάστηκε με γνωστές Ορχήστρες του Παρισιού, την Ορχήστρα της RAI, τη συμφωνική του Μπανκόγκ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα των Τιράνων τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα της Κύπρου κ.α.

Έχει συνεργαστεί με τους T. Varga, Sir Neville Marriner, Yuri Bashmet, Λ. Καβάκος, A. Dumay, N.Imay, P.Nagy, κ.α.

Έχει κάνει πολλές διεθνείς ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ερμηνεύοντας τα σημαντικότερα έργα για τσέλο (Dvorak, Lalo, Schumann, Tchaikovsky, Bloch, Brahms, Debussy, Schubert, κ.α.) . Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από πολλά και μεγάλα περιοδικά όπως «The Strad Magazine». Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δίνει Κοντσέρτα και Ρεσιτάλ σ’ όλων των κόσμο. Από το 1991 έως το 2013 ήταν μέλος της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, στη θέση του κορυφαίου τσελίστα. Από το 2009 διδάσκει ως καθηγητής Α’ στο Ωδείο Αθηνών και από το 2014 κατέχει τη θέση του κορυφαίου τσελίστα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.