Αντίο στις πλαστικές σακούλες




 

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εγκαινιάζει τη νέα του συνεργασία με το ευρωπαϊκό έργο «LIFE DEBAG: Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον (LIFE14 GIE/GR/001127)» που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η νέα συνεργασία επισφραγίστηκε την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, όπου ο Δήμαρχος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο συντονιστής του έργου LIFE DEBAG Καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδώρου, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης.

Στόχος της συνεργασίας είναι υλοποίηση μιας σειράς στοχευμένων και  αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων στο Δήμο και η ευρεία ενημέρωση των δημοτών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον μέγιστο δυνατό περιορισμό της μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, με τη χρήση εργαλείων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου LIFE DEBAG.

Σε αυτό το πλαίσιο την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στις 18:00, στην αίθουσα «Ιωνία» (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα των σακουλών και άλλων πλαστικών απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον, των καλών πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν για την επίλυσή του αλλά και των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου και του LIFE DEBAG.

Βασικό και δεσπόζοντα άξονα των ενημερωτικών δράσεων αποτελεί η πρακτική της «απομόνωσης» της συγκεκριμένης συσκευασίας από την καθημερινότητα των πολιτών και η αντικατάστασή της από επαναχρησιμοποιήσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον τσάντες.

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν δράσεις που θα προάγουν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για τη διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της υιοθέτησης καλών πρακτικών αλλά και της στοχευμένης ενημέρωσης για τα πλαστικά απορρίμματα στο θαλάσσιο περιβάλλον και όχι μόνο. Παράλληλα οι δράσεις θα περιλαμβάνουν σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Α’ Βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης και εκδηλώσεις με διαδραστικά, επιμορφωτικά παιχνίδια για τα παιδιά.

Η επιστημονική προσέγγιση των επιπτώσεων της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον θα αποτιμηθεί μέσω μιας σειράς δράσεων πεδίου, ούτως ώστε να συνυφανθούν η θεωρητική τεκμηρίωση του ζητήματος της πλαστικής σακούλας με την πρακτική αποτύπωσή του.

Οι δράσεις πεδίου θα περιλαμβάνουν καταγραφή παράκτιων απορριμμάτων σε συστηματική βάση με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων και η ηχοβολιστική αποτύπωση και υποβρύχια βιντεοσκόπηση του πυθμένα σε επιλεγμένες θαλάσσιες περιοχές του Δήμου Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, Πανεπιστημίου Πατρών, και άλλες καινοτόμες επιστημονικές δράσεις.

Στο έργο LIFE DEBAG συμμετέχουν  πέντε φορείς με εγνωσμένη εμπειρία στα πεδία της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος και της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα:  το Πανεπιστήμιο Πατρών,  που είναι και ο Συντονιστής του Έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας  & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRANOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.