Άλιμος: Θεατρικές παραστάσεις με εισιτήριο τρόφιμα




plou

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Ιλίου“ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ” παρουσιάζει στο θέατρο “Κάρολος Κουν” στον Άλιμο, τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη (Σάββατο 3 Δεκεμβρίου) και τις “Τρωάδες” του Ευρυπίδη (Κυριακή 44 Δεκεμβρίου).

Αντί για εισιτήριο οι θεατές μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Αλίμου.

Η θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ με όλο το βασικό στελεχικό της δυναμικό (στη σκηνοθεσία, σκηνογραφία, ενδυματολογία) ξεκίνησε ως β΄σκηνή του δήμου Ιλίου. Σήμερα είναι σχήμα ερασιτεχνικό, ανεξάρτητο από οποιονδήποτε άλλο φορέα, αυτοχρηματοδοτούμενο (από τις συνδρομές των μελών του), με έδρα το Ίλιο. Διαθέτει τμήμα θεάτρου ενηλίκων, τμήμα θεάτρου για παιδιά, εφηβικό τμήμα και μορφωτικό τμήμα.

oeneiro

Εφέτος οι ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ αφιερώσαμε ολόκληρη την ετήσια θεατρική δραστηριότητα της Ομάδας στο Αρχαίο Δράμα. Χωριστήκαμε σε δύο «θιάσους»: Οι μισοί εργάστηκαν πάνω στην κωμωδία (ΠΛΟΥΤΟΣ) και οι άλλοι μισοί πάνω στην τραγωδία (ΤΡΩΑΔΕΣ). Όλοι μαζί ωστόσο παρακολουθήσαμε σειρά κοινών ομιλιών και δράσεων, θεατρικών και φιλολογικών, που αποσκοπούσαν στη βαθύτερη μύησή μας στο κορυφαίο αυτό είδος θεάτρου, που θελήσαμε να υπηρετήσουμε. Γιατί για μας η συμμετοχή μας στους ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ θέλουμε να είναι , στο μέτρο των δυνάμεων μας, υπόθεση εσωτερικού πλουτισμού.

Μέγιστος σατιρικός ποιητής του 5ου π.Χ. αιώνα, έζησε πιθανόν από το 445 ως το 386 π.Χ. Έγραψε 46 κωμωδίες από τις οποίες σώζονται οι 11 ακέραιες και αποσπάσματα από κάποιες άλλες. Στο έργο του καθρεφτίζεται μοναδικά η κοινωνία της εποχής και του τόπου του, με μια ιδιαίτερη ποιητική ιδιοφυία ωστόσο προβάλλονται εξίσου οι διαχρονικές καταστάσεις της ανθρώπινης φύσης.

«Πλούτος» αποτελεί το νεότερο από τα σωζόμενα έργα του. Σ’ αυτό τίθεται το αιώνιο ερώτημα κατά πόσον είναι δυνατή η κατανομή του πλούτου με κριτήρια δικαιοσύνης και ηθικής. Ο ρόλος του Χορού στο έργο αυτό εμφανίζεται περιορισμένος, καθώς πια, την εποχή που γράφεται (388 π.Χ ), οι θεατρικές συνήθειες έχουν αλλάξει. Εμβόλιμα άσματα μπορούν να αναπληρώσουν τα χορικά που παραλείπονται αλλά ο ποιητής αφήνει αυτή τη διακριτική ευχέρεια στον κάθε φορά σκηνοθέτη… Όπως κι αν είναι, το θέμα της κωμωδίας αυτής και η ξεχωριστή σκηνική της χάρη την κάνουν ένα έργο πάντα ελκυστικό κι ενδιαφέρον.

«ΠΛΟΥΤΟΣ»

Στο τελευταίο από τα σωζόμενα έργα του ο Αριστοφάνης θέτει το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατή η κατανομή του πλούτου με κριτήρια δικαιοσύνης και ηθικής: Ο ταλαιπωρημένος αγρότης Χρεμύλος με τη βοήθεια του δούλου του Καρίωνα και του φίλου του Βλεψίδημου ξαναδίνει στον τυφλό θεό Πλούτο το φως του παρά τη βίαιη παρέμβαση της Πενίας. Οι συνέπειες, κατά κανόνα χαρμόσυνες, αφήνουν ωστόσο στον θεατή την διακριτικά πικρή γεύση της ουτοπίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΚΙΝΗΣΗ    Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ      Στέλιος Καραγιώργης
ΣΚΗΝΙΚΑ       Δημήτρης Μανωλέλλης
ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ Μαρία Τσονάκα
ΣΤΙΧΟΙ ΕΜΒΟΛΙΜΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Παύλος Γραβιώτης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΤΥΠΩΝ Ακριβή Αντωνοπούλου
ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Θοδωρής Βασιλόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ
ΚΑΡΙΩΝ Μιχαήλ Μελίσσης
ΧΡΕΜΥΛΟΣ Δημήτρης Μαρτάκος
ΠΛΟΥΤΟΣ Δημήτρης Μανωλέλλης
ΒΛΕΨΙΔΗΜΟΣ Χαράλαμπος Δούκας
ΠΕΝΙΑ Κωνσταντίνα Καντούτση
ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΕΜΥΛΟΥ Ελένη Δανδουλάκη
ΔΙΚΑΙΟΣ Βαγγέλης Ψιλόπουλος
ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ Γιάννης Γκούμας
ΓΡΙΑ Ρένα Αναστασίου
ΝΕΟΣ Σπύρος Βασιλείου
ΕΡΜΗΣ Κώστας Σικαλιάς
ΙΕΡΕΑΣ Κώστας Κουντουράκης
ΧΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ Δημήτρης Αναστασίου, Κατερίνα Πουλιάση, Χαράλαμπος Δούκας, Ελένη Δανδουλάκη, Βαγγέλης Ψιλόπουλος, Γιάννης Γκούμας, Σπύρος Βασιλείου, Κώστας Σικαλιάς, Κώστας Κουντουράκης…
(Επί σκηνής 17 άτομα).

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.