Κινητικότητα στην κτηματαγορά των νοτίων προαστίων




oikoalimoskolaz

Εικόνες που είχαμε χρόνια να δούμε, αποδεικνύουν ότι κάτι κινείται στην κτηματαγορά των νοτίων προαστίων. Δύο οικοδομές σε κοντινή απόσταση η μία από την άλλη, έχουν “σηκωθεί” στον Άλιμο, στην οδό Βαλλιάνου και στην οδό Επτανήσου, ενώ πρόσφατα αποπερατώθηκε μια πολυκατοικία στην οδό Ανδρούτσου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει σε αλλοδαπό. Οι ειδικοί της αγοράς λένε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια ανοδική πορεία, τόσο στα καταστήματα όσο και στα οικόπεδα και τα σπίτια και σίγουρα συνδέεται με τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο και την επένδυση στο Ελληνικό.

Όπως γράφει το ethnos.gr, προτίμηση στα νότια παράλια της Αττικής επιδεικνύουν κυρίως πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ενδιαφέρονται για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών (μεγάλα διαμερίσματα άνω των 150 τ.μ., μεζονέτες, βίλες με πισίνα κ.ά.) σε Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα και Βουλιαγμένη.
Τα τελευταία χρόνια κλιμακώνεται το ενδιαφέρον και από Αμερικάνους και Αυστραλούς ομογενείς, οι οποίοι αναζητούν ακίνητα στο μέτωπο της παραλιακής για μεικτή χρήση (διαμονή και ενοικίαση). Ζήτηση υπάρχει και από Κινέζους επενδυτές, αλλά για μικρότερα διαμερίσματα και πιο περιoρισμένου budget.
Το ενδιαφέρον των μη Ευρωπαίων πολιτών είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη δυνατότητα που δίνεται στους ιδιοκτήτες ακινήτου στη χώρα μας να μετακινούνται ελεύθερα σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν, χωρίς βίζα.

Τα συμβόλαια που γίνονται στην αγορά των νοτίων προαστίων αφορούν ακίνητα αξίας από 250.000 έως 500.000 ευρώ, ενώ ένας στους δέκα αγοραστές επενδύει σε ελληνικό ακίνητο που αποτιμάται σε τρέχουσες αξίες πάνω από 500.000 ευρώ.
Στα Νότια Προάστια υπάρχει σημαντικός αριθμός κατοικιών προς διάθεση, κυρίως νεόδμητων, πολύ καλής ή πολυτελούς κατασκευής μεγάλου σχετικού μεγέθους, με τις τιμές να κινούνται από 2.800 ευρώ/τ.μ. για νεόδμητες κατασκευές στο Παλαιό Φάληρο και να ανηφορίζουν στα 4.500 ευρώ/τ.μ. στη Γλυφάδα και στα 6.000 ευρώ/τ.μ. στη Βουλιαγμένη.
Στα Βόρεια Προάστια, τέλος, οι τιμές ξεκινούν από 2.100 ευρώ/τ.μ. για νεόδμητες κατοικίες στο Μαρούσι και φτάνουν τα 2.700 ευρώ/τ.μ. στα Βριλήσσια και τα 3.300 ευρώ/τ.μ. στην Κηφισιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Algean Property, στην Ελλάδα διαθέτουν ακίνητη περιουσία περίπου 100.000 αλλοδαποί. Εξ αυτών, το 60% είναι Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι και Αυστραλοί και ακολουθούν Ρώσοι και Ανατολικοευρωπαίοι με ένα 10%. Κατά την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί η ζήτηση από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τον Λίβανο. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνεχιζόμενη άνοδος της προσφοράς εξακολουθεί να πιέζει πτωτικά τις τιμές.
Ωστόσο, οι κατοικίες στα ποιοτικότερα προάστια της Αττικής, όπως είναι τα βόρεια και τα νότια προάστια, αλλά και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (π.χ. Πλάκα), παραμένουν σταθερές την τελευταία διετία, αντικατοπτρίζοντας τη ζήτηση που υπάρχει γι’ αυτές τις περιοχές από διεθνείς επενδυτές.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.