Εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιάταξης του Δημοτικού Κοιμητηρίου Βάρης




stigmiotipo-plirous-othonis-1112016-60433-mm-bmp

Μετά από εκτενή δημόσια διαβούλευση, αλλά και τη θετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου και του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βάρης, το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ενέκρινε το σχέδιο αναδιάταξης του Δημοτικού Κοιμητηρίου Βάρης, στο οποίο απεικονίζονται οι νέες θέσεις ταφής στις νέες ζώνες, όπως επίσης και οι λοιπές λειτουργικές εγκαταστάσεις του Κοιμητηρίου.

Σε παλαιότερη συνάντηση με τους συγγενείς των ενταφιασμένων στο συγκεκριμένο κοιμητήριο, ο Δήμαρχος είχε δηλώσει: «το Νεκροταφείο της Βάρης είναι μία ωρολογιακή βόμβα και για να μπορέσει να λειτουργήσει, πρέπει να περάσει σε άλλη διάσταση, ώστε ο χώρος να δημιουργεί αίσθηση πολιτισμού και σεβασμού προς τους ανθρώπους που αναπαύονται σε αυτό».

Αυτή ακριβώς την ανάγκη ήρθε να καλύψει το σχέδιο αναδιάταξης του κοιμητηρίου αφού τακτοποιεί την χωροταξία του κοιμητηρίου, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει τη λειτουργία όλων των βοηθητικών χρήσεων που απαιτεί ένα σύγχρονο νεκροταφείο. Παράλληλα, όταν ολοκληρωθεί η αναδιάταξη, και εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας του κοιμητηρίου, θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και η σημαντική έλλειψη τάφων που υπάρχει σήμερα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μετά την αναδιάταξη, το κοιμητήριο θα διαθέτει συνολικά 458 απλούς και 28 διπλούς τάφους, όπως χωροθετούνται στο αντίστοιχο σχέδιο. Αναλυτικά προβλέπονται:

1) 20 (είκοσι) απλοί τάφοι, στη ζώνη Δ, οι οποίοι θα  παραχωρούνται «τιμής ένεκεν» σε όσους με το έργο τους συνεισέφεραν στην πρόοδο του Έθνους και του τόπου μας καθώς και σε διατελέσαντες Δημάρχους ή Προέδρους Κοινότητας σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Κοιμητηρίων.

2) 160 (εκατόν εξήντα) οικογενειακοί απλοί  τάφοι, στις ζώνες Σ1, Σ2 και Σ3, των οποίων η χρήση θα διατεθεί στις οικογένειες των αρχικών κληρούχων (Γηγενών, κτηνοτρόφων και Συνοικισμού Βάρκιζας) που θα υποβάλουν σχετικό αίτημα εντός ενός  μηνός  από τη σχετική δημόσια ανακοίνωση – πρόσκληση  του Δήμου, έναντι τιμήματος που θα αποφασίσει αρμοδίως η Οικονομική Επιτροπή.  Η διάθεση της χρήσης των ανωτέρω τάφων θα γίνει με δημόσια κλήρωση των δικαιούχων που έχουν υποβάλει αίτηση.  Μόνο ένας (1)  τάφος μπορεί να χορηγηθεί ανά αρχικό  κληρούχο ανεξάρτητα εάν διαθέτει κλήρο και σε άλλο παραχωρητήριο εκ των ανωτέρω τριών.

3) 124 (εκατόν είκοσι τέσσερις) οικογενειακοί τάφοι από τους οποίους 96 απλοί οικογενειακοί τάφοι και 28 διπλοί τάφοι, στις ζώνες ΟΑ και ΟΔ.  Η διάθεση της χρήσης των ανωτέρω τάφων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας, στην οποία θα προηγούνται όσοι ήδη είχαν ή έχουν χρήση τάφου στο Κοιμητήριο της Δ.Ε. Βάρης.  Το σχετικό τίμημα θα προσδιοριστεί με απόφαση της οικονομικής επιτροπής

4) 182 (εκατόν ογδόντα δύο) απλοί τάφοι τριετούς χρήσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος κανονισμού κοιμητηρίου

Το σχέδιο αναδιάταξης περιλαμβάνει και τις διαδικασίες μετάβασης από τη σημερινή στην αυριανή λειτουργία του κοιμητηρίου, χωρίς όμως να διακοπεί σε καμία φάση η εύρυθμη λειτουργία του.

Τέλος, το σχέδιο έχει εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου, και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

stigmiotipo-plirous-othonis-1112016-60451-mm-bmp

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το δημοτικό κοιμητήριο της Βάρης βρίσκεται στη θέση «Ασύρματος» της Δημοτικής Ενότητας Βάρης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Η αναδιάταξη του κοιμητηρίου κρίθηκε απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης. Η διαδικασία της αναδιάταξης πρόκειται να γίνει σε φάσεις, ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία του κοιμητηρίου, ξεκινώντας την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάταξης από τους ελεύθερους χώρους των εκταφών.

Με αφορμή την αναδιάταξη του κοιμητηρίου δίνεται η ευκαιρία της ανάδειξης της φυσιογνωμίας  του ώστε να μην αποτελεί απλώς έναν τυποποιημένο χώρο απόθεσης νεκρών, αλλά έναν ενδιαφέροντα δημόσιο χώρο με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που του προσδίδουν η ανθρώπινη κλίμακα των κτισμάτων, οι αυθεντικές οικοδομικές τεχνικές προηγούμενων αιώνων, οι πέτρινοι ασβεστωμένοι τοίχοι και η απλότητα του λευκού, με αποκορύφωμα το ξωκλήσι των Αγίων Πάντων.

ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η νέα γενική διάταξη του κοιμητηρίου ακολουθεί σε γενικές γραμμές την υπάρχουσα διάταξη, όσον αφορά τον προσανατολισμό των τάφων, γεγονός που κρίθηκε απαραίτητο τόσο για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία κατά τη διάρκεια εφαρμογής των φάσεων αναδιάταξης.

Το κοιμητήριο αρθρώνει ο κεντρικός διάδρομος ο οποίος ξεκινά από τη νέα είσοδο στη δυτική πλευρά και διασχίζει το κοιμητήριο σε όλο το μήκος του, προσανατολισμένος παράλληλα προς στη νότια πλευρά. Εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου βρίσκονται τα «οικοδομικά» τετράγωνα των τάφων (στο εξης «ταφικά τετράγωνα») τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από δύο εγκάρσιους διαδρόμους, έτσι ώστε να προκύπτουν συνολικά 6 ταφικά τετράγωνα.

Στη δυτική πλευρά του κοιμητηρίου και γύρωθεν του Ιερού Ναού Αγ. Πάντων διαμορφώνεται η νέα πλατεία με στοιχειώδεις εξυπηρετήσεις για την παραμονή κοινού.

Τα ταφικά τετράγωνα περιβάλλονται από τον περιμετρικό διάδρομο, κατά μήκος του οποίου τοποθετούνται τα οστεοφυλάκια.

Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας αναδιάταξης, το σχέδιο θα διακόπτεται προσωρινά από τα σημεία όπου δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εκταφές και θα συμπληρώνεται όταν αυτές πραγματοποιηθούν.

ΚΤΙΡΙΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ

Τα υπάρχοντα κτίρια του κοιμητηρίου είναι ο Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων, ένα ισόγειο λιθόκτιστο κτίριο με τετράρριχτη στέγη στη βορειοδυτική γωνία του κοιμητηρίου και ένα δεύτερο μικρότερο κτίσμα από τσιμεντόπλινθους επί της δυτικής μάντρας.

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων είναι λιθόκτιστος και στεγάζεται με δίρριχτη σκεπή. Πιθανόν έχει ανοικοδομηθεί κατά τη υστεροβυζαντινή περίοδο. Κατόπιν αυτοψίας και μακροσκοπικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο αρχικός πυρήνας του ναού, διαστάσεων κάτοψης περίπου 7 επί 5 μ. έχει δεχθεί στα δυτικά προσθήκη πρόναου και στεγάστρου. Οι όψιμες και μάλλον ασύμβατες προσθήκες στα δυτικά του ναού έχουν αλλοιώσει τον χαρακτήρα του κτιρίου καθιστώντας δυσανάγνωστα τα ιστορικά του χαρακτηριστικά και στα πλαίσια της αναδιάταξης του κοιμητηρίου, προτείνεται η ανάδειξη του Ναού.

Τα λοιπά κτίσματα του κοιμητηρίου προτείνεται να διατηρηθούν ώστε να εξυπηρετήσουν λειτουργικές ανάγκες. Το λιθόκτιστο κτίριο στη ΒΔ γωνία του κοιμητηρίου προτείνεται να στεγάσει το γραφείο του κοιμητηρίου, ενώ το κτίσμα από τσιμεντόπλινθους επί της δυτικής μάντρας μπορεί προσωρινά να λειτουργήσει ως αποθήκη εργαλείων και πλησίον του να χωροθετηθεί ο χώρος υγιεινής, όπως φαίνεται στο σχετικό σχέδιο. Πριν την εγκατάσταση των χρήσεων και με δεδομένο ότι τα κτίσματα έχουν πιθανότατα ανοικοδομηθεί εμπειρικά, συνιστάται ο στατικός έλεγχος των κτιρίων αυτών.

Κατά μήκος της δυτικής πλευράς του κοιμητηρίου, ανάμεσα στο κτίριο του χώρου υγιεινής και το κτίριο της ΒΔ γωνίας, προτείνεται ήπια ξύλινη ή μεταλλική κατασκευή με τη μορφή πέργκολας η οποία σηματοδοτεί την είσοδο του κοιμητηρίου και οριοθετεί τους χώρους των υπαίθριων καθιστικών της πλατείας. Η κατασκευή μπορεί να περιλαμβάνει στεγασμένα τμήματα από ελαφρά ημιδιαφανή υλικά όπου κριθεί απαραίτητο για προστασία των επισκεπτών από τον ήλιο και τη βροχή.

Στον χώρο της πλατείας σε σημείο άμεσης οπτικής επαφής με την είσοδο προτείνεται η  ανέγερση ενός ταφικού μνημείου προς τιμήν των παλαιών οικιστών του τόπου.

Η λίθινη μάντρα του κοιμητηρίου, όπως διασώζεται στη δυτική και βόρεια πλευρά, κρίνεται αναγκαίο να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί ως στοιχείο που συμπληρώνει την ταυτότητα του κοιμητηρίου.

Σαν γενική αρχή, όλες οι νέες κατασκευές του κοιμητηρίου, συμπεριλαμβανομένων των νέων οστεοφυλακίων και των κρηνών, θα πρέπει να είναι μορφολογικά λιτές και διακριτικές, χωρίς μνημειακά χαρακτηριστικά (όπως πχ. αετώματα, κίονες, διακοσμητικά στοιχεία, γυαλιστερά υλικά κλπ.) ώστε να διαφυλάσσουν κατά το δυνατόν τη φυσιογνωμία, τον χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα του κοιμητηρίου όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα και κυρίως να μην έρχονται σε ανταγωνιστική σχέση με τη σεμνότητα και την κλίμακα του μικροσκοπικού ναού των Αγίων Πάντων.

ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ

Κατά την αναδιάταξη του κοιμητηρίου κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση, κατά το δυνατόν, της υπάρχουσας φύτευσης η οποία αποτελείται από κυπαρίσια και λοιπά δέντρα αρκετά μεγάλης ηλικίας και διαστάσεων. Στα σημεία όπου η νέα διάταξη συναντά τα υπάρχοντα δέντρα δημιουργούνται παρτέρια αντί τάφων. Η φύτευση ενισχύεται με νέο στίχο δέντρων κατά μήκος της νότιας πλευράς του κεντρικού διαδρόμου, ώστε να σκιάζουν τον διάδρομο και να τονίζουν την προοπτική του χώρου, καθώς και με νέα δέντρα σε επιλεγμένες θέσεις στην περιοχή της πλατείας, γύρω από τα καθιστικά και στις παρειές του κοιμητηρίου. Για λόγους ευκολότερης λειτουργίας και συντήρησης του κοιμητηρίου συνιστάται η φύτευση αειθαλών και όχι φυλλοβόλων δέντρων.

ΤΑΦΟΙ

Οι νέοι τάφοι που προβλέπονται στο κοιμητήριο είναι δύο ειδών: Οι απλοί (συνηθισμένοι τάφοι) και οι διπλοί τάφοι. Χτιστοί τάφοι (θόλοι) δεν προτείνονται.

Κατά την αναδιάταξη του υπάρχοντος κοιμητηρίου προτάθηκαν οι διαστάσεις των μνημάτων των απλών τάφων να είναι 2,45 επί 1,05 μ., ενώ τα μνήματα των διπλών οικογενειακών τάφων έχουν τελικές διαστάσεις 2,45 μ. επί 2,50 μ.. Τα μνήματα των τάφων μπορούν να υπερβαίνουν τα όρια των εκσκαφών κατά το μέγιστο 12,5 εκ. από κάθε πλευρά της εκσκαφής. Οι αποστάσεις ανάμεσα στα όρια των εκσκαφών θα είναι 0,65 μ. (ανάμεσα στις μακριές πλευρές των τάφων – τόσο των απλών όσο και των διπλών τάφων) και 0,85 μ. (ανάμεσα στις στενές πλευρές των απλών τάφων).

Κατά τη θέσπιση του κανονισμού λειτουργίας του κοιμητηρίου συνιστάται ο ορισμός μέγιστου ύψους των μνημάτων ώστε να μη διαταράσσεται η οπτική του κοιμητηρίου. Ειδικότερα, για τους διπλούς τάφους προτείνεται ύψος μνήματος 0,70 μ., προσκέφαλο με εικονοστάσι ύψους έως 1,00 μ. και σταυρός ύψους έως 1,50 μ.. Για τους απλούς τάφους προτείνεται ύψος 0,50 μ., προσκέφαλο με εικονοστάσι ύψους 0,80 μ. και σταυρός ύψους 1,20 μ. Όλα τα παραπάνω ύψη αναφέρονται στα μέγιστα επιτρεπόμενα, μετρούμενα από την τελική στάθμη των διαδρόμων γύρωθεν του μνήματος.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΑΦΩΝ

Το κοιμητήριο προβλέπεται να διαθέτει μετά την αναδιάταξη συνολικά 458 απλούς και 28 διπλούς τάφους, όπως χωροθετούνται στο αντίστοιχο σχέδιο. Αναλυτικά προβλέπονται:

  • 20 Τάφοι «Επί Τιμή»
  • 160 Τάφοι «υπέρ Σ.Α.Α.Κ.»
  • 182 Τάφοι Τριετούς Διάρκειας
  • 96 Απλοί Οικογενειακοί Τάφοι
  • 28 Διπλοί Οικογενειακοί Τάφοι

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ

  • Επιφάνεια κοιμητηρίου 4180 τ.μ. περίπου
  • Χωρητικότητα μετά την αναδιάταξη: 458 απλοί και 28 διπλοί τάφοι (σύνολο 514 τάφοι).
  • Ταφικά Τετράγωνα: 6
  • Ελεύθερο πλάτος κεντρικού διαδρόμου 3,60 μ. ή μικτό πλάτος 4,20 μ. περιλαμβανομένων των παρτεριών της δεντροστοιχίας.
  • Πλάτος εγκάρσιων διαδρόμων μεταξύ ταφικών τετραγώνων: 2,05 μ.
  • Πλάτος εγκάρσιων διαδρόμων εντός ταφικών τετραγώνων: 1,50 μ.
  • Πλάτος περιμετρικού διαδρόμου: Κυμαινόμενο, αλλά στα περισσότερα σημεία τουλάχιστον 2,00 μ.

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.