Αφιέρωμα στις Aλησμόνητες Πατρίδες (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




stigmiotipo-plirous-othonis-1492016-103650-mm-bmp

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για το Μικρασιατικό Ελληνισμό με τίτλο, «Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας», που διοργάνωσε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου (ΟΑΠΠΑ), για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν συναυλίες, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, ενώ παράλληλα να ενημερωθούν μέσα από ομιλίες, αφηγήσεις και οπτικοακουστικό υλικό για το δράμα των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Σμύρνη Αγαπημένη Πόλη – Πόλη Μαρτυρική». Η Σμύρνη πριν και μετά την καταστροφή. Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό, σε επιμέλεια, του Στέφανου Χατζηστεφάνου. Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, συνεχάρη τον κ. Χατζηστεφάνου για την εντυπωσιακή έκθεση και για το γεγονός, ότι μέσα απ’ αυτήν, είχαν την ευκαιρία όλοι να δουν μοναδικές εικόνες της μαρτυρικής Σμύρνης.

stigmiotipo-plirous-othonis-1492016-103557-mm-bmp
Στη συνέχεια, στην Πλατεία Ιμίων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο: «Ημέρα Μνήμης – Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες». Η εκδήλωση ξεκίνησε με την βράβευση του ιατρού Στέργιου Αράπογλου, ο οποίος διένυσε οδοιπορώντας το δρόμο της προσφυγιάς των παππούδων του την απόσταση των 573 χιλιομέτρων, από τη «βρύση του Γκιόκα», του Μεγάλου Ζαλουφίου που βρίσκεται στην Τουρκία, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας χώμα και νερό για να φυτέψει με αυτά, δύο ελιές στη μνήμη τους στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα εξαιρετικό θεατρικό δρώμενο από την εθελοντική θεατρική ομάδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με θέμα, «Στη νέα πατρίδα…», σε κείμενα και σκηνοθεσία Μενέλαου Ντάφλου και έρευνα από τον Μενέλαο Ντάφλο και Στέφανο Χατζηστεφάνου. Στη συνέχεια ο Ιστορικός, Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και εκπρόσωπος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, κ. Σταύρος Ανεστίδης μίλησε για την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα, τα επιτεύγματα και τις αντινομίες αυτής της τραυματικής διαδικασίας.

stigmiotipo-plirous-othonis-1492016-103537-mm-bmp
Την ομιλία του κ. Ανεστίδη ακολούθησε προβολή από το ιστορικό- οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφήγηση καταγεγραμμένων μαρτυριών και λογοτεχνικών αποσπασμάτων από το Γρηγόρη Βαλτινό και την Νατάσα Κουρεντζή, με μουσική επένδυση καθώς και συναυλία από το συγκρότημα «Smyrna» με σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη έως την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη. Συμμετείχαν με τα χορευτικά τους τμήματα ο Λαογραφικός Όμιλος Βάρης «Σεμέλη» και ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Βάρης.

stigmiotipo-plirous-othonis-1492016-103636-mm-bmp

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στον κατάμεστο χώρο της πλατείας, παρουσία πολλών δημάρχων, εκπροσώπων κομμάτων, της Περιφέρειας Αττικής και των σωμάτων ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με τίτλο «Άσε με πάλι να σου πω», ο οποίος με το συγκρότημά του, παρουσίασε τραγούδια από τον ιστορικό δίσκο «Μικρά Ασία» που κυκλοφόρησε το 1972 καθώς και μέρος του προγράμματος της τελευταίας ευρωπαϊκής περιοδείας του, με σταθμούς τα ωραιότερα τραγούδια από τη συνεργασία του με τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.
Μαζί του επί σκηνής είναι η Ασπασία Στρατηγού, μια από τις ωραιότερες φωνές της γενιάς της, η οποία ταξιδεύει με τον Γιώργο Νταλάρα σ’ όλες τις μεγάλες σκηνές του κόσμου, μαζί με μια ορχήστρα με εξαίρετους σολίστες μουσικούς.
Προηγήθηκε της συναυλίας βράβευση, από τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, του ΣΑΑΚ Βούλας, ο οποίος εκπροσωπεί τις 44 προσφυγικές οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στη Βούλα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τα μέλη του ΣΑΑΚ, σε γενική συνέλευση τους, με ομόφωνη απόφαση, δώρισαν στο Δήμο έκταση 8,5 στρεμμάτων αξίας περίπου 9 εκ. Ευρώ για να δημιουργηθεί εκεί μεγάλη σχολική μονάδα με το όνομα «Μικρή Ασία». Για την προσφορά αυτή ο κ. Κωνσταντέλλος τίμησε τα μέλη του συνδέσμου, με μια πλακέτα που έδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του. Ο Πρόεδρος του ΣΑΑΚ, και Αντιδήμαρχος, Δήμος Βαμβασάκης πήρε το λόγο και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την τιμή που έκανε στις οικογένειες που εκπροσωπεί, αναφέροντας μάλιστα, ότι αισθάνεται συγκίνηση, αφού εκπροσωπεί πλέον τέσσερις γενιές Μικρασιατών, που έζησαν και ζουν στη Βούλα και νιώθει την υποχρέωση, να συνεχίσει την παράδοση προσφοράς και δημιουργίας που ξεκίνησαν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης.

stigmiotipo-plirous-othonis-1492016-103707-mm-bmp

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν της Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, με την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλου και την κατάθεση στεφάνου στο «Μνημείο της Ιωνίας». Ο Μητροπολίτης κ.κ. Παύλος αναφέρθηκε στην Μικρασιατική του καταγωγή και έδειξε στους παρευρισκόμενους μοναδικά κειμήλια, φωτογραφίες και βιβλία από την προσωπική του συλλογή. Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην πετυχημένη διοργάνωση του τριημέρου και δήλωσε πως οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής θα καθιερωθούν στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.