Ο Άλιμος μπαίνει δυναμικά στον πολιτιστικό – τουριστικό χάρτη της Αττικής (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Αν τρέξουν όλα σωστά και εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα  από το κονδύλι των 200.000 ευρώ (έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια), σε δύο χρόνια το όνειρο θα έχει γίνει πραγματικότητα.

Η πόλη του Αλίμου θα υποδέχεται υπερήφανη τους πρώτους επισκέπτες,  στο αρχαίο θέατρο του Ευωνύμου, με την  ορθογώνια ορχήστρα! Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Λιάνα Ψαρρή που είναι υπεύθυνη των ανασκαφών το αρχαίο θέατρο είχε 6.000 θέσεις.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το ερχόμενο καλοκαίρι να πραγματοποιηθεί και θεατρική παράσταση με τη βοήθεια του “Διαζώματος” που έχει υιοθετήσει το συγκεκριμένο θέατρο.

Προβλέπεται μάλιστα να τοποθετηθούν και τα ομοιώματα των αγαλμάτων που είχαν βρεθεί στο αρχαίο θέατρο και τώρα βρίσκονται σε αποθήκες του Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι τόσα πολλά τα αρχαιολογικά ευρήματα του αρχαίου Αττικού Δήμου Ευωνύμου (Αλίμου) που θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα μουσείο.

Αλλά τα μουσεία (συντήρηση και φύλαξη των αρχαιοτήτων), απαιτούν πολλά χρήματα και προς το παρόν η δημιουργία μουσείου στον Άλιμο παραμένει όνειρο.

Στα μελλοντικά σχέδια του Δήμου Αλίμου και της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το  υπουργείο Πολιτισμού και του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” του Σταύρου Μπένου, είναι η απαλλοτρίωση της έκτασης γύρω από το αρχαίο θέατρο, η ενοποίησή του με το κτήμα Τραχώνων και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου.

Έτσι ο Άλιμος θα μπει δυναμικά στον πολιτιστικό – τουριστικό χάρτη της Αττικής. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα (μόλις 8 χιλιόμετρα από το κέντρο), υπάρχει σύνδεση με μετρό και τραμ, έχει καταπληκτικές και καθαρές παραλίες και μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία.

.

H αρχαιολόγος Λιάνα Ψαρρή περιγράφει στον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, την εξέλιξη των ανασκαφών

Το ακέφαλο άγαλμα του Διονύσου που βρέθηκε στο Αρχαίο Θέατρο
Το Σάββατο 4 Απριλίου έγινε μία σημαντική συνάντηση στο Αρχαίο Θέατρο. Συμμετείχαν ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Χρήστος Καπάταης, ο πρόεδρος του «Διαζώματος» και πρώην υπουργός  Σταύρος Μπένος, η αρχαιολόγος  Λιάνα Ψαρρή (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων), η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Αλίμου Άννα Κεσίσογλου και ο  δημοτικός σύμβουλος  Αλίμου και μέλος του “Διαζώματος”  Γιάννης Μαριόλης.
Ανδρέας Κονδύλης – δήμαρχος Αλίμου
“Αυτός εδώ ο χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για την ταυτότητα της πόλης μας, αλλά και για το μέλλον της πόλης μας. Δηλαδή μπορεί όχι μόνο ο Άλιμος , αλλά η ευρύτερη περιοχή να έχει μια ιδιαίτερη ανάπτυξη και ανάδειξη, από αυτό το μοναδικό μνημείο που υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται βεβαίως, είναι πάρα πολλή συστηματική δουλειά για να το αναδείξουμε, να το προστατεύσουμε και να προχωρήσει αυτή η προγραμματική σύμβαση συνεργασίας να ολοκληρωθεί και να δούμε το επόμενο βήμα με το τι κάνουμε. Γιατί έχουμε μέλλον, θα χρειαστεί βέβαια και η βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής”.
Χρήστος Καπάταης – Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα
 
“Εγώ λέω ότι δεν είναι μόνο για τον Άλιμο, αυτό που βλέπουμε εδώ μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό που δεν έχει δει κανένας μέχρι σήμερα για όλη την Αττική, όχι μόνο το νότιο τομέα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ξεμπλοκάρουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ξεμπλοκάραμε επιτέλους την περιφέρεια.. Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε και τη χρηματοδότηση που είναι έξω πια από την περιφέρεια. Αλλά τουλάχιστον το πρώτο το προλάβαμε”.

Εμένα η ιδέα για το “Διάζωμα” μου ήρθε όταν ήμουν υπουργός πολιτισμού. Γιατί έβλεπα τον αγώνα τον  καθημερινό..Γιατί το είχα μέσα μου. Τις συνέπειες ξέρετε από πού τις είχα μέσα μου; Από τους σεισμούς της Καλαμάτας. Όπου τις διαχειρίστηκα εγώ και είδα ότι χωρίς να συνεργαστούμε δεν πάει πουθενά το πράγμα. Και αυτό το θαύμα που γίνεται με το  “Διάζωμα” είναι να, βλέπετε, είμαστε όλοι μαζί τώρα εδώ. Αυτό είναι το μυστικό. Γιατί όταν δρα κάποιος μόνος του, δε βγάζει άκρη. Όταν είμαστε όλοι μαζί…Και μην ξεχνάμε πάντα το θεσμικό κέντρο του υπουργείου πολιτισμού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου

Το Σάββατο 04-04-2015 συναντήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου στο Δήμο Αλίμου οι:

1. Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Χρήστος Καπάταης

2. Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης

3. Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Αλίμου Άννα Κεσίσογλου

4. Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αλίμου Γιάννης Μαριόλης

5. Ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος και

6. Η αρχαιολόγος (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων) Λιάνα Ψαρρή

Η αρχαιολόγος Λιάνα Ψαρρή ενημέρωσε για την πορεία του έργου ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εκταμίευση λόγω της γνωστής κρατικής γραφειοκρατίας.

Ο Δήμαρχος Αλίμου ενημέρωσε για τον σχεδιασμό της πεζοδρόμησης της παράπλευρης οδού του Αρχαίου Θεάτρου του Ευωνύμου.

Ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του συλλόγου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κατέθεσε τις σκέψεις, την εμπειρία και τις απόψεις του και δήλωσε την διαθεσιμότητα του, προς τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο με στόχο την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, όπως και την δημιουργία Πολιτιστικών Διαδρομών στην περιοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι μετά από προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και βρισκόμαστε σε αναμονή εκταμίευσης της χρηματοδότησης. Τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην συνέχιση της προσπάθειας για την γρήγορη ανάδειξη του έργου και την ανάπτυξη συνεργασιών προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.