Δήμος Αγίου Δημητρίου: Απολογισμός εξαμήνου




androutsou1

Με ένα συνοπτικό απολογισμό του 1ου εξαμήνου του 2016, κυκλοφόρησε το 33ο Newsletter του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Συγκεκριμένα, η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου αναφέρει τα εξής:

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,
Έχουμε διανύσει ήδη περισσότερο από το μισό διάστημα του έτους 2016 και οδεύοντας προς το τέλος του καλοκαιριού, νιώθω την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, κάνοντας ένα μικρό απολογισμό των δράσεων και των επιτευγμάτων του Δήμου μας κατά την περίοδο αυτή.

Με απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα το οποίο μας εμπιστευθήκατε να υλοποιήσουμε και εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, μπορούμε βάσιμα να ισχυρισθούμε ότι αυτό το πρώτο εξάμηνο του χρόνου χαρακτηρίζεται από σημαντικές επιτυχίες που έχουν να κάνουν τόσο με τη διαχείριση της καθημερινότητάς μας, όσο και με τους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει για την ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης μας.

Παρά τις δυσχέρειες που η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει σωρεύσει, κάνοντας τη ζωή όλων μας δύσκολη, παρά τους περιορισμούς σε οικονομικούς πόρους, παρά τα κενά που εξακολουθούν να υφίστανται σε προσωπικό, διατηρούμε ανοιχτά όλα τα μέτωπα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη μας, σε όλα τα αντικείμενα της αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: στην καθημερινότητα, στο περιβάλλον, στη φροντίδα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην εκπαίδευση, στα έργα, στις υπηρεσίες προς τους δημότες, αλλά και στις μεγάλες διεκδικήσεις του Δήμου μας, όπως είναι ο Ασύρματος, η Πικροδάφνη και ο υποσταθμός της ΔΕΗ.
Κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό της όλης μας λειτουργίας ως Δημοτικής Αρχής, για το διάστημα αυτό, επισημαίνω τα παρακάτω.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 διενεργήθηκαν 30 διαγωνισμοί για προμήθειες, υπηρεσίες και έργα του Δήμου, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Μεταξύ αυτών, αξίζει να αναφερθούν οι δημοπρασίες για τα παρακάτω έργα και προμήθειες:

• Συντήρηση και επισκευή σχολείων 2016, προϋπολογισμού 450.000 €.
• Προμήθεια πούλμαν, προϋπολογισμού 250.000 €.
• Διαμόρφωση της θεατρικής αίθουσας “Μελίνα Μερκούρη”, προϋπολογισμού 870.000 €.
• Κατασκευή νέων τάφων 2016, προϋπολογισμού 64.000 €.
• Προμήθεια 3 επιβατικών αυτοκινήτων, προϋπολογισμού 54.000 €.
• Υποδομή, αποχέτευση και οδοποιία στην περιοχή ΕΚΤΕΛ”, προϋπολογισμού 694.000 €.
• Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού γυμναστηρίου Αγ. Βασιλείου, προϋπολογισμού 565.000 €”.
• Δημιουργία ασφαλών σχολικών δακτυλίων, προϋπολογισμού 205.000 €.

Επίσης, στις 31/5/2016 ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη διαμόρφωσης της οδού Πριάμου, που είχε τεθεί και σε ηλεκτρονική διαβούλευση, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η προμελέτη για το Δημοτικό Κολυμβητήριο που προτιθέμεθα να κατασκευάσουμε στην περιοχή ΕΚΤΕΛ.

Σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, κατά την ίδια χρονική περίοδο είναι:

•Το έργο κατασκευής Υπόγειου Χώρου Στάθμευσης στο Δημοτικό Στάδιο. (Σε εξέλιξη).
• Η διαμόρφωση και ο εξωραϊσμός της οδού Άρτης. (Ολοκληρώθηκε).
• Ευρύ πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε περισσότερους από 40 δρόμους της πόλης. (Σε εξέλιξη).
• Οι εικαστικές παρεμβάσεις σε πολλά σχολικά κτήρια. (Σε εξέλιξη).
• Οι ανακατασκευές παιδικών χαρών με σύγχρονες προδιαγραφές. (Σε εξέλιξη).

Στα μεγάλα θέματα που επί δεκαετίες διεκδικεί ο Δήμος μας, δεν μπορούμε παρά να καταγράψουμε θετικά τη μεγάλη επιτυχία της παραχώρησης ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου στο λαό του Αγ. Δημητρίου, γεγονός που πήρε και ευρύτερες διαστάσεις με την παρουσία, στη σχετική γιορτή που διοργανώσαμε, του Πρωθυπουργού και στελεχών της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Η πράξη αυτή, μας ανοίγει το δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση του χώρου.
Επίσης, τη διαρκή παρέμβασή μας στο ζήτημα της προστασίας του ρέματος της Πικροδάφνης, με την εκπόνηση της “Εργασίας αξιολόγησης της πρότασης οριοθέτησης – διευθέτησης του ρέματος Πικροδάφνης”. Το θέμα βέβαια παραμένει ανοιχτό και θα χρειαστεί η εγρήγορση και η δραστηριοποίηση όλων μας ώστε να αποτρέψουμε λύσεις που προωθούνται βιαστικά και σε βάρος του περιβάλλοντος.
Ακόμη, έχουμε ξεκινήσει επαφές με τη διοίκηση της ΔΕΗ, διερευνώντας τη δυνατότητα υπογειοποίησης του υποσταθμού διανομής που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου μας.

Στις δράσεις μας για το περιβάλλον, κατά το εξάμηνο που πέρασε, μπορούμε επί πλέον να καταγράψουμε:

• Την έρευνα για τη διαχείριση χρησιμοποιημένων βρώσιμων ελαίων (τηγανελαίων) στο Δήμο Αγ. Δημητρίου
• Το Πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.
• Την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών για συμμετοχή τους στην ανακύκλωση γυαλιού
• Τη συμμετοχή μας για τέταρτη χρονιά στην παγκόσμια περιβαλλοντική εκστρατεία «Let’s do it».
• Το πιλοτικό πρόγραμμα υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε ορισμένα σημεία της πόλης.
• Σειρά εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης των νεότερων γενεών, με τη συμμετοχή των σχολείων και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου.

Ανελλιπείς και καθημερινές υπήρξαν και οι δράσεις μας στον πλέον ευαίσθητο τομέα αυτή την εποχή, στην Κοινωνική μέριμνα.
Εκτός από τις κοινωνικές δομές που απευθύνονται σε ιδιαίτερα τμήματα του πληθυσμού και δεν διέκοψαν ούτε στιγμή τη στήριξη των συμπολιτών μας που το είχαν αναγκη, με όλα τα μέσα, η Κοινωνική Υπηρεσία και το Τμήμα Υγείας & Πρόνοιας του Δήμου συνέχισαν τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα υγείας με εκδηλώσεις όπως:

• Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια.
• “Η ζωή μετά τη νόσο” • Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο.
• Πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης.
• Πρόγραμμα ελέγχου της στοματικής υγείας μαθητών και μαθητριών του Δήμου.
• Δωρεάν δερματολογικός έλεγχος για άτομα άνω των 60 ετών.
• Η εκδήλωση “Καπνίζω, παίζω και γελώ”, με στόχο τη διακοπή του καπνίσματος.
• Σειρά ομιλιών – συζητήσεων για την ψυχοσυναισθηματική ωρίμανση παιδιών και εφήβων.

Στον πάντα κρίσιμο τομέα του Πολιτισμού, με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις «Παναγούλεια» και «Άστυ και Λαϊκή Παράδοση», σε συνεργασία με τους Εθνικοτοπικούς Συλλόγους του Δήμου, αλλά και πολλές παρουσιάσεις βιβλίων με την παρουσία σημαντικών σύγχρονων λογοτεχνών..
Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει οπωσδήποτε η «Ειρηνοδρομία», που έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια του Δήμου και αποτελεί αθλητικό δρώμενο μεγάλης εμβέλειας που συμπεριλαμβάνεται στο ετήσιο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ.
Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος δεν παρέλειψε να τιμήσει τους διακριθέντες αθλητές και αθλήτριες, στην καθιερωμένη «Γιορτή του Αθλητισμού».
Σε ανάλογη εκδήλωση, τιμήθηκαν οι αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες, οι συνταξιοδοτηθέντες κατά την περυσινή χρονιά εκπαιδευτικοί και οι εθελοντές/ριες εκπαιδευτικοί του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

Για τα θέματα με ξεχωριστή κοινωνική βαρύτητα όπως είναι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι κοινωνικές διακρίσεις και η ισότητα, με την εκδήλωση «Μετανάστης ή πρόσφυγας, ταξιδιώτης της ανάγκης», συμβάλαμε στη γενικότερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενώ με μια σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι Παιδικοί Σταθμοί, το Κέντρο Πρόληψης “Ήλιος” και η Κοινωνική Υπηρεσία, βοηθήσαμε τους γονείς να αντεπεξέλθουν καλύτερα στο κρίσιμο ζήτημα της σχέσης γονιών και παιδιών.
Τέλος, με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών (Αθλοδιακοπές, Παιχνιδοδιακοπές), ενώ η Κατασκήνωση του Δήμου μας για 6η συνεχόμενη χρονιά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία διακοπών σε εκατοντάδες παιδιά του Δήμου μας.

Φίλες και φίλοι,

Υπάρχουν ακόμη πολυάριθμες μικρές και μεγάλες δράσεις, που από την πρώτη του έτους μέχρι σήμερα, ολοκληρώθηκαν ή ξεκίνησαν με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Από τη δράση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, που φέτος είχε και καλοκαιρινά τμήματα, μέχρι τον δεύτερο θερινό κινηματογράφο, το Cine-Πλατεία, στην πλατεία Παναγούλη και από την καθημερινή φροντίδα και μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα μέχρι τις μικρές καθημερινές παρεμβάσεις και λύσεις σε μια ευρεία γκάμα προβλημάτων, που σίγουρα δεν μπορούν να αναφερθούν όλες.

Φυσικά υπάρχουν κενά και ελλείψεις. Πάντα θα υπάρχουν στο δρόμο για το καλύτερο. Η σύγκριση με το χθές είναι αυτή που δίνει το μέγεθος της επιτυχίας κάθε φορά. Και αυτή η σύγκριση στην περίπτωσή μας, θεωρώ ότι έχει θετικό πρόσημο.

Με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τη διαρκή προσπάθεια να αλλάζουμε την πόλη μας με την ίδια πίστη, με τη ίδια αρραγή ενότητα και με την άοκνη καθημερινή μας δράση, σας εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και σας περιμένω τον Σεπτέμβρη να ανταμώσουμε στους δρόμους και τις πλατείες της πόλη μας, στις “Φθινοπωρινές Γιορτές” του 2016!

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.