4,5 εκατομμύρια δάνειο για να αλλάξουν τα φώτα – O Πανάς στήριξε τον Κωνσταντέλλο




3bled

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) Με 24 θετικές ψήφους επί των 27 παρόντων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την αναγκαιότητα σύναψης δανείου έως 4,5 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση της συνολικής αντικατάστασης του δικτύου δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας.

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση απαιτούσε την αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή 22 θετικές ψήφους.

Η αναβάθμιση του δικτύου θα προσφέρει στο Δήμο, (μετά την αποπληρωμή του δανείου), οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος περίπου 550 000 ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα η νέα τεχνολογία αποφεύγει τη φωτορρύπανση, προστατεύει το περιβάλλον και μειώνει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου. Παράλληλα το «έξυπνο» δίκτυο δημοτικού φωτισμού που θα εγκατασταθεί επιτρέπει στις υπηρεσίες του Δήμου να το παρακολουθούν και να το ελέγχουν μέσω υπολογιστή, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την κατάσταση του, για τις λάμπες που δεν λειτουργούν, για τη θερμοκρασία σε επιλεγμένα σημεία της πόλης (για τον εντοπισμό πυρκαγιάς) για την κατάσταση και την πληρότητα των κάδων απορριμμάτων και πολλών ακόμα πληροφοριών που αφορούν τη λειτουργία της πόλης.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του δικτύου, ο Δήμος θα διαθέτει σύγχρονο οικονομικό δημοτικό φωτισμό ο οποίος θα είναι πιο αποτελεσματικός, θα αποδίδει καλύτερα από το σημερινό και θα εκλείψει το φαινόμενο το πολλών καμένων λαμπτήρων αφού οι λαμπτήρες νέας τεχνολογίας δεν καίγονται με την ίδια ευκολία αλλά όταν αυτό συμβεί θα ειδοποιείται αυτόματα η υπηρεσία μέσω δικτύου.

Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κατά την εισήγηση του για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξήγησε ότι η χθεσινή απόφαση δεν αφορούσε την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση του δικτύου ούτε αφορούσε την έγκριση όρων δανείου και επιτοκίου. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν έγκριση επί της αρχής για σύναψη δανείου με σκοπό τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου. Στη συνέχεια, τόσο το έργο όσο και η δανειακή σύμβαση θα γίνουν μέσω διεθνούς διαγωνισμού και ο προσυμβατικός έλεγχος θα γίνει από το ελεγκτικό συνέδριο. Σε όλα τα στάδια θα υπάρχει πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι για το Δήμο.

Αρνητικοί στην εισήγηση ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δαβάκης και Ματόπουλος οι οποίοι με πρόσχημα ότι δεν έχουν δει ακόμα τη μελέτη του φωτισμού, καταψήφισαν την εισήγηση. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος εξήγησε ότι εκπονείται μελέτη για το δίκτυο, αλλά δεν αφορά την παρούσα απόφαση αφού αυτή θα εξεταστεί και θα συζητηθεί σε λίγες μέρες όταν αποφασιστεί η προκήρυξη διαγωνισμού για το δημοτικό φωτισμό, ενώ η απόφαση ήταν απλώς η επί της αρχής έγκριση σύναψης δανείου με σκοπό τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου.

Σημειώνουμε επίσης ότι σε προηγούμενη συζήτηση για το θέμα, ο κ. Δαβάκης ήταν αυτός που πρότεινε το συγκεκριμένο τρόπο χρηματοδότησης του έργου. Σε αντίστοιχο πνεύμα κινήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Δημήτρης Κιούκης, ο οποίος ζήτησε αναβολή του θέματος για να εξεταστούν οι μελέτες από το Δημοτικό Συμβούλιο και όταν η πρότασή του καταψηφίστηκε, ψήφισε λευκό για την έγκριση του δανεισμού.

Μετά την απόφαση, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήλωσε: «Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μια σημαντική απόφαση για ένα έργο που θα αναβαθμίσει σημαντικά την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης, θα εξοικονομήσει σημαντικό χρηματικό ποσό για το Δημοτικό Ταμείο και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον πρώην Δήμαρχο, Σπύρο Πανά και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και στήριξαν με την ψήφο τους ένα τόσο σημαντικό έργο. Δυστυχώς δεν έπραξαν το ίδιο όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και με λύπη διαπίστωσα ότι κάποιοι έβαλαν το, κατά τη γνώμη τους μικροπολιτικό συμφέρον, πάνω από το καλό της πόλης και καταψήφισαν την πρόταση μας χρησιμοποιώντας προσχηματικές δικαιολογίες άνευ ουσίας. Τους καλώ να αναθεωρήσουν τη στάση τους στη συνέχεια για το καλό της πόλης. Άλλωστε, ένα τόσο σημαντικό έργο ξεπερνάει τις πολιτικές και παραταξιακές σκοπιμότητες και πιστώνεται στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου».

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.