Ἀνδρῶν γὰρ ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος…




thouknotio

Το Νότιον Σήμα και ο Δήμος Αλίμου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα «σημεία των καιρών» εξέδωσαν και μοίρασαν στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου των σχολείων του Αλίμου, καλαίσθητο βιβλιαράκι που περιέχει τον Επιτάφιο του Περικλή. Ο Επιτάφιος είναι ο επικήδειος λόγος του Περικλή που εκφωνήθηκε στην Πνύκα, απέναντι από την Ακρόπολη, προς τιμήν των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο φλογερός αυτός λόγος περιλαμβάνεται στο δεύτερο βιβλίο του Αλιμούσιου ιστορικού Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Πρόκειται για μια από τις σαράντα δημηγορίες που περιλαμβάνονται στο έργο αυτό του μεγάλου Αλιμούσιου Ιστορικού. Η εκπαιδευτική και λογοτεχνική αξία του συγκεκριμένου λόγου είναι διαχρονική, είναι ένα κείμενο παράδοση.

Συχνά ο λόγος αυτός χρησιμοποιείται σε πολεμικούς επικήδειους καθώς είναι εξαιρετικό παράδειγμα απόδοσης τιμών στους νεκρούς. Μιλά για τις αξίες που θα πρέπει να αγωνίζεσαι, για την Δημοκρατία και την ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο και την Πολιτεία.

Στο βιβλίο παρατίθεται το αρχικό κείμενο και δίπλα η ερμηνεία του η οποία έγινε από τον Ακαδημαϊκό Άγγελο Σ. Βλάχο, διατηρώντας τον τονισμό και την ορθογραφία του ερμηνευτικού κειμένου.
Το κείμενο του Άγγελου Σ. Βλάχου είχε επιλεγεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο όταν αυτό διδασκόταν στο Σχολείο.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» για την δωρεάν άδεια χρήσης του ερμηνευτικού κειμένου καθώς και στην οικογένεια του Άγγελου Σ. Βλάχου για την παραχώρηση του ηθικού δικαιώματος.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.