Το “ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι” απαντά στο Σύλλογο Κατοίκων Αμπελακίων Αλίμου




(anokatostokalamaki.wordpress.com)

Ορισμένα πράγματα ως πρακτική διαλόγου ή και αντιπαράθεσης, όπως, για παράδειγμα, η παραπληροφόρηση δεν βοηθούν καθόλου τη δημόσια ζωή στην πόλη μας.  Είναι θλιβερό που ο Σύλλογος Κατοίκων Αμπελακίων επιλέγει για μία ακόμη φορά, σε ανακοίνωσή του που μας αφορά, να “ενημερώσει” τους συνδημότες μας, παραποιώντας τόσο βάναυσα τις θέσεις μας.

Πρώτα από όλα στην ανακοίνωσή του (6/4/2016) παρουσιάζεται, εντός εισαγωγικών μάλιστα, απόσπασμα δήθεν της τοποθέτησης της επικεφαλής μας, Ελένης Μπελιά. Όποιος/α, όμως, ακολουθήσει την προτροπή να δει το βίντεο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου θα διαπιστώσει ότι δεν ειπώθηκαν έτσι ακριβώς τα πράγματα. Θα διαπιστώσει, επίσης, ότι η δημοτική αρχή αποφεύγει επιμελώς να ενημερώνει συγκεκριμένα και αναλυτικά τις λοιπές παρατάξεις για τον σχεδιασμό της πάνω σε σημαντικά θέματα της πόλης μας.

Τέτοιος σχεδιασμός είναι και η απόφαση για τη διαπλάτυνση -και όχι μόνο τη διάνοιξη όπως διατείνεται ο Σύλλογος- της Λ. Θεομήτορος από την Λ. Καλαμακίου έως την οδό Πυθαγόρα, σύμφωνα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Εδώ, όμως, είναι και η ουσία του ζητήματος: μία λεωφόρος θα διατρέχει τις παρυφές της περιοχής των Αμπελακίων και θα καταλήγει στο Π. Φάληρο, αφού πρώτα εξαφανίσει την παιδική χαρά που βρίσκεται στη γωνία Μανδηλαρά και Πυθαγόρα στα διοικητικά όρια του Π. Φαλήρου. Λογικά, με τη διαπλάτυνση αυτή θα διοχετεύονται τα οχήματα από τη Λ. Θεομήτορος στην περιοχή και διαμέσου της Πυθαγόρα θα καταλήγουν στη Λ. Αμφιθέας. Η Πυθαγόρα, ένας δρόμος όπου βρίσκονται τέσσερα σχολεία και με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, θα μετατραπεί σε λεωφόρο. Αναρωτιόμαστε αν έχει υπάρξει συνεργασία αλλά και συμφωνία μεταξύ των Δήμων Αλίμου, Αγ. Δημητρίου και Π. Φαλήρου. Αναρωτιόμαστε αν στη διαβούλευση για τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό είχε γίνει συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια και με όλες τις δημαρχιακές αρχές, μέσα από τις πιο απίθανες και «σκανδαλώδεις» μονοδρομήσεις, κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν να αποκλείσουν την κυκλοφορία στο εν λόγω σημείο. Αυτό απαιτήθηκε και τελικώς πέρασε και στην Κυκλοφοριακή Μελέτη! Τι συνέβη και όλα αυτά άλλαξαν; Έχει ενημερώσει ο Σύλλογος τους κατοίκους για την τεράστια επιβάρυνση; Οι απαντήσεις θα ξεκαθαρίσουν και ποιοι έχουν επιλεκτικά οικολογικές ευαισθησίες…

Και επειδή ο κ. Κονδύλης δήλωσε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι “τα ψάχνει μέχρι κεραίας”, οφείλει να παρουσιάσει αναλυτικά τον σχεδιασμό του επί του θέματος.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Σύλλογος Κατοίκων Αμπελακίων υπενθυμίζει ότι το “ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι” είχε κρατήσει “αρνητική στάση” στην υπόθεση απαλλοτρίωσης του ΟΤ 355, γνωστού και ως οικοπέδου Δέγλερη. Εδώ η παραπληροφόρηση συνεχίζεται.

Για το συγκεκριμένο θέμα η δημοτική κίνηση “ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι” έχει εκδώσει, απαντώντας σε ανακοίνωση του ίδιου Συλλόγου, αναλυτική ανακοίνωση.

Η… πραγματική αλήθεια σε ό,τι αφορά στο οικόπεδο Δέγλερη είναι ότι έχουμε ψηφίσει λευκό, με πολύ σαφή αιτιολόγηση:

α. η αίτησή μας (19/12/2014) για χορήγηση εγγράφων σχετικών με το παραπάνω οικόπεδο δεν μας είχε απαντηθεί επί έντεκα μήνες (και παραμένει αναπάντητη, όπως και δεκάδες άλλες αιτήσεις μας),

β. η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Δήμου ήταν προκαταρκτική και για την οριστικοποίησή της απαιτούνταν προαπαιτούμενα έγγραφα που δεν είχαν προσκομιστεί έως και τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (11/11/2015)
γ. η εισήγηση του Δημάρχου για το θέμα αυτό μας γνωστοποιήθηκε ηλεκτρονικά λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης την ίδια ημέρα.

Η Κίνησή μας τοποθετήθηκε με σαφήνεια ΥΠΕΡ της απόφασης 56/2015 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που ενέκρινε την αγορά του οικοπέδου και τη διαμόρφωσή του σε χώρο πρασίνου. Την τοποθέτησή μας αυτή την γνωστοποιήσαμε και στους παρευρισκόμενους την ώρα της συνεδρίασης κατοίκους (πρακτικά δημοτικού συμβουλίου), ζητήσαμε όμως τη σύντομη αναβολή της συζήτησης του θέματος αυτού, όχι με πρόθεση κωλυσιεργίας, αλλά για να μας δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσής μας που ήταν ελλιπέστατη.

Λόγω μιας “περίεργης εμμονής” που έχουμε δεν δίνουμε θετική ψήφο, όταν συντρέχουν -και μάλιστα κατ’ επανάληψη- τόσο σοβαροί λόγοι δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών του Δήμου μας.

Η εξασφάλιση δημόσιων χώρων, που απασχολεί εκτενώς την τελευταία ανακοίνωση του Συλλόγου, χωρίς όμως να έχει σχέση με την αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου επί της Θεομήτορος, είναι, πράγματι, από τα σημαντικότερα έργα στον Δήμο μας.

Από τα πρακτικά άλλων δημοτικών συμβουλίων οι συνδημότες μας μπορούν να διαπιστώσουν ότι το “ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι” ήδη από το 2011 έχει θέσει το ζήτημα των υπό απαλλοτρίωση χώρων. Ας μη μιλήσουμε εδώ για τους πολύχρονους αγώνες που έχουμε δώσει και που θα συνεχίσουμε να δίνουμε για την προάσπιση των δημόσιων χώρων. Το 2011, λοιπόν, με δεδομένες τις δραστικές μνημονιακές περικοπές των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τα συσσωρευμένα χρέη του Δήμου μας, ζητήσαμε και συστήθηκε μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα έλεγχε ποιοι χώροι μπορούν να απαλλοτριωθούν κατά προτεραιότητα αλλά και ισόρροπα μέσα στον Άλιμο. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι και η πιο έντιμη στάση. Δυστυχώς η συγκεκριμένη επιτροπή ουσιαστικά δεν λειτούργησε.

Συμφωνούμε απολύτως με τον Σύλλογο Κατοίκων ότι Διοίκηση και Αντιπολίτευση έχουν υποχρέωση να εργάζονται για το καλό του τόπου.  Μπορούν να συνεργάζονται, όταν συμφωνούν και συχνά έτσι γίνεται. Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, άλλωστε, το αποδεικνύουν. Όταν η αντιπολίτευση, όμως, διαφωνεί; Μήπως να καταπίνει τη γλώσσα της;

Τέλος, επειδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι απόψεις κατατίθενται ενίοτε με προσβλητικό τρόπο, καλό θα ήταν οι Σύλλογοι Κατοίκων -που εκφράζουν μια δημοκρατική κατάκτηση σε κάθε πόλη- να θέτουν και τα όρια ενός δημοκρατικού και ευπρεπούς διαλόγου.

Και το σπουδαιότερο: ένας Σύλλογος που σέβεται τον εαυτό του αλλά και τους πολίτες οφείλει να παρουσιάζει τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Δεν τον περιποιεί τιμή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Άλιμος 9/4/2016

«¨Ανω-Κάτω στο Καλαμάκι»

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του «Συλλόγου Κατοίκων Αμπελακίων»

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.