Θάνατος στον καταυλισμό του Ελληνικού: 17χρονη Αφγανή κατέληξε στην εντατική του Λαϊκού νοσοκομείου! (VIDEO)
Μια 17χρονη Αφγανή που έμενε με τους γονείς της στον καταυλισμό του Ελληνικού, άφησε την τελευταία της πνοή στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του STAR, η 17χρονη μεταφέρθηκε πριν από πέντε ημέρες στο νοσοκομείο με γαστρεντερικές διαταραχές , αλλά παρά τις συστάσεις των γιατρών να παραμείνει στο νοσοκομείο για περισσότερες εξετάσεις, οι γονείς της την πήραν πίσω στον καταυλισμό. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε πάλι στο νοσοκομείο. Εισήχθη στην εντατική μονάδα παρακολούθησης όπου μετά από λίγα 24 κατέληξε.

Ως αιτία θανάτου στο πιστοποιητικό των γιατρών αναγράφεται:“Πολυοργανική ανεπάρκεια σε έδαφος ρευματικής πολυβαλβιδοπάθειας”“Ή συμμορφώνεστε ή φεύγετε” – Tελεσίγραφο του Δήμου Αλίμου για την κακοποίηση του παραλιακού μετώπου

H τραγική είδηση έρχεται τη στιγμή που οι πέντε δήμαρχοι της Νότιας Αθήνας με ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού.

Aκολουθεί το αποκλειστικό ρεπορτάζ του STAR:

​Ένα 17χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν έχασε την ζωή του μετά από πενθήμερη νοσηλεία του στο Λαϊκό νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ από το κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό. Οι γονείς της μιλούν αποκλειστικά στο Star και τον Βαγγέλη Γκούμα, για τις τραγικές τελευταίες στιγμές της.

«Ήρθαμε εδώ γεμάτοι ελπίδα αλλά τα σύνορα έκλεισαν  και η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα να μας βοηθήσει. Αύριο και μεθαύριο κάθε ημέρα ο καθένας θα πεθάνει εδώ», λέει η μητέρα της 17χρονης.

Τα λόγια πνίγονται στα δάκρυα της. Μόλις πριν από λίγες ώρες οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι η κόρη της δεν ζει πια. Πέθανε στο κρεβάτι της εντατικής μονάδας στο Λαϊκό νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε σχεδόν νεκρή. Η 17χρονη Μαχάζ ζούσε μέσα σε τραγικές συνθήκες στο Ελληνικό σε άθλιες συνθήκες σε μια μικρή σκηνή μαζί με τους γονείς της και τα αδέλφια της.

Πριν από λίγες ημέρες το κορίτσι αισθάνθηκε αδιαθεσία και η μητέρα της την πήγε στον γιατρό του κέντρου φιλοξενίας  στο Ελληνικό.

«Δεν είχαν καλές υπηρεσίες εδώ της έδωσαν κάποια φάρμακα που δεν είχαν αποτέλεσμα», προσθέτει η ίδια.

Το υποτυπώδες ιατρείο του Ελληνικού το οποίο δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη δομή φιλοξενίας δεν λειτουργεί 24 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένας γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ και εθελοντές γιατροί που έχουν συγκεκριμένες βάρδιες. Η 17χρονη με ασθενοφόρο οδηγήθηκε στο Λαϊκό νοσοκομείο.

Η 17χρονη στη συνέχεια επέστρεψε στην σκηνή της  στις ιδίες άθλιες συνθήκες και μέσα σε λίγη ώρα άρχισε η περιπέτειά της. Λιποθύμησε και ο πατέρας αφού την σήκωσε στα χεριά του έψαχνε για ταξί στην παραλιακή γιατί δεν υπήρχε εκείνη την στιγμή ασθενοφόρο στο Ελληνικό.

«Βγήκα στον δρόμο και τα ταξί δεν σταματούσαν  δεν μας έπαιρναν αν και την κρατούσα έτσι στα χεριά μου. Τελικά ένα ταξί σταμάτησε», λέει ο πατέρας της μικρής.

Η κοπέλα μόλις έφτασε στο Λαϊκό νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη να την σώσουν. Όμως η κατάσταση ήταν επιβαρυμένη και το κορίτσι κατέληξε.

Να θυμίσουμε ότι στο Ελληνικό είχε σημειωθεί κρούσμα ηπατίτιδας.

Η απουσία του επίσημου κράτους δεν προφυλάσσει την υγεία τόσο των μεταναστών όσο και των Ελλήνων κατοίκων των νοτίων προαστίων που δεν γνωρίζουν, όπως άλλωστε και οι γιατροί που δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους μετανάστες, ποιο είναι το ιατρικό ιστορικό τους.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Και τρίτη επιστολή, μέσα σε ενάμιση μήνα, απευθύνουν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι δήμαρχοι Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό του πρώην αεροδρομίου, στο Ελληνικό.

Στην ανοιχτή επιστολή οι πέντε δήμαρχοι αναφέρουν ότι:

  • Το πρώην Αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν
  • Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ  υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων νοσημάτων που αφορά τόσο τις ασθένειες εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών φιλοξενίας, όσο και τις ασθένειες από τις χώρες προέλευσης μεταναστών-προσφύγων, από τις οποίες ενδέχεται να μολυνθεί και ο τοπικός πληθυσμός.
  • Πώς εξυπηρετούνται σε 40 χημικές τουαλέτες περίπου 5.000 άτομα, χωρίς προδιαγραφές ατομικής υγιεινής
  • Δημιουργούνται καθημερινά εντάσεις και βίαια επεισόδια, καθώς μετανάστες-πρόσφυγες διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Προκαλούνται έτσι αναστάτωση και υλικές ζημιές σε παρακείμενες ιδιοκτησίες στους Δήμους μας, καθώς και ένα κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή.
Οι πέντε δήμαρχοι καλούν τον πρωθυπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και της διεθνούς εικόνας της χώρας και του ζητούν να τους ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα  εκκένωσης του χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Ν.ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ,

ΟΜΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΠΡΟΣ: Τον κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδας

            Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Κουρουμπλή

            Τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη

            Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδ. Ξανθό

            Τον αν. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δημ. Βίτσα

Τον αν.Υπουργό Μεταναστ. Πολιτικής κ. Ι. Μουζάλα

            Τον αν.Υπουργό Προστασίας Πολίτη κ. Νικ. Τόσκα

            Την Πρόεδρο και το Δ.Σ. της «Ελληνικό Α.Ε.»

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

Όλοι οι Δήμαρχοι των όμορων πόλεων με το πρώην διεθνές αεροδρόμιο Ελληνικού παρακολουθούμε με τεράστια ανησυχία τη συνεχιζόμενη, άτακτη και χωρίς σχέδιο μεταφορά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Όπως προκύπτει και από κρατικά έγγραφα, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι «εκτός ελέγχου» και «εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια». Σας εκπέμπουμε την κραυγή αγωνίας μας, την οποία παρακαλούμε να λάβετε υπόψη.

Η πολιτεία συνεχίζει, κατά τη γνώμη μας, να αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία και οργάνωση. Παρά τις επίσημες έγγραφες οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει εκ μέρους σας κύριε Πρωθυπουργέ καμία απάντηση.

Ειδικότερα, στις 2 Μαρτίου και στις 7 Απριλίου σας απευθύναμε κοινές επιστολές, με τις οποίες ζητούσαμε ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς και μιας σειράς ακόμα θεμάτων που προκύπτουν από την αιφνίδια και άτακτη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο.

Το Σεπτέμβριο 2015, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2015 θα έκλεινε η προσωρινή «δομή» στο Ελληνικό και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν σε μικρές, αξιοπρεπείς και αποκεντρωμένες μονάδες.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 επίσης ενημερωθήκαμε αιφνιδιαστικά για την τρίμηνη παραμονή προσφύγων-μεταναστών στην ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ, μέχρι να ετοιμαστούν κατάλληλοι χώροι. Καμία από τις δύο δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε.

Αντίθετα, αιφνιδιαστικά άνοιξε και το κτίριο αναχωρήσεων του πρώην αεροδρομίου, όπου συνωστίζονται μέχρι σήμερα χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες. Για όλα αυτά, έχει ήδη διαμαρτυρηθεί εγγράφως η «Ελληνικό ΑΕ», ο αρμόδιος κρατικός φορέας που παραχώρησε στο Υπουργείο Μετανάστευσης τις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου για προσωρινή χρήση (σας επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο).

Επαναλαμβάνουμε και εμείς το αυτονόητο: το πρώην Αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες «δομές φιλοξενίας» που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού. Τίθενται, κατά συνέπεια, τα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Πώς θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και ασφάλεια, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται και συγχρωτίζονται σε έναν χώρο που δεν πληροί καμία προδιαγραφή;

β) Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται η άτακτη και πρόχειρη παραμονή τόσων πολλών ανθρώπων σε έναν παντελώς ακατάλληλο χώρο;

γ) Πώς εξυπηρετούνται σε 40 χημικές τουαλέτες περίπου 5.000 άτομα;

δ) Πώς είναι δυνατόν 5.000 άνθρωποι να ζουν χωρίς προδιαγραφές ατομικής υγιεινής;

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να καταφεύγουν στις παρακείμενες ακτές για να πλύνουν τους εαυτούς τους και τα ρούχα τους με θαλασσινό νερό.

Ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ με έγγραφό του, το οποίο επισυνάπτουμε, επισημαίνει μεταξύ άλλων:«θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες-πρόσφυγες από ενδημικές χώρες. Ο κίνδυνος μετάδοσης αφορά τόσο σε μετανάστες-πρόσφυγες, όσο και στον τοπικό πληθυσμό (κατοίκους και εργαζόμενους)». Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ακόμα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων νοσημάτων αφορά τόσο τις ασθένειες εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών φιλοξενίας, όσο και τις ασθένειες από τις χώρες προέλευσης μεταναστών-προσφύγων, από τις οποίες ενδέχεται να μολυνθεί και ο τοπικός πληθυσμός. Ζητάμε ουσιαστικό υγειονομικό έλεγχο από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου, καθώς και ενημέρωσή μας για τα αποτελέσματα του ελέγχου και των ενεργειών σας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι στο πρώην αεροδρόμιο δημιουργούνται καθημερινά εντάσεις και βίαια επεισόδια, καθώς μετανάστες-πρόσφυγες διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Προκαλούνται έτσι αναστάτωση και υλικές ζημιές σε παρακείμενες ιδιοκτησίες στους Δήμους μας, καθώς και ένα κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή. Συχνό είναι και το φαινόμενο, μετανάστες-πρόσφυγες να διασχίζουν κάθετα την παραλιακή Λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας από αφύλαχτα σημεία, και κυρίως μικρά παιδιά, με προφανείς κινδύνους δυστυχημάτων. Ζητούμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την απάλειψη του φαινομένου που καθημερινά βιώνουμε, διαθέτοντας κατά προτεραιότητας τις αναγκαίες αστυνομικές δυνάμεις.

 Κατόπιν όλων των ανωτέρω, εκπέμπουμε την ανθρώπινη κραυγή αγωνίας για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, τόσο των προσφύγων, όσο και των τοπικών πληθυσμών μας.

Ελπίζουμε να μην έρθει η στιγμή που για όλα αυτά θα αναζητηθούν οι αρμόδιοι για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για παραλείψεις οφειλόμενων ενεργειών τους.

Για πολλοστή φορά, και προτού να είναι πολύ αργά, σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

Σας καλούμε, τέλος, να μας γνωρίσετε το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εκκένωση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.

 Νότια Αθήνα, 18 Απριλίου 2016

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ 
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.