Hλιούπολη: Που θα γίνουν οι ψεκασμοί




Με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, ο Δήμος Ηλιούπολης ξεκινά την Μεγάλη Τετάρτη παρεμβάσεις με ψεκασμούς σε σημεία της πόλης, για την έγκαιρη καταπολέμηση κουνουπιών (τα τρία κύρια γένη Aedes, Culex, Anopheles).

 Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίς, πριν εκκολαφτεί η πρώτη γενιά κουνουπιών και θα διαρκέσει οπωσδήποτε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αφού οι κλιματολογικές συνθήκες του τόπου μας είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη εστιών. Η επανάληψη των ψεκασμών θα γίνεται ανά 25 ημέρες.

Στόχος είναι η περιστολή του παράγοντα όχλησης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και κυρίως η προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών. Ασθένειες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η Ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός, ο ιός ΖΙΚΑ, Εγκεφαλίτιδες και διάφορες άλλες ασθένειες μεταδιδόμενες από τα κουνούπια, είναι πιθανόν να εμφανιστούν και να εξαπλωθούν με ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο.

Για τους παραπάνω λόγους, το φαινόμενο θα παρακολουθείται με μια σειρά από ενέργειες (δειγματοληψίες, παρακολούθηση της εξέλιξης το πληθυσμού των προνυμφών, έλεγχοι ανθεκτικότητας, καθώς και αξιολόγηση αποτελεσμάτων), ώστε όπου χρειάζεται οι ψεκασμοί να είναι ακόμα πιο έντονης διάρκειας.

Περιοχή εφαρμογής θα είναι το περιαστικό και αστικό περιβάλλον του Δήμου, όπως Πάρκα, Άλση, Παιδικές Χαρές, Παιδικοί Σταθμοί, Νεκροταφείο, Γκαράζ, δεκάδες Αγωγοί Όμβριων υδάτων όπου το νερό «λιμνάζει» και βέβαια σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο χώρο της πόλης κριθεί ότι πρέπει να επέμβουμε.

Στις παρεμβάσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται το Ρέμα της Πικροδάφνης, αφού το έχει αναλάβει η Περιφέρεια και ήδη τις ερχόμενες ημέρες γίνεται και δεύτερη παρέμβαση με ψεκασμούς.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην προστασία του περιβάλλοντος και στην διασφάλιση της υγείας των κατοίκων, οπότε ο τρόπος εκτέλεσης των ψεκασμών θα είναι σύμφωνος προς τις σχετικές διατάξεις των αρμόδιων φορέων και την κείμενη νομοθεσία.

Κατά τους ψεκασμούς – εφαρμογές τα σκευάσματα θα είναι ήπια προνυμφοκτόνα εγκεκριμένα για χρήση στην καταπολέμηση κουνουπιών, ενώ θα δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στο να χρησιμοποιούνται κατάλληλα ψεκαστικά μηχανήματα, ώστε το βιοκτόνο να φθάνει στην επιφάνεια του νερού της εστίας και να μην κατακρατείται από τυχόν υπάρχουσα βλάστηση, όπου θα έχει συνέπειες σε ανθρώπους, ζώα και στο περιβάλλον.

Βέβαια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη καταπολέμηση των κουνουπιών θα επιτευχθεί εάν όλοι μας συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τις εστίες αναπαραγωγής τους όταν:

1. Δεν ποτίζουμε βράδυ γιατί δημιουργούμε προϋποθέσεις εκκόλαψη τους,

2. Αδειάζουμε τα πιατάκια των γλαστρών από το περισσευούμενο νερό γιατί εκεί αφήνουν τα αυγά του για επώαση,

3. Δεν αφήνουμε τρεχούμενα νερά από πλύσιμο αυτοκινήτων, πλυντηρίων, κλπ, να λιμνάσουν για το παραπάνω λόγο.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι πριν το πέρας του σχολικού έτους, προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε σειρά δράσεων, με συμμετοχή των παιδιών με στόχο την καλύτερη ενημέρωση τους, γιατί ως Διοίκηση του Δήμου θεωρούμε ότι μόνο μία εκπαιδευμένη κοινωνία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες της για ένα καλύτερο μέλλον. Και τα παιδιά τα θέλουμε προπομπούς σε αυτή τη προσπάθεια.

Κων/νος ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Αντιδήμαρχος Πρασίνου

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.