Θα μεταφέρουν πρόσφυγες στο πρώην κάμπινγκ Βούλας;




Στο αποψινό δελτίο ειδήσεων του Antenna παρουσιάστηκε αποκλειστικό ρεπορτάζ με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ προβλέπεται η μεταφορά προσφύγων στο χώρο του πρώην κάμπινγκ Βούλας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Την φιλοξενία 100.000 προσφύγων και μεταναστών προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και το οποίο αποκάλυψε στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το σχέδιο, που ήδη έχει σταλεί κι αναμένεται να υιοθετηθεί από την Κομισιόν, που δήλωσε ότι ήδη το μελετά, έχει κόστος που αγγίζει το μισό δις ευρώ, πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες του ανέρχονται σε περίπου 470 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα ζητεί την χρηματοδότηση του από ευρωπαϊκά κονδύλια και πόρους του ΟΗΕ.

Το «σχέδιο Μουζάλα» έχει δύο βασικούς πυλώνες: την δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και την φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Πρώτος πυλώνας: κέντρα διαμονής 50.000 ανθρώπων

Ο βασικός πυλώνας αφορά στην δημιουργία κέντρων διαμονής, ανά την επικράτεια, συνολικά 50.000 ανθρώπων. Για την δημιουργία τους, προβλέπονται προμήθειες-«μαμούθ»: σκηνών, τεντών,  κοντέινερ, δεξαμενών νερού, θερμαντικών σωμάτων, κλιματιστικών, χημικών τουαλετών, γεννητριών, φορητών ντουζιέρων, κρεβατιών και στρωμάτων, αυτοκινήτων και μίνι βαν, ασθενοφόρων, συσκευών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αλλά και επαρκούς όγκου υγειονομικού υλικού.

Το «σχέδιο Μουζάλα για τους Πρόσφυγες» προβλέπει παραλλήλως την διάθεση προσωπικού 8.200 ανθρώπων (εκ των οποίων 5.000 αστυνομικοί), εξειδικευμένων στελεχών από τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, αλλά και την διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Προβλέπεται ακόμη κονδύλι άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για την σίτιση των προσφύγων που θα φιλοξενούνται επί ελληνικού εδάφους.

Δεύτερος πυλώνας: Άλλες 50.000 άνθρωποι σε ξενοδοχεία

Ο δεύτερος πυλώνας του «σχεδίου Μουζάλα» προβλέπει την δημιουργία ακόμη 50.000 «θέσεων διαμονής» σε ξενοδοχεία και καταλύματα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλες, τα καταλύματα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα, «μεταθέτοντας» έτσι αυτό το βάρος κατά κύριο λόγο σε διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι χώροι για τα νέα hot spot

Για να λειτουργήσει o πρώτος πυλώνας του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, βασικό ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση χώρων για να δημιουργηθούν, εντός της εβδομάδας, hot spot για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφωνήθηκε να αναζητηθούν χώροι όπως κάμπινγκ, γήπεδα, παλιά εργοστάσια, εκθεσιακές και άλλες εγκαταστάσεις, κατά μήκος του άξονα Αθηνών-Ειδομένης και σε μικρή απόσταση (10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 έχουν ήδη προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση:

  • η εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά
  • το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη»
  • το κάμπινγκ της Βούλας
  • το πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο
  • ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και
  • Σχολής της Αστυνομίας στην Καρδίτσα.

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Θα μεταφέρουν πρόσφυγες στο πρώην κάμπινγκ Βούλας;

  • 29/02/2016 at 9:21 μμ
    Permalink

    Νομιζω πως ειναι ανθρωπινο να συμπαρασταθουμε . Αν χρειαζεστε βοηθεια νομιζω πως μπορω να την προσφερω.

    Απαντήστε
  • 01/03/2016 at 3:18 μμ
    Permalink

    Εσυ να πας και να βοηθησεις κ. Λενα, αλλα οταν θα σου ερθει ο επιβητορας αφου θα τον εχεις καλοταισεις και σου ζητησει κατι εξτρα να κατσεις και μη φωναξεις να σε σωσω.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.