Η Περιφέρεια Αττικής απαγόρεψε τη «Λευκή Νύχτα» της Νέας Σμύρνης




Τη «Λευκή Νύχτα» της Νέας Σμύρνης, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου από τις 18.00 ως τις 23.00, ακύρωσε η Περιφέρεια Αττικής.

 Σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης, «με βάση τα έγγραφα 26449, 26444/11.2.2016 της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής δεν δύναται να ισχύσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης για τη Λευκή Νύχτα, δίνοντας βάση σε μια νομοθεσία του 2005 που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν».
«Η Περιφέρεια Αττικής, αντί να μας καλύψει, μας απειλεί με διοικητικούς ελέγχους βασιζόμενη σε έναν νόμο που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν κατά το σκέλος των Λευκών Νυχτών. Κατόπιν της γνωμοδότησης αυτής, κάθε έμπορος που θα άνοιγε το κατάστημά του στη Λευκή Νύχτα θα διακινδύνευε να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του» σημειώνει ο εμπορικός σύλλογος.
«Με λύπη μας λοιπόν σας πληροφορούμε ότι οι εχθροί των τοπικών αγορών όπως η Νέα Σμύρνη μας νίκησαν. Για ακόμη μια φορά, οι σύμμαχοι των μεγάλων malls και των γιγαντιαίων επιχειρήσεων που πάντοτε εξαντλούν τα ωράρια, νίκησαν σε βάρος των μικρών καταστημάτων» επισημαίνει ο Σύλλογος.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες ανώτερης ποιότητας στην όμορφη αγορά της Νέας Σμύρνης» καταλήγει το κείμενο του συλλόγου, το οποίο συνυπογράφει ο δήμαρχος κ. Σταύρος Τζουλάκης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα κ. Χρήστος Καπάταης μιλώντας στο «Βήμα» επισήμανε ότι «η Περιφέρεια δεν έχει λάβει αίτημα από τον Εμπορικό Σύλλογο Νέας Σμύρνης. Βάσει του νόμου απαιτείται αίτημα προς την Περιφέρεια και αυτό να περάσει από Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει. Τέτοιο αίτημα δεν δεχτήκαμε ποτέ. Είμαι υποχρεωμένος να τηρώ τον νόμο και τις διαδικασίες».
Πάντως από τη στιγμή που δεν έχει υποβληθεί και εγκριθεί αίτημα για την επέκταση του ωραρίου με τη μορφή της «λευκής νύχτας», υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κινητοποιηθούν βάσει καταγγελιών.
Αντιδράσεις εργαζομένων
Πάντως, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει αποφασίσει να απορρίπτει αιτήματα που σχετίζονται με την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Κατά καιρούς η Περιφερειακή Αρχή με επικεφαλής την κυρία Ρένα Δούρου έχει απορρίψει μορφές επέκτασης ωαρίου όπως η επιλογή της «Λευκής Νύχτας» στο Ίλιον και πρόσφατα στη Νέα Σμύρνη.
Η κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα εκ μέρους της παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στο Περιφερειακό Συμβούλιο έθεσε προ ημερησίας διάταξης το θέμα για λευκή νύχτα στη Νέα Σμύρνη. Όπως σημείωνε, «οι εμπορικοί σύλλογοι κάνουν ό,τι θέλουν, παρατείνοντας το ωράριο όποτε θέλουν και αναγκάζοντας τους εμποροϋπάλληλους να εργαστούν απλήρωτοι – χωρίς άδεια βέβαια, αλλά ποιος νοιάζεται αν δεν κινδυνεύει με πρόστιμο;»
Για τη συγκεκριμένη «λευκή νύχτα» η Περιφέρεια Αττικής είχε ειδοποιηθεί από τον Σύλλογο Βιβλίου Χάρτου, ο οποίος ζητούσε από την Περιφέρεια «να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά για την παροχή άδειας για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στη Νέα Σμύρνη το Σάββατο 13.2.2016. Να ερευνηθεί αν έχουν υποβληθεί πίνακες με τροποποιημένα ωράρια για τους εργαζομένους που θα εργαστούν στις 13.2.2016 στα τοπικά καταστήματα. Τέλος, απαιτούμε να σταματήσει το καθεστώς των απελευθερωμένων ωραρίων, των κάθε είδους “Λευκών Νυκτών” και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, […] δηλαδή η διάλυση κάθε οικογενειακού και ατομικού προγραμματισμού των εργαζομένων, ξεχαρβαλώνοντας γενικά την έννοια του χρόνου εργασίας και των ωραρίων».
Μετά το Ίλιον και την Κηφισιά
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Αττικής απορρίπτει αίτημα για τη διοργάνωση «λευκής νύχτας». Είχε προηγηθεί η ακύρωση του θεσμού που είχε προγραμματιστεί στο Ίλιον από τον δήμο και εμπόρους το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015, οπότε και τα καταστήματα θα έμεναν ανοικτά έως τις 3 τα ξημερώματα.
Το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όπου απορρίφθηκε με πλειοψηφία με το αιτιολογικό ότι η «λευκή νύχτα» δημιουργεί προηγούμενο για «επέκταση του ωραρίου».
«Όχι» είπε η Περιφέρεια Αττικής και στο αίτημα για «λευκή νύχτα» στις 19 Δεκεμβρίου 2015 στην Κηφισιά. Το σκεπτικό που διατυπώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα αφορούσε το ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παρέμεναν ανοιχτά δύο συνεχόμενες Κυριακές στις 14 και 21 Δεκεμβρίου, επομένως δεν υπήρχε νόημα και για μία ακόμη ημέρα. Τότε είχε αντιδράσει ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς ο οποίος έκανε λόγο για «κομματική απόφαση» και ο πρόεδρός του είχε επιτεθεί και στην Ομοσπονδία Εργαζομένων «που είναι της ίδιας παράταξης με τον κ. Καραμέρο και έχει την τακτική να λέει “όχι” σε όλα» όπως υποστήριξε.
Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Η Περιφέρεια Αττικής απαγόρεψε τη «Λευκή Νύχτα» της Νέας Σμύρνης

  • 13/02/2016 at 5:11 μμ
    Permalink

    ΝΟΜΙΖΩ ,ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΛΑΠΤΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΑΣΤ,ΑΛΛΟΣΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ,ΑΣ ΕΔΙΝΑΝ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ !!

    Απαντήστε
  • 14/02/2016 at 5:57 μμ
    Permalink

    Δεν ντρέπονται από την περιφέρεια.
    Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ειναι, ίσως ο καλός σου μεθυσμένος να σου αγοράσει μέρα που ειναι εκείνη την ΥΔΡΟΓΕΙΟ-ΜΠΑΡ που πάντα ονειρευόσουν.
    Ίσως για παραδειγμα να αποφασίσει να σου κάνει έκπληξη 3:00 πμ αγοράζοντας σου μια χύτρα ταχύτητας για το συμβολικό υπονοούμενο της ημέρας.
    Ίσως για παραδειγμα η απατημένη σύντροφος σε τεμαχίσει 2:30πμ και πρέπει να πεταχτεί σε ένα γνωστό κατάστημα ηλεκτρικών ειδών να αγοράσει ένα καταψύκτη 1.90 μηκος.
    Αυτό που γίνετε από την περιφέρεια ειναι πραγματικά ακατανόητο !!!

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.