Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Ηλιούπολης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:“Ή συμμορφώνεστε ή φεύγετε” – Tελεσίγραφο του Δήμου Αλίμου για την κακοποίηση του παραλιακού μετώπου

Πλήρες Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Ηλιούπολης  που καθορίζει συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις πρόληψης , επαναχρησιμοποίησης και ενίσχυσης της ανακύκλωσης υλικών και οργανικών αποβλήτων, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά μέχρι το 2020 χωριστή  συλλογή άνω του 50% των σημερινών απορριμμάτων, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Η ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη Μελέτη του Τοπικού Σχεδίου, έχει σαφή στόχο να μειωθεί έτσι   σημαντικά το φορτίο των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγει σήμερα στον ΧΥΤΑ Φυλής, με  οικονομική επιβάρυνση του δήμου για την ταφή του.

  Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Οι έξι πιο σημαντικές τοπικές δράσεις που προτείνονται είναι οι ακόλουθες:
1) Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης –  Ενημέρωσης στα σχολεία για την μείωση της σπατάλης τροφίμων και της παραγωγής αποβλήτων από  τα νοικοκυριά. 
2) Εκπαίδευση  των  νοικοκυριών που επιθυμούν να κάνουν οικιακή κομποστοποίηση για τον σωστό τρόπο οικιακής κομποστοποίησης και χρήσης του κομπόστ για τον κήπο τους 
3) Χωριστή  Συλλογή αποβλήτων τροφίμων σε ευρύτερο  τμήμα του πληθυσμού (επιχειρήσεις εστίασης και νοικοκυριά με σταδιακή ανάπτυξη  σε επίπεδο γειτονιάς) μέσω της χρήσης ενός νέου εξωτερικού καφέ κάδου  συλλογής όλων των αποβλήτων τροφίμων και αποκομιδή από τον δήμο με ξεχωριστό δρομολόγιο απορριμματοφόρου για κομποστοποίησή  του.
4) Αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης υλικών όπως χαρτί , μέταλλα , πλαστικά , γυαλί , ρούχα , μπαταρίες , οικιακός εξοπλισμός κλπ μέσα  από :
    α) σταδιακή εγκατάσταση νέων κάδων  κίτρινου χρώματος –  χαρτιού σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.
    β) περιορισμένη ενίσχυση σε  κάδους μπλε χρώματος – τύπου καμπάνας σε πλατείες για το γυαλί από  συσκευασίες.
   γ) εγκατάσταση μικρών σημείων συλλογής ανακυκλώσιμων σε 8 επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος  με εύκολη πρόσβαση των πολιτών για την χωριστή συλλογή 9 περίπου διαφορετικών ειδών ανακυκλώσιμων μικρού μεγέθους.
  δ) λειτουργία ενός πράσινου σημείου – κτιριακής εγκατάστασης 300 τουλάχιστον μ2 ως κέντροεκπαίδευσης πολιτών-  μαθητών , εργαστήριο επαναχρησιμοποίησης  , και χώρος προσωρινής συγκέντρωσης / αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών από πολίτες.
 5) Υλοποίηση εκτεταμένης καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης ξεχωριστής για κάθε μία από τις παραπάνω δράσεις  με την έναρξη εφαρμογής κάθε μιας από αυτές.
 6)  Σταδιακή εφαρμογή της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΔΗΜΟΤΗ για την επιβράβευση και την παροχή κινήτρων από  επιχειρήσεις που λειτουργούν στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, αλλά και σε δεύτερη φάση από  τον ίδιο τον Δήμο.
Η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί πρόσθετο προσωπικό, και  σημαντικούς πόρους που πρέπει να εξασφαλίσει η Περιφέρεια Αττικής για τον Δήμο, ενώ παράλληλα κρίσιμης σημασίας για την βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων ολόκληρης της Αττικής είναι η επείγουσα συμπλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού με την χωροθέτηση από την Περιφέρεια και κατασκευή των απαραίτητων μονάδων επεξεργασίας και των ΧΥΤΥ που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής.
Η πλήρης εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου στον Δήμο μας, εκτός από το μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος, θα αποδώσει  και σημαντικό οικονομικό όφελος, αφού θα δώσει την δυνατότητα μείωσης του σημερινού ετήσιου  κόστους  διαχείρισης περίπου κατά  10% έως το 2020  και θα διασφαλίσει την αποφυγή προστίμων ( εθνικό τέλος ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων ) που θα επιβάρυναν από το 2017 έως το 2020 το σημερινό κόστος κατά περίπου 15% ετησίως, προσφέροντας έτσι συνολική ετήσια εξοικονόμηση της τάξης του 25%.
Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης στην παρέμβασή του δήλωσε ότι η Ηλιούπολη παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν ιδιαίτερα στην χωροθέτηση των πράσινων σημείων  πρέπει να τολμήσει να προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και στη συνολική βελτίωση της τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία και την Περιφέρεια Αττικής να διασφαλίσουν τις απαραίτητες υποδομές στο δικό τους επίπεδο και να παράσχουν τους απαραίτητους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση αυτής της  νέας στρατηγικής, προς όφελος του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, και των δημοτών της πόλης μας.
Συμφωνήθηκε οι Δημοτικές Παρατάξεις να υποβάλουν τις προτάσεις τους και σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο σε πνεύμα σύνθεσης και συναίνεσης να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Ηλιούπολης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.