Πρώην κάμπινγκ Βούλας: Δώδεκα συζητήσεις Περί Φωτογραφίας με τον Αντώνη Σπανολιό
Ο κύκλος των δώδεκα συζητήσεων περί φωτογραφίας, απευθύνεται σε ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας και επαγγέλματος,  που τους απασχολούν ερωτήματα σχετικά με το τι είναι φωτογραφία, αν – και τι – μπορεί να υπάρχει πέρα από τις γνωστές φωτογραφικές εφαρμογές, αν η φωτογραφία (μπορεί να) είναι (και) τέχνη, πώς και πότε μπορεί να είναι.

Μπορεί να ενδιαφέρει ανθρώπους που φωτογραφίζουν τακτικά ή περιστασιακά, που φωτογραφίζουν στις διακοπές τους, στις φιλικές συναθροίσεις, που επικεντρώνονται στα πρόσωπα της οικογένειάς τους, σε τοπία ή ζώα και που διερωτώνται αν αυτό είναι το μόνο είδος φωτογραφίας που μπορούν να κάνουν και αν τα όποια άλλα είδη είναι για επαγγελματίες φωτογράφους.Eπένδυση στο Ελληνικό: Το δημόσιο «ευχαριστώ» του Άδωνι Γεωργιάδη στον Ανδρέα Κονδύλη (VIDEO)

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Μπορεί να ενδιαφέρεται οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε προβληματίζεται σχετικά με το αν φωτογραφίζοντας κάποιος μπορεί να αποτυπώσει ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την προφανή πραγματικότητα, τι άλλο θα μπορούσε να είναι αυτό και πώς θα μπορούσε να γίνει.

 Ο κύκλος των δώδεκα συζητήσεων περί φωτογραφίας δεν είναι σεμινάριο φωτογραφικής τεχνικής (δεν είναι καν σεμινάριο) δεν είναι εργαστήρι (workshop), δε είναι μάθημα εξοικείωσης με το φωτογραφικό εξοπλισμό. Αντίθετα, είναι απαιτούμενο οι συμμετέχοντες να έχουν λυμένα τα βασικά μιας τεχνικά επαρκούς φωτογραφίας. Και τούτο, όχι γιατί είναι πραγματικά απαραίτητο στη διάρκεια των συζητήσεων, αλλά περισσότερο προκειμένου να μη μας κατατρέχει η ανασφάλεια και  η αμφιβολία σχετικά με την τεχνική διαδικασία της φωτογραφικής λήψης – με πιθανότερη συνέπεια την συχνή ή και μόνιμη  παρέκκλιση των συζητήσεων προς την κατεύθυνση επίλυσης πρακτικών ζητημάτων.

 Στις συζητήσεις δεν διδάσκεται το φωτογραφικό επάγγελμα ούτε κάποιες επαγγελματικές εφαρμογές της φωτογραφίας.  Δεν θα προσφέρουν απολύτως τίποτε σε κάποιον που προσβλέπει στην επαγγελματική κατάρτιση –  ούτε καν «βεβαίωση παρακολούθησης».

 Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκό μάθημα σχετιζόμενο με κάποια επιστημονική προσέγγιση της φωτογραφίας και της τέχνης.

Δεν θα διερευνήσουμε τη φωτογραφία από την άποψη της Ιστορίας Τέχνης, ούτε της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Σημειολογίας κλπ. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει (κάθε άλλο) τη χρήση ιδεών, σκέψεων,  προβληματισμών ή πληροφοριών σχετιζόμενων με όλες τις παραπάνω επιστήμες – και όχι μόνο.

 Στις περί φωτογραφίας περιπλανήσεις μας θα χρησιμοποιούμε σαν αφετηρία κάποια από τα πολλά ενδιαφέροντα  κείμενα που έχουν γραφτεί για τη φωτογραφία – και ο καθ’ ένας και κάθε μία μπορεί να προτείνει για συζήτηση κάποιο συγκεκριμένο που γνωρίζει ή έχει διαβάσει. Θα ξεκινήσουμε με αποσπάσματα από το «μνημειώδες» βιβλίο της Susan Sontag «Περί Φωτογραφίας», μαζί με άρθρα και αποσπάσματα από βιβλία από τα πάμπολλα του Πλάτωνα Ριβέλλη.

 Θα μιλήσουμε επίσης για μεγάλους καλλιτέχνες φωτογράφους και θα βλέπουμε τακτικά δουλειά τους. Θα έχουμε τέλος τη δυνατότητα, κατά διαστήματα, να βλέπουμε επιλεκτικά δικές μας φωτογραφίες και να συζητάμε  πάνω σ’ αυτές – ή με αφορμή αυτές.

 Στις περί φωτογραφίας αναζητήσεις μας θα διαπιστώσουμε πως η ευχαρίστηση της γνώσης και της δημιουργίας πηγάζει από τη διαδρομή και όχι από τον προορισμό – ο οποίος, άλλωστε, όσο περισσότερο θα φαίνεται πως  τον πλησιάζουμε, τόσο πιo δυσπρόσιτος θα γίνεται.

Ποιός προετοιμάζει τις παρουσιάσεις, εισηγείται τα κείμενα & τις συζητήσεις:

Αντώνης Σπανολιός – Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1961. Ασχολήθηκα με τη φωτογραφία από μικρή ηλικία.

Την πρώτη περίοδο υπήρξα αυτοδίδακτος και μόνιμα πειραματιζόμενος. Αργότερα παρακολούθησα μαθήματα σκοτεινού  θαλάμου (εμφάνιση φιλμ & αναλογική εκτύπωση), ψηφιακής επεξεργασίας & εργαστήρι φωτογράφισης γυμνού στην  Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία. Πιο πρόσφατα παρακολούθησα το Σεμινάριο Εισαγωγής στην Καλλιτεχνική  Φωτογραφία του Πλάτωνα Ριβέλλη.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχω συμμετάσχει σε τρεις ομαδικές εκθέσεις και είμαι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής  Εταιρείας (Ε.Φ.Ε.).

 Δεν είμαι «επαγγελματίας» φωτογράφος και επίσης δε θεωρώ τον εαυτό μου δάσκαλο φωτογραφίας. Είμαι «μαθητής» σαν κι εσάς, ίσως και λίγο ερευνητής.

Σε διάφορες φάσεις της ζωής μου έχω εμπλακεί με διάφορα είδη φωτογραφίας (φωτορεπορτάζ, γυμνό, διάφορα projects).  Πρόθεσή μου είναι να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στην καλλιτεχνική φωτογραφία.

Εδώ-> https://www.flickr.com/photos/133321979@N08/ μπορείτε να δείτε κάποιες φωτογραφίες μου.

Συχνότητα – Πρόγραμμα.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμμένα κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ από τις 6:00μμ έως τις 8:00μμ.

Θα ξεκινήσουμε την Τετάρτη 13 Γενάρη 2016 και μέσα στις επόμενες δώδεκα εβδομάδες θα έχουμε ολοκληρώσει ένα πρώτο  κύκλο συζητήσεων. Ο πρώτος αυτός κύκλος λοιπόν θα κλείσει την Τετάρτη 30 Μάρτη.

Από ‘κει και πέρα, αν υπάρχει συνεχιζόμενο ενδιαφέρον και αν οι περιστάσεις το επιτρέπουν, υπάρχει δυνατότητα συνέχισης  με ένα επιπλέον κύκλο δώδεκα συζητήσεων, μέχρι τέλος Ιούνη.

 Η πρώτη συνάντηση (της Τετάρτης 13 Γενάρη) θα είναι συνάντηση γνωριμίας, επίσης μιας αναλυτικότερης παρουσίασης των στόχων και των μέσων και συζήτηση με κύριο σκοπό την επίλυση αποριών και τη διάλυση αμφιβολιών.

Χώρος.

Ο χώρος των εβδομαδιαίων συναντήσεών μας θα είναι το Αυτοδιαχειριζόμενο πρώην Κάμπινγκ Βούλας του (επίσης πρώην)  Ε.Ο.Τ., δίπλα ακριβώς στο Κ.Α.Α.Π. (πρώην ΠΙΚΠΑ) Βούλας, στα όρια των δήμων Γλυφάδας & Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης.

Η αίθουσα έχει περιορισμένη χωρητικότητα (μέγιστη 40 ατόμων) και είναι στο κτίριο της εισόδου, επί της παραλιακής  Λεωφόρου Καραμανλή. Μπροστά ακριβώς περνά η γραμμή του Τραμ προς και από Ασκληπιείο Βούλας (το τέρμα βρίσκεται  200μ. περίπου μετά την είσοδο του κάμπινγκ)

Εδώ -> http://www.voulacamp.blogspot.gr/p/blog-page_30.html θα βρείτε πληροφορίες πρόσβασης και χάρτη.

Κόστος συμμετοχής.

Η συμμετοχή στις συναντήσεις είναι απολύτως δωρεάν, όλη δε η οργάνωση, η προετοιμασία, οι παρουσιάσεις και η διάθεση

του χώρου και των μέσων, είναι αποτέλεσμα αφιλοκερδούς εθελοντικής προσφοράς.

Ελάχιστος / μέγιστος αριθμός συμμετοχών.

Θα ξεκινήσουμε τον κύκλο των συζητήσεων εφ’ όσον εκδηλωθεί κατ’ αρχήν ενδιαφέρον από τουλάχιστον 20 άτομα και εξασφαλισθεί  / επιβεβαιωθεί η συμμετοχή τουλάχιστον από 15.

Για ευνόητους λειτουργικούς λόγους, ορίζεται ένας μέγιστος αριθμός συμμετοχών των 30 ατόμων.

Περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η περίοδος «προεγγραφών» (εκδήλωσης ενδιαφέροντος) αρχίζει από τη στιγμή της ανάρτησης στο blog των Εθελοντών του  Αυτοδιαχειριζόμενου πρ. Κάμπινγκ Βούλας, μέχρι και την Τετάρτη 6 Γενάρη 2016.

Κατά την περίοδο αυτή, κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, θα καταγράφεται με σειρά παραλαβής.

 Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Παρακαλούμε να προτιμήσετε την αποστολή E-mail στη διεύθυνση antonis.spanolios@hotmail.com , αναφέροντας οπωσδήποτε  το ονοματεπώνυμό σας και έναν, τουλάχιστον, τηλεφωνικό αριθμό για επικοινωνία μαζί σας.

Σε περίπτωση αδυναμίας αποστολής E-mail, μπορείτε να στείλετε ένα SMS (αναφέροντας οπωσδήποτε και τα στοιχεία που  ζητούνται παραπάνω), στον αριθμό 6948000171 (Cosmote).

Στον ίδιο αριθμό μπορείτε να καλείτε στην περίπτωση που δεν υπάρχει εκ μέρους σας ούτε η δυνατότητα αποστολής SMS, ή που επιθυμείτε κάποια σύντομη διευκρίνιση.

https://www.facebook.com/events/δώδεκα συζητήσεις Περί Φωτογραφίας

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X