Aνακαλύψτε τους θησαυρούς στο μουσείο της Εστίας Νέας Σμύρνης (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Στις αρχές του 20ού αιώνα, η κοινωνία της Σμύρνης ήταν τόσο προοδευτική που ανήμερα των Φώτων, για να πιάσουν το Σταυρό, βουτούσαν και γυναίκες.

Στην Εστία της Νέας Σμύρνης, η βιβλιοθήκη αλλά και το μικρό μουσείο κρύβουν αμύθητους θησαυρούς από την ζωή της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας και αναρίθμητες αναφορές για τον ιδιαίτερο τρόπο που εορτάζονταν τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη.

Ανάμεσα στα ιστορικά κειμήλια, βρίσκεται και ένας ξύλινος Σταυρός από τον 19ο αιώνα, που χρησιμοποιούσαν οι ιερείς για τον Αγιασμό των Υδάτων.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Σμύρνη είχε δεκάδες ιδιαιτερότητες. Η παραμονή των Φώτων ονομαζόταν Μισόφωτα και την ημέρα εκείνη, στην εκκλησία πήγαιναν μόνο οι γυναίκες και τα παιδιά.

Ιδιαίτερα ήταν και τα κάλαντα των Φώτων που έλεγαν τα παιδιά των Σμυρνιών, τα οποία εξιστορούσαν το προπατορικό αμάρτημα.

Για τον πρόεδρο της Εστίας Νέας Σμύρνης, Ιωάννη Παπαδάτο, αυτές οι μνήμες ζωντάνεψαν μετά την τελετή της περασμένης Τετάρτης.

«Ήταν ένα μνημόσυνο που περίμεναν οι ψυχές όσων μαρτύρησαν και μια υπόσχεση στους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν ότι το φως της πίστης και η δύναμη της αγάπης και της προσευχής μας δεν θα επιτρέψει ποτέ να ξεριζωθεί ο ελληνισμός από τη φυσική του γενέτειρα», δηλώνει ο Ι. Παπαδάτος

ΠΗΓΗ: real.gr

Η Εστία Νέας Σμύρνης διαθέτει, διατηρεί και λειτουργεί Μουσεία με σπάνια, μοναδικά και υψίστης σημασίας μουσειακά κειμήλια του Μικρασιατικού και όχι μόνο, Ελληνισμού. Ως επί το πλείστον, η συλλογή της δημιουργήθηκε, εμπλουτίστηκε και συνεχίζει να αυξάνεται χάρις στις δωρεές και τα κληροδοτήματα των Μελών της, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Τα Μουσεία λειτουργούν κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 9.00 – 13.00 και μετά από συνεννόηση κάθε Τρίτη 18.00-19.00.

Επίσης , είναι ανοικτά στο κοινό και άλλες ημέρες και ώρες, μετά από προηγούμενη συνεννόηση με την ΕΝΣ, όπως γίνεται στις περιπτώσεις των επισκέψεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των διαφόρων σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων.
Τα Μουσεία καταλαμβάνουν τέσσερις βασικές αίθουσες του Μεγάρου της ΕΝΣ στις οποίες εκτίθενται:

Στην Αίθουσα «Συλλογής Γεωργίου & Ελένης Τσακύρογλου», στην οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει:
• Εικόνες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Περιόδου, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, χρονικά τοποθετημένες μεταξύ του 14ου και 19ου αιώνα. Η συλλογή των πολύτιμων αυτών εικόνων, φανερώνει το αληθινό πρόσωπο του Ελληνισμού στην πιο μυστική επικοινωνία του με το Θείο, αναδεικνύοντας την πνευματική καλλιέργεια και την παιδεία του ελληνικού λαού, ακόμη και στους πιό δίσεκτους χρόνους. Ο επισκέπτης θα νιώσει μια έντονη θρησκευτική ευλάβεια, που προκύπτει όχι μόνο από την τεχνική των αγιογράφων, αλλά και την πίστη των δημιουργών τους. Οι εικόνες τοποθετήθηκαν στον χώρο από τον Τ. Μαργαριτώφ και ταξινομήθηκαν κατά θεματική και χρονολογική ενότητα.
• Κέρινο ομοίωμα του Μητροπολίτου Εθνοϊερομάρτυρα της Σμύρνης Χρυσοστόμου, έργο της διακεκριμένης γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή.
• Έργα Μεγάλων Ελλήνων Ζωγράφων.
• «Παναρμόνιο», το μοναδικό στον κόσμο όργανο, που φυλάσσεται στο Μουσείο της ΕΝΣ , κατασκευασμένο στο Έττιγκεν της Γερμανίας . Αποτελεί δωρεά του εφευρέτη του, αείμνηστου Κωνσταντίνου Ψάχου γνωστού μουσικολόγου για τις σημειογραφίες του επάνω στην αρχαία και βυζαντινή μουσική .
• Γλυπτά (Τόμπρου και Απάρτη).

Στις δύο παρακείμενες αίθουσες, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δεί από κοντά πολύτιμα και μοναδικής αξίας Μικρασιατικά Κειμήλια, μικροενδυμασίες, κεντήματα, δαντέλες κ.α. καθώς και προσωπικά αντικείμενα σπουδαίων προσωπικοτήτων, που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στη Μικρασιατική Εκστρατεία όπως του Βενιζέλου, Παπούλα, Πλαστήρα, Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης κ.α.

Σε τέταρτη αίθουσα στεγάζεται η Συλλογή του Χαρίλαου Χιωτάκη, αποτελουμένη από ασημικά, μινιατούρες, πορσελάνες Delft , έπιπλα και πίνακες. (Ολλανδία 17ος αιώνας).

Το μέγεθος και ο πλούτος των κειμηλίων που εκτίθενται στα Μουσεία της ΕΝΣ είναι μοναδικής σημασίας και αξίας. Το ποικίλο αυτό υλικό αποτελεί στο συνολό του ζωντανή παράσταση των ηθών και εθίμων του Ελληνισμού, αλλά κυρίως είναι μοναδικός μάρτυρας της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Aνακαλύψτε τους θησαυρούς στο μουσείο της Εστίας Νέας Σμύρνης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • 12/01/2016 at 10:43 πμ
    Permalink

    εχω καποια πραγματάκια από την πεθερα μου από το 1923..4 σας ενδιφερει????

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.