Ποια είναι η «κυρία Ελληνικόν» που καλείται να φέρει σε πέρας την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου




Παλαιό στέλεχος της Αριστεράς και σημερινή δημοτική σύμβουλος στο Δ. Αθηναίων με την παράταξη του Γιώργου Καμίνη, η Νανά Σπυροπούλου, καλείται μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να κερδίσει το χαμένο έδαφος, και κυρίως να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια της ελληνο-κινεζο-αραβικής κοινοπραξίας υπό τη Lamda Developmnet, που δεν κρύβει τη δυσπιστία της ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το Ελληνικό.

Πάμπολες εκκρεμότητες την περιμένουν : Από την έναρξη συζήτησης με την κοινοπραξία για τη βελτίωση των ανταλλαγμάτων προς τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, και Αλίμου, μέχρι το συντονισμό μετεγκατάστασης των 80 συνολικά φορέων που στεγάζονται στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου, καθώς και τη διαπραγμάτευση με τους επενδυτές για μικρότερη δόμηση από εκείνη που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Κοντά σε αυτά, και ένα θέμα που αφορά ευθέως τη κυβέρνηση, και συγκεκριμένα η εκκρεμότητα γύρω από τη δυνατότητα που έχει το Δημόσιο να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για άδεια καζίνο. Επρόκειτο για ένα από τα προαπαιτούμενα σχετικά με την ολοκλήρωση του ντιλ στο Ελληνικό, πολλοί ωστόσο εκτιμούν ότι το υπ. Οικονομικών, υπό το βάρος των αντιδράσεων, δεν θα προχωρήσει τελικά στην προκήρυξη διαγωνισμού.

Προτεραιότητες

Αμέσως μετά την τοποθέτησή της στην “Ελληνικόν Α.Ε.”, προτεραιότητα της νέας προέδρου θα είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση με το επενδυτικό σχήμα προκειμένου αυτό να βελτιώσει τα ανταλλάγματα τόσο προς τους όμορους Δήμους, όσο και προς το Δημόσιο. Ηδη, το θέμα τέθηκε σε προ ημερών συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στεργιο Πιτσιόρλα, οι δήμαρχοι των τριών όμορων περιοχων, δηλαδή οι Γιάννης Κωνσταντάτος (Ελληνικό-Αργυρούπολη), Γιώργος Παπανικολάου (Γλυφάδα) Ανδρέας Κονδύλης (Αλιμος).

Οι δήμαρχοι ζητουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, δηλαδή «την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, το σεβασμό στο περιβάλλον, την ανταποδοτικότητα στους όμορους Δήμους, την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Το επενδυτικό σχήμα που είχε αναδειχθεί πλειοδότης στο διαγωνισμό με προσφορά 915 εκατ. ευρώ, απαρτίζεται από τη Lamda Development, και το Global Investment Group, στο οποίο συμμετέχουν ο κινεζικός όμιλος Fosun Group, και η Eagle Hills η οποία απορρόφησε πρόσφατα την Al Maabar από το Abu Dhabi. Λόγο έχει και το αμερικανικό private equity, Blackstone, καθώς αυτό ελέγχει μετοχικό ποσοστό στη Lamda Development της τάξης του 20%.

Προ μηνών απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε απορρίψει τις ενστάσεις της Περιφέρειας Αττικής αλλά και πολιτών, διατάζοντας την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Το Νοέμβριο του 2014 το ΤΑΙΠΕΔ είχε υπογράψει με τους επενδυτές σύμβαση παραχώρησης που συνοδεύτηκε από την καταβολή εγγυητικής επιστολής ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Εκτοτε ξεκίνησε μια διετής περίοδος εντός της οποίας το Δημόσιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Ηδη, ο ένας χρόνος πέρασε δίχως να έχει γίνει το παραμικρό. Αν το Δημόσιο συνεχίσει να κωλισιεργεί έως και το Νοέμβριο του 2016, τότε το επενδυτικό σχήμα έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από το ντιλ, χωρίς να χάσει την εγγυητική του.

Το who is who

Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, με εμπειρία στη μελέτη του Ολυμπιακού Χωριού και θητεία στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, η κα Σπυροπούλου ασχολείται τελευταίως με τα δημοτικά. Από πέρυσι είναι πρόεδρος της δημοτικής αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου Αθηναίων.

Μάλιστα τον Οκτώβριο κατέλαβε θέση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Βασίλη Βασιλικό, ως πρώτη επιλαχούσα από την παράταξη “Δικαίωμα στην Πόλη” του Γ. Καμίνη. Μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του 2014, δραστηριοποιούνταν ως ελεύθερος επαγγελματίας στη διοίκηση και κατασκευή έργων, όπως η επισκευή του πυρόπληκτου οικισμού “Μάκιστος” στην Ηλεία, η ανέγερση της “Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στην Αθήνα”, κ.α.

ΠΗΓΗ: tanea.gr – Γιώργος Φιντικάκης

Σουλτάνα στο τιμόνι του Ελληνικού – Μέλος του ΔΣ ο Κωνσταντάτος

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.