Mία ώρα μιλούσε ο Κωνσταντέλλος για τα έργα του…(VIDEO)




 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενοδοχείου Divani Apollon Palace παρουσίασε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στους συμπολίτες του το πλούσιο έργο της Δημοτικής Αρχής κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου. Με μια ομιλία που διήρκησε λίγο περισσότερο από μία ώρα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα κυριότερα έργα της Δημοτικής Αρχής που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Στο κάλεσμα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ανταποκρίθηκαν, και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, οι Δήμαρχοι Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, Ελληνικού Αργυρούπουλης, Γιάννης Κωνσταντάτος, Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης, η πρ. Βουλευτής και Υπουργός, κα Άντζελα Γκερέκου, ο επί σειρά ετών Δήμαρχος Κρωπιάς, Πέτρος Παπαγιαννόπουλος όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων της πλειοψηφίας του Δήμου, ο κ. Σπύρος Βαλάτας, Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας και ο κ. Φαίδωνας Φιορέντζης, μέλος της μειοψηφίας του Τοπικού Συμβουλίου Βάρης, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων, τοπικών ΜΜΕ και δημοτικών παρατάξεων της πόλης.

Μεταξύ των πολλών που ανακοινώθηκαν από τον Δήμαρχο, θερμό χειροκρότημα προκάλεσε η ανακοίνωση του ότι ο ΣΑΑΚ Βούλας αποφάσισε ομόφωνα να δωρίσει στο Δήμο έκταση 8,5 στρεμμάτων στη Δ.Ε. Βούλας αντικειμενικής αξίας9,6 εκ.ευρώ (πρόκειται για το παλιό λατομείο στο Ο.Τ. 110 στην Οδό Σπετσών), με σκοπό να ανεγερθεί εκεί το τρίτο Γυμνάσιο – Λύκειο Βούλας για το οποίο επί τριάντα χρόνια επιχειρείται η ανεύρεση χώρου. Μοναδικό αίτημα των δωρητών είναι το σχολείο να ονομαστεί Γυμνάσιο Λύκειο Βούλας – Μικρά Ασία, και να τοποθετηθεί στην είσοδο του σχολείου πλάκα με τα ονόματα των πρώτων οικογενειών που ήρθαν ως πρόσφυγες στη Βούλα το 1926. Εντύπωση επίσης προκάλεσαν όσα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή προκειμένου, μέσω της τεχνολογίας, να εκσυγχρονίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου προς τους Δημότες. Μεταξύ αυτών που ανακοίνωσε ήταν η προμήθεια της εφαρμογής Novoville που επιτρέπει στους δημότες να ενημερώνουν τις υπηρεσίες του Δήμου μέσω του κινητού τους τηλεφώνου για οποιοδήποτε πρόβλημα εντοπίσουν στην πόλη καθώς και το προηγμένο σύστημα GIS το οποίο θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο και θα επιτρέπει στους κατόχους έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, μέσω ειδικής εφαρμογής, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν το Δήμο. Μεγάλη επιτυχία των υπηρεσιών του Δήμου χαρακτήρισε ο Δήμαρχος το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν εκπονηθεί περισσότερες από είκοσι μελέτες σημαντικών έργο, και πολλά απ’ αυτά είναι ήδη στο στάδιο της δημοπράτησης. Εξήγησε ότι ένας δημόσιος φορέας οφείλει να έχει μελέτες προκειμένου να αναζητήσει χρηματοδότηση αλλά και να διεκπεραιώνει έργα γενικότερα.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο όλων των υπηρεσιών αναλυτικά και σε θεματικές ενότητες κάλυψαν όλο το εύρος της λέιτουργίας του Δήμου. Αυτές είναι:

–        Λειτουργία Δήμου – Οργάνωση Υπηρεσιών – Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου

–        Περιβάλλον – Πράσινο – Καθαριότητα

–        Υποδομές – Προγραμματισμός- Έργα

–        Παιδεία

–        Κοινωνική Μέριμνα

–        Πολιτισμός – Αθλητισμός

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην επίτευξη του έργου αυτού, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους εκλεγμένους συμβούλους σε όλα τα όργανα του Δήμου και τους εργαζόμενους που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν σ’ αυτό. Η ομιλία έκλεισε με την ακόλουθη δήλωση του Δημάρχου:

«Κυρίες και Κύριοι,

Εμείς δεν πιστεύουμε στις κορδέλες και στα εγκαίνια. Δεν το κάνουμε τώρα, και σίγουρα δεν θα το κάνουμε προεκλογικά. Πιστεύουμε ότι το έργο μας μπορεί να αναδειχθεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από βιωματικές εμπειρίες όλων σας, που θα βλέπετε και θα απολαμβάνετε από πρώτο χέρι την κάθε παρέμβαση μας στην πόλη. Εσείς θα γίνετε κοινωνοί του έργου μας και στη δική σας κρίση το καταθέτουμε σήμερα, αλλά και κάθε χρόνο, όσο μας εμπιστεύεστε με την ευθύνης της διαχείρισης  των δημοτικών θεμάτων. Είναι επίκαιρο όσο ποτέ αυτό που είχα δηλώσει όταν σας κάναμε έναν μικρό απολογισμό των πρώτων τεσσάρων μηνών της θητείας μας στο τέλος του 2014, και το επαναλαμβάνω:

Μόλις ξεκινήσαμε. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις, να είμαστε χρήσιμοι για την πόλη και για τους κατοίκους της. Όχι αρεστοί και βολικοί το επαναλαμβάνω. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και πάμπολλες προκλήσεις. Να είστε σίγουροι ότι συνεχίζουμε με αυξημένους ρυθμούς την εργασία μας, την οποία  θα εντατικοποιήσουμε έτσι ώστε να συνεχιστεί η δημιουργία των αναγκαίων σύγχρονων και καινοτόμων υποδομών με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Δήμου, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος με την ουσιαστικότερη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Υποσχεθήκαμε λίγα αλλά σχεδιάζουμε πολλά και ευελπιστούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ σήμερα, δίνουμε από τώρα ραντεβού σε ένα χρόνο».

Απολογισμός 1ου έτους της Δημοτικής Αρχής

Ομιλία Δημάρχου

Καλησπέρα σας,

Πράγματι ζούμε στην ομορφότερη πόλη της Ελλάδας!!!

Αδιάψευστος μάρτυρας αυτές οι εικόνες που είδαμε. Και όλα αυτά είναι στην πόλη μας δίπλα μας κοντά μας.

Η δουλειά της Δημοτικής Αρχής δεν είναι να κάνει την πόλη πιο όμορφη, αυτό το φρόντισε ο Θεός, δουλειά της είναι να την κάνει λειτουργική, καθαρή με σύγχρονες υποδομές που θα δημιουργήσουν συνθήκες υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής, που θα την κάνουν πόλη για να ζούμε.

Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, το έργο της Δημοτικής Αρχής γίνεται με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη διαχείριση της καθημερινότητας και το σχεδιασμό του αύριο. Με το έργο που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα έχουμε ήδη αντιμετωπίσει πολλά χρόνια θέματα που απασχολούσαν την πόλη μας, έχουμε βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, και έχουμε θέσει γερές βάσεις για τη δημιουργία υποδομών που θα επιτρέψουν στην πόλη μας να γίνει πρότυπο πόλης και σημείο αναφοράς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Για να γίνει το έργο αυτό πράξη, συνέβαλαν καθοριστικά όλα τα μέλη της ομάδας μας, το Δημοτικό και τα Τοπικά μας Συμβούλια, ο νέος εξαιρετικός Γενικός Γραμματέας του Δήμου, οι δημοτικές Επιτροπές και οι εργαζόμενοι, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία κάνει σοβαρή υπέρβαση των ανθρωπίνων ορίων τις περισσότερες φορές για να ανταπεξέλθει στις πολύ συξημένες τον τελευταίο καιρό απαιτήσεις του Δήμου και γι αυτό τους ευχαριστώ προσωπικά όπως και  οι συνεργάτες του γραφείου μου. Βασικός συντελεστής και συνεργάτης της Δημοτικής Αρχής όμως, είστε εσείς. Συνεπείς με τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες δημιουργήσαμε και οικοδομήσαμε την δημοτική παράταξη μας από το 2009, ο Δήμος μας έχει περάσει στη εποχή που οι πολίτες, οι τοπικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι είναι καθημερινοί συνομιλητές της Δημοτικής Αρχής. Ο σχεδιασμός του έργου μας, όπως άλλωστε και το προεκλογικό μας πρόγραμμα στο οποίο ανατρέχουμε καθημερινά, γίνεται μέσα από εκτενή και διαρκή διάλογο με όσο γίνεται περισσότερους συνδημότες μας. Τα μοντέλο διοίκησης στο οποίο πιστεύουμε είναι ένα μοντέλο με ανοιχτές πόρτες, ανοιχτά μάτια και αυτιά και κυρίως ανοιχτές διαδικασίες. Είχα πει προεκλογικά ότι επιθυμία μου είναι να συναντάω εσάς στο δρόμο και όχι να μου λέτε μπράβο καλά τα κάνετε, αλλά να μου λέτε ότι έχετε μια ιδέα, μια πρόταση, μια επιθυμία ένα σχέδιο και συνάμα όνειρο για την πόλη μας. Δική μου επιθυμία είναι να γίνετε και σας υπόσχομαι ότι θα γίνετε όλοι σας συνεργάτες μου, σύμβουλοι μου, σύμβουλοι μας για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την πόλη που ονειρευόμαστε, την πόλη που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας. Μετά από ένα χρόνο στο τιμόνι του Δήμου είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω, ότι η συμμετοχή των δημοτών στη καθημερινή διοίκηση του Δήμου είναι εφικτή, πραγματοποιήσιμη, και ναι, είναι γεγονός. Η πόλη μας διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό πρόθυμο και ορεξάτο να συμμετέχει με ιδέες και προτάσεις, αλλά και με προσωπική εργασία στα κοινά.

Λέω πάντα και το υποστηρίζω συνεχώς με την στάση μου, τις ενέργειές μου και τις περισσότερες φορές δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές μου, από την πρώτη μέρα που αναμίχθηκα με τα κοινά, πως κανένας δεν κερδίζει μόνος του. Αυτοί που κερδίζουν, είναι οι ομάδες. Ναι οι ομάδες. Και μια τέτοια φτιάξαμε εδώ στην πόλη μας σφυρηλατώντας την ενότητα μας ως ομάδα, αλλά συγχρόνως και ως παρέα, σφυρηλατώντας τη συλλογικότητα της δράσης μας και την συμμετοχικότητα μας στην λήψη των αποφάσεων. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να είμαστε χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας. Όχι βολικοί αλλά χρήσιμοι και αποτελεσματικοί. Εξάλλου είδαμε που φτάσαμε ως χώρα με τους ευχάριστους και βολικούς ηγέτες των τελευταίων δεκαετιών που ευδαιμόνησαν την κοινωνία αποπροσανατολίζοντας την όμως από τα σημαντικά, με όπλο την προσφορά ενός εύκολου και συνάμα ευκαιριακού ευ ζειν με δανεικά.

Από τη δική μας λοιπόν πλευρά, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανάληψης των νέων μας καθηκόντων, ανατρέξαμε στην τεχνολογία και αναζητήσαμε λύσεις που θα διευκολύνουν το διάλογο και την επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής με τον δημότη.

Λειτουργία Δήμου – Οργάνωση Υπηρεσιών – Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου

–          Θέσαμε στην υπηρεσία του πολίτη την ηλεκτρονική διαδυκτιακή εφαρμογή «novoville» με την οποία, μέσω έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, γίνεται άμεση καταγραφή των προβλημάτων και αυτόματη ενημέρωση των  αρμοδίων  υπηρεσιών του Δήμου μας. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σχεδόν 2000 αναφορές μέσω του συστήματος μέσα σε μόλις 2 μήνες λειτουργίας και έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 1750 από αυτές. Το σύστημα έχει ήδη 350 χρηστες που αυξάνονται ραγδαία. Οι επιδόσεις του Δήμου μας στη διαχείριση των προβλημάτων μέσω της εφαρμογής, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, είναι με διαφορά οι καλύτερες στην Ελλάδα και από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Μας έχουν χαρακτηρίσει Δήμο πρότυπο και είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό.

–          Η γραμμή του δημότη συνδέθηκε με το σύστημα «Novoville» Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ενώ παράλληλα αποκτήσαμε νέο πενταψήφιο αριθμό κλήσης το 15888 για να διευκολύνουμε τους κατοίκους της περιοχής μας.

–          Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, και ενώ ήδη πολλά αιτήματα δημοτών διεκπεραιώνονται μέσω αυτών, σε λίγες μέρες η εφαρμογή «Novoville» θα είναι συνδεδεμένη και με την επίσημη σελίδα του Δήμου μας στο facebook.

–          Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της νέας ανανεωμένης και λειτουργικής ιστοσελίδας του Δήμου, η οποία έγινε με ίδια μέσα, με αποτέλεσμα να μην ξοδέψει ο Δήμος ούτε ένα Ευρώ. Στόχος του νέου σχεδιασμού είναι σε πρώτη φάση η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των συμπολιτών μας και σύντομα η παροχή πλήθους νέων διαδικτυακών υπηρεσιών.

–          Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανανέωσης  επικαιροποίησης και επέκτασης στις ΔΕ Βάρης και Βουλιαγμένης, με ουσιαστικές και αναγκαίες πληροφορίες του πληροφοριακού συστήματος GIS,  (geographic information system), το οποίο είναι ένα πληροφοριακό σύστημα που αποθηκεύει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει σε διαδραστικούς ψηφιακούς χάρτες γεωχωρικά δεδομένα υψηλής αξίας, ως προς τη χρήση τους από τους κατοίκους , αλλά και από τη Δημοτική Αρχή.

–          Το GIS του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι πλέον διαδικτυακή εφαρμογή – web- όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται, όπως σχέδια για τοπικά δίκτυα κοινής ωφέλειας, πληροφορίες για την αδειοδότηση καταστημάτων, πολεοδομικές και ρυμοτομικές πληροφορίες, συγκοινωνίες, πολιτική προστασία και όλα αυτά από τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό τους τηλέφωνο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Με τη νέα αυτή εφαρμογή του Δήμου που ήδη κατασκευάζεται και θα είναι στην διάθεσή σας σε λίγες βδομάδες, (application) θα κρατάτε στα χέρια σας όλες τις πληροφορίες για ολόκληρο τον Δήμο. Και αυτή θα είναι η πρώτη τέτοιου είδους εφαρμογή στην χώρα. Είμαστε πολύ κοντά.

–          Εφαρμόσαμε πιλοτικά τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω διαδικτύου (το λεγόμενο και live streaming) με μεγάλη αποδοχή από μέρους των δημοτών, όπως γίνεται και εδώ σήμερα και απ’ ότι έχω πληροφορηθεί μας παρακολουθούν και εκατοντάδες θεατές μέσω διαδικτύου. Σύντομα οι μεταδόσεις θα καθιερωθούν και θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν ζωντανά εκτός των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς και πολλές δραστηριότητες του Δήμου μέσα από το ολοκαίνουργιο web tv στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Κυρίες και κύριοι, αναλάβαμε το Δήμο πριν από ένα χρόνο. Κάναμε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, να αντιμετωπίσουμε όσα βρήκαμε με τη μέθοδο: «βρήκαμε κάποιο πρόβλημα, δίνουμε τη λύση». Δεν επιλέξαμε την παλαιού τύπου μέθοδο, όπως γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν, να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάδειξη των παθογενειών του παρελθόντος, να επικαλεστούμε «καμένη γη» και εν τέλει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τακτική να καλύψουμε τις δικές μας αδυναμίες, να λύσουμε προβλήματα γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν πιστεύουμε στις παλαιοκομματικές πολιτικές της «αναδρομικής αντιπολίτευσης». Πιστεύουμε στις πράξεις, στις δράσεις και στη λύση των προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος

– Ολοκληρώσαμε την απογραφή έναρξης του νέου Δήμου που εκκρεμούσε επί 5 χρόνια. Στη συνέχεια καταρτίσαμε και ψηφίσαμε τον  Ισολογισμό και τον Απολογισμό των ετών 2011 και 2012 που εκκρεμούσαν επί 3-4 χρόνια, ενώ οι Ισολογισμοί 2013 και 2014 καταρτίζονται τώρα και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η ψήφισή τους, γεγονός που θα επιτρέψει επιτέλους στον Δήμο μας, τη δυνατότητα χρηματοδότησης του για μεγαλόπνοες δράσεις ή και αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων του με τους ευνοϊκούς όρους που σήμερα προσφέρονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων  αλλά δυστυχώς ο Δήμος μας δεν μπορεί να επωφεληθεί χάνοντας περίπου 250.000 Ευρώ το χρόνο.

– Για πρώτη φορά καταγράφηκε το σύνολο σχεδόν της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

– Από τις πρώτες βδομάδες καθιερώθηκε η διαδικασία της ηλεκτρονικής υπογραφής, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας έτσι πολλές έως σήμερα γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δήμου. Ξεκίνησε επίσης πιλοτικά η ψηφιακή διακίνηση των εγγράφων εντός του Δήμου.

–          Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προσκύρωσης έκτασης 783 τ.μ. στο Καβούρι αξίας 2.200.000 Ευρώ που εκκρεμούσε για 8 χρόνια και εισπράχθηκε το ποσό από τον Δήμο.

– Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης του πρώην Δήμου Βούλας που εκκρεμούσε και αυτή επί 5 χρόνια και ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να πληρωθούν επιτέλους οι εργαζόμενοι στη Κοινωφελή Δημοτική επιχείρηση που εκκαθαρίστηκε το 2011, μετά από πολλά χρόνια.

– Υπήρχαν στον Δήμο μας εγκαταστάσεις που επί 25 χρόνια λειτουργούσαν παράνομα ή παράτυπα. Αυτές είτε νομιμοποιήθηκαν, είτε κατεδαφίστηκαν. Νομιμοποιούνται και αδειοδοτούνται όλοι αθλητικοί χώροι μας και βρίσκεται σχεδόν στη μέση η διαδικασία μεταγραφής των σχολικών μονάδων της ΔΕ Βάρης και Βουλιαγμένης στο Δήμο από τον ΟΣΚ.

– Νομιμοποιήθηκαν για να κατεδαφιστούν έχοντας όμως διαγραφεί τα υψηλά πρόστιμα που ο Δήμος επέβαλε στον εαυτό του τα προηγούμενα χρόνια, με την υπαγωγή τους στο Ν.4178 οι 3 καντίνες αναψυκτήρια της παραλίας του Καβουριού, που λειτουργούν από το 1984. Η μία εξ αυτών, ήδη κατεδαφίστηκε και ελπίζουμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να κατεδαφιστούν και οι άλλες 2 που αποτελούν σήμερα οπτικό ρύπο της περιοχής και να αντικατασταθούν με 2 αρχιτεκτονικά άρτιες και καλαίσθητες που ήδη οι Τεχνικές μας υπηρεσίες και το Υπουργείο μελετούν. Είμαι βέβαιος ότι οι επισκέπτες αυτής της ανείπωτης ομορφιάς περιοχής το επόμενο καλοκαίρι θα συναντήσουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, μιαν άλλη εικόνα.

– Στις διατάξεις του ιδίου νόμου υπαγάγαμε και άλλες 2 καντίνες αναψυκτήρια που λειτουργούσαν παράνομα ή παράτυπα τα τελευταία 30 χρόνια στην περιοχή, στον κόλπο Μαλτσινιώτη και στον κόλπο Ζώσκα με στόχο να ανακατασκευαστούν και να πάψουν να αποτελούν οπτική ρύπανση και υποβάθμιση της περιοχής. Μέσα στον χειμώνα θα προχωρήσουμε στις απαιτούμενες δημοπρασίες για να μπορέσει επιτέλους ο Δήμος να αρχίσει να εισπράττει  μισθώματα.

– Επίσης το αναψυκτήριο του Πανοράματος της Βούλας νομιμοποιήθηκε με τις ίδιες διατάξεις Νόμου μετά από λειτουργία περίπου 20 ετών σε καθεστώς παρανομίας και εξετάζουμε τα επόμενα βήματά μας για την εύρυθμη αλλά συνάμα και νόμιμη λειτουργία του χώρου που τόσο ανάγκη έχει η συγκεκριμένη περιοχή.

– Διεκπεραιώθηκαν, με την επιβολή των προβλεπομένων στον Νόμο προστίμων, 280 περίπου υποθέσεις παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και αφισών που εκκρεμούσαν 4-5 χρόνια.

– Υπάχθηκαν, περίπου 500 οφειλέτες σε ρυθμίσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις συνολικής αξίας 2.350.000 ευρώ περίπου, ενώ μετά από παρέμβαση του δικού μας Δήμου, συμπεριλήφθηκαν τα χρέη προς του ΟΤΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

– Ξεκίνησαν διαδικασίες επίλυσης οικονομικών διαφορών με μεγάλους οφειλέτες του Δήμου, βάσει των διατάξεων του Κώδικα Δήμων για να συμβιβάσουμε οικονομικές υποθέσεις και εκκρεμότητες που είτε εκκρεμούν χρόνια στα δικαστήρια, είτε δεν θα εξοφληθούν ποτέ λόγω οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών που κρατούν όμως δέσμια κάποια ακίνητα ιδιοκτησίας μας.

– Το πρώτο 9 μηνο του 2015 ο Δήμος μας υπέγραψε και υλοποίησε ή υλοποιεί ήδη 185 νέες συμβάσεις για προμήθειες ή εργα. Η αντίστοιχη ετήσια παραγωγή των προηγούμενων ετών δεν ξεπέρασε ποτέ τις 100.

– Ανασυγκροτήθηκε η Δημοτική Αστυνομία με 15 Δημοτικούς Αστυνομικούς και πλέον λειτουργεί πλήρως.

– Επεκτάθηκε το καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης όλων των δημοτών μας, ανεξάρτητα από την Δημοτική Ενότητα που είναι εγγεγραμμένοι σε όλες τις οργανωμένες παραλίες του δήμου εξομαλύνοντας σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των δημοτών όλων των Δ.Ε. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια μας και το 2016.

– Με δυναμική παρέμβασή μας, μεθοδική δουλειά των υπηρεσιών του Δήμου, ειδικά της νομικής υπηρεσίας και της Πολεοδομίας που ευχαριστώ σήμερα ιδιαιτέρως και επανειλημμένες αυτοψίες αλλά και με τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτρέψαμε σε πρώτη φάση το σχεδιασμένο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Υδρούσα, και καταφέραμε να σφραγίσουμε την εγκατάσταση. Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του όμορφου αυτού νησιού κατάλαβαν ότι εννοούμε όσα λέμε και αισθάνθηκαν ότι από εδώ και πέρα η πορεία τους δεν θα είναι εύκολη. Παρά τις πολλές παρεμβάσεις «άνωθεν» αλλά και τις αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κατέθεσαν εναντίον μου, είμαστε αποφασισμένοι και θα πετύχουμε τον στόχο μας. Το Κατραμονήσι δεν θα μετατραπεί σε νυχτομάγαζο αμφισβητούμενης ποιότητας με μηδενική επένδυση και καμία προσφορά στην πόλη μας εκτός από τους οπτικούς και ηχητικούς ρύπους που θα δημιουργήσει και την μετατροπή του κόλπου της Βούλας σε ένα απέραντο αγκυροβόλιο. Πιστεύουμε στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη, με όρους φιλικούς στο περιβάλλον, με κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι ήρθαμε να κάνουμε κάτι  διαφορετικό.

–          Τον Σεπτέμβριο του 2014 ανακοινώθηκαν οι ορισμοί των Αντιδημάρχων και των Εντεταλμένων Συμβούλων. Για πρώτη φορά αξιοποιήθηκε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, με χαρτοφυλάκια καινοτόμα και πρωτοποριακά. Θεωρήσαμε ότι για να πετύχει η Δημοτική Αρχή στο έργο της, πρέπει να εργαστούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι προς την κατεύθυνση αυτή.

–          Έγινε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου με την τοποθέτηση νέων διευθυντών και προϊσταμένων αλλά και με την ανακατανομή του προσωπικού με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του στελεχιακού και του εργατικού και διοικητικού δυναμικού του Δήμου.

–          Αξιοποιήθηκε το σύνολο του προσωπικού του Δήμου καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένας υπάλληλος χωρίς να έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και με έλεγχο σε καθημερινή βάση για το αποτέλεσμα της εργασίας του.

–          Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υλοποιώντας την ρητή δέσμευση της νέας Δημοτικής Αρχής για εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία πλήρως τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και με την εξαιρετική διαχείριση των συνεδριάσεων, πάντα σε ήπιο και συναινετικό κλίμα, αναβάθμισε τη λειτουργία του οργάνου και το μετάτρεψε σε μια άκρως παραγωγική μονάδα του Δήμου. Το αποτέλεσμα  είναι ότι μέχρι σήμερα συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για συνολικά περίπου 800 θέματα όταν στις αντίστοιχες χρονιές των προηγούμενων ετών ο αριθμός αυτός κυμαινόταν περίπου στα 200 θέματα ετησίως.

–          Συντάχθηκε, κατατέθηκε και ψηφίστηκε ταχύτατα το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2015 και έτσι ο Δήμος ήταν από τους πρώτους Δήμους στην Χώρα που απέκτησε εγκεκριμένο Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα για το τρέχον έτος. Το Τεχνικό Πρόγραμμα που εκτελείται έχει ύψος περίπου 6 εκ ευρώ από τα οποία τα 4,5 εκ Ευρώ αφορούν νέα έργα και μελέτες. Μεταξύ των όσων μελετώνται σήμερα  είναι η νέα πλήρης κυκλοφοριακή μελέτη για τον ενιαίο Δήμο, η μελέτη διαμόρφωσης του ρέματος Χερώματος Μηλαδέζας, οι μελέτες για την κατασκευή 2 νέων παιδικών σταθμών και ενός Νηπιαγωγείου καθώς και οι μελέτες για την πλήρη ανάπλαση των κεντρικών πλατειών και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες, την μελέτη δημιουργίας σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου στην Δ.Ε. Βούλας και πολλά άλλα έργα και μελέτες. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 καθώς και ο Προυπολογισμός είναι έτοιμα και συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο την άλλη βδομάδα.

–          Τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποιήσαμε διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό  προμήθειας καυσίμων & λιπαντικών, ύψους 900.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός  ολοκληρώθηκε αποτελώντας σε διαδημοτικό επίπεδο, οδηγό και σημείο αναφοράς για τη διαχείριση αναλόγου ύψους διαγωνισμών από άλλους δήμους καθώς ήταν ο πρώτος που ολοκληρώθηκε σε επίπεδο δήμων στην Ελλάδα.

–          Αναβαθμίσαμε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό στις υπηρεσίες του Δήμου  και στα ΚΕΠ και πετύχαμε την ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

–          Ψηφίστηκε πριν ένα μήνα, μετά από διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, ο Στρατηγικός σχεδιασμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου 2015-2019.

–          Ξεκίνησε η διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής όλων των σχετικών εγγράφων με το Δημοτικό συμβούλιο τα Τοπικά Συμβούλια  την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε ψηφιακή μορφή στους δημοτικούς και τοπικούς μας συμβούλους, με αποτέλεσμα να μην τυπώνονται ετησίως 35.000 με 40.000 σελίδες και να εξοικονομούνται εκατοντάδες εργατόωρες χρήματα και όχι μόνο.

–          Η κατάσταση ταμειακού υπολοίπου κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ανήρχετο σε 7.757.978,65 ευρώ και σήμερα ανέρχεται σε 11.929.660,23 ευρώ, αυξημένο κατά περίπου4 εκ.ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου εξασφαλίζοντας έτσι και τη βιωσιμότητα του.

–          Εξελέγη και εγκαταστάθηκε συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και ήδη έχει διεκπεραιώσει πληθώρα υποθέσεων.

–          Πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και επιτυχία η εκκαθάριση του αρχείου του Δήμου. Συστάθηκε επιτροπή και ήδη εκκαθαρίστηκε και καταστράφηκε το παλιό αρχείο του Δήμου Βούλας.

–          Ενοποιήθηκαν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μεγάλες παρελάσεις του ενιαίου Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Στο εξής, θα γίνεται μια μεγάλη παρέλαση στις εθνικές γιορτές, εκ περιτροπής στις 3 δημοτικές ενότητες. Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου πριν λίγες μέρες στη Βάρη δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο με την παρουσία πάνω από 5.000 συμπολιτών μας, γεγονός που μας χαροποίησε εξαιρετικά καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της μίας συνενωμένης παρέλασης στο Δήμο πέτυχε.

Κανονισμοί:

Ο Δήμος μας αποκτά εγχειρίδιο. Ακολουθόντας τη διεθνή πρακτική των μεγάλων πόλεων και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, μέχρι το καλοκαίρι του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί  ο «οδηγός της πόλης», ο οποίος θα αποτελείται από μια σειρά κανονισμών που θα περιγράφουν την λειτουργία της πόλης σε κάθε ζήτημα και τις υποχρεώσεις των κατοίκων και του Δήμου αλλά και τα δικαιώματά τους με στόχο  την αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και την θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων που θα διέπουν τη λειτουργία της πόλης και τη ζωή μας μέσα σε αυτήν. Ήδη, μετά από εκτενή διάλογο και ουσιαστική διαβούλευση με τους συμπολίτες μας με όλους τους τοπικούς φορείς και όλα τα αρμόδια δημοτικά όργανα, συντάχθηκαν και ήδη ψηφίστηκαν:

–          Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου

–          Κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου

–          Κανονισμός λειτουργίας  Δημοτικών κοιμητηρίων.

–          Κανονισμός λειτουργίας  Μόλου Αλιειών Βάρκιζας.

–          Κανονισμός χορήγησης άδειας λειτουργίας μουσικής και μουσικών οργάνων καθώς και παράτασης ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

–          Κανονισμός παραχώρησης της αιγίδας του Δήμου σε πολιτιστικές αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις

–          Είναι ήδη έτοιμος προς ψήφιση, έχοντας ολοκληρώσει το στάδιο της διαβούλευσης, ο κανονισμός λειτουργίας των περιπτέρων της πόλης που προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου σχεδίου για όλα τα περίπτερα της πόλης αλλά και την απελευθέρωση των πεζοδρομίων.

–          Με αντίστοιχες διαδικασίες διαβούλευσης με τους κατοίκους και όλους τους τοπικούς φορείς, αποφασίστηκε ο νέος τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην πόλη μας με σημαντικότερη αλλαγή την χωροθέτηση πέραν του ενός σημείου και την θέσπιση της εκ περιφοράς λειτουργία τους, προκειμένου να μην επιβαρύνονται για χρόνια ολόκληρα συγκεκριμένες γειτονιές.

–          Ξεκίνησε διάλογος της Δημοτικής Αρχής με τους επαγγελματίες της πόλης, με στόχο την αποτελεσματική ανάδειξη και λειτουργία της τοπικής αγοράς, την τοπική ανάπτυξη, τη συνεννόηση σε θέματα λειτουργίας της αγοράς με την από κοινού προσπάθεια τήρησης της νομιμότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις με τους επαγγελματίες της πόλης.

Πιστεύουμε, ότι ένα από τα μεγάλα όπλα που διαθέτουμε σήμερα για να ασκούμε αποτελεσματική και καινοτόμα διαχείριση, είναι η δικτύωση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλους οργανισμούς.

–          Στην κατεύθυνση αυτή, ο  Δήμος μας εκπροσωπείται στο κορυφαίο όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), μετά την εκλογή του υποφαινόμενου στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Ο Δήμος μας εκπροσωπείται διά του Δημάρχου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου στο Δ.Σ του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.

–          Επίσης ο Δήμος μας εκπροσωπείται διά του Δημάρχου στο Δ.Σ του Οργανισμού «Ε.Ο.Ε.Σ. Εύξεινη Πόλη» που συμπεριλαμβάνει περίπου 65 Δήμους και Περιφέρειες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Στόχος του εν λόγω Οργανισμού, είναι η διαχείριση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και προγραμμάτων και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

–          Με δική μας πρωτοβουλία, αλλά και με την πλήρη ανταπόκριση τους ξεκινήσαμε τις συναντήσεις Δημάρχων του παραλιακού μετώπου και δημιουργείτε ένα πλαίσιο ευρείας συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

–          Παράλληλα, έχουμε πραγματοποιήσει επανειλημμένες συναντήσεις με τους διοικητές των τοπικών τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και την διοίκηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΝΑ Αττικής καθώς επίσης και του Λιμενικού Σώματος για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Περιβάλλον – Πράσινο – Καθαριότητα

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνονται μικρές παρεμβάσεις οι οποίες θα δημιουργούν όμως δυσανάλογα μεγάλη προστιθέμενη αξία στην πόλη. Πιστεύουμε ότι με πολλές τέτοιου είδους παρεμβάσεις μπορούμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών.

–          Μια τέτοια παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Βούλας, όπου εκπονήθηκε σχέδιο ανάπλασης βάσει του οποίου ολοκληρώθηκε το έργο, από προσωπικό του Δήμου και με την εθελοντική προσφορά ιδιωτών. Υπογειοποιήθηκαν τα εναέρια δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης στην πλατεία Ιμίων, καθώς και επί της οδού Β. Παύλου από την οδό Ζεφύρου έως την οδό Διγενή, ανακατασκευάστηκε ο πεζόδρομος της Οδού Ποσειδώνος, αντικαταστάθηκε το παλιό σιντριβάνι με νέο υδάτινο στοιχείο και δημιουργήθηκαν νέα παρτέρια στην Βασ. Παύλου. Το έργο αυτό στοίχισε μόλις 65 000 ευρώ και αναβάθμισε συνολικά το κέντρο της Βούλας με αποτελέσματα που ήδη φάνηκαν στην αγορά το καλοκαίρι που πέρασε.

–          Ξεκίνησε η λειτουργία Δημοτικού Φυτωρίου, με δύο μονάδες παραγωγής, στο οποίο παρήχθησαν με χαμηλό κόστος 9.000 καλοκαιρινά ανθόφυτα που φυτεύτηκαν σε χώρους πρασίνου και είναι ήδη στο στάδιο καλλιέργειας και ανάπτυξης, 12.000 χειμερινά ανθόφυτα  και πλήθος αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών. Η πρωτοβουλία αυτή μείωσε το κόστος κάθε όμορφου άνθους που φυτεύεται στην πόλη μας κατά 85%. Εντός του έτους θα εγκατασταθεί και μία επιπλέον σύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα με σκοπό την αύξηση της παραγωγής

–          Αναδείχθηκαν με νέες φυτεύσεις από το δημοτικό φυτώριο, κοινόχρηστα τρίγωνα και νησίδες στις εισόδους της πόλης αναλογικά και στις τρείς δημοτικές ενότητες, με μεσογειακά και ανθοφόρα φυτά.

–          Ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε πρόταση διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενώ συντάσσεται  η μελέτη της πρώτης πιλοτικής εφαρμογής αξιοποίησης υπόγειων υδάτων (γεώτρηση) για την άρδευση της παιδικής χαράς στο Δίλοφο Βάρης.

–          Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης όλων των Δημοτικών γεωτρήσεων και αναμένεται η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με σκοπό τη δυνατότητα χρήσης υπόγειων υδάτων.

–          Απομακρύνθηκε η μεσαία από τις τρεις καντίνες από την παραλία του Μεγάλου Καβουρίου, έτσι ώστε να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές του αρχαίου δρόμου που υπάρχει στην περιοχή, καθώς και η ανάδειξή τους με τεχνικό έργο που χρηματοδοτεί γνωστός επιφανής συμπολίτης μας.

–          Τοποθετήθηκαν πιλοτικά στο Δήμο μας, μετά από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, δύο φωτεινοί σηματοδότες για πεζούς με αντίστροφη χρονομέτρηση που εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα που τοποθέτησε 8 τέτοιους σηματοδότες σε όλη την Αττική.

–          Πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση στον σχολικό κήπο του Δ΄ Δημοτικού Βούλας και προετοιμασία χώρων για δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων στο Α΄ Δημοτικό, Β΄ Δημοτικό και στο Α΄ Γυμνάσιο Βούλας, ενώ προγραμματίζεται η άμεση υλοποίηση φυτεύσεων στους σχολικούς κήπους και των λοιπών σχολικών μονάδων.

–          Ολοκληρώθηκε η μελέτη  συντήρησης των υφισταμένων εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Βάρκιζας και την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα έργα, με πρώτο την εκβάθυνση της εισόδου το αλιευτικού καταφυγίου με την απομάκρυνση 5.000 κυβικλων μέτρων άμμου.

–          Συντάχθηκαν Γεωλογικές,  Υδρογεωτεχνικές και τοπογραφικές μελέτες, για τα Κοιμητήρια της Βούλας και της Βουλιαγμένης και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (πρώην ΥΠΑΠΕΝ) φάκελος για τη νομιμοποίηση των Κοιμητηρίων. Αναμένεται η απόφαση του Υπουργείου στο επόμενο χρονικό διάστημα.

–          Επανασχεδιάστηκε και υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, με δύσκολες όμως αποφάσεις, το Κοιμητήριο της Βάρης το οποίο βρισκόταν σε στάδιο υπερκορεσμού.

–          Ολοκληρώθηκε η κατασκευή 156 νέων θυρίδων στο Κοιμητήριο Βούλας και παράλληλα ξεκίνησε η διάθεση άλλων 145 θυρίδων στο Κοιμητήριο της Βουλιαγμένης

–          Ολοκληρώθηκε η κατασκευή υποστηρικτικών εγκαταστάσεων λειτουργίας στο Κοιμητήριο της Βουλιαγμένης

–          Εκπονήθηκε μελέτη και οδεύει προς την δημοπράτηση το έργο ανάπλασης των δημοτικών κοιμητηρίων ύψους 150.000 Ευρώ.

–          Πραγματοποιήθηκε από το Δήμο μας μεγάλη Διημερίδα για το παράκτιο μέτωπο με θέμα, «Οι παραλίες στους Δήμους» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και με τη συμμετοχή πολλών καθηγητών πανεπιστημίου, φορέων και κατοίκων. Εκεί, στα πλαίσια της συμμετοχής των κατοίκων στα κοινά, η ενδεικτική πρόταση του Δήμου μελετήθηκε από συνδημότισσα μας, αρχιτέκτονα η οποία εκπόνησε εθελοντικά μελέτη αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της ΔΕ Βούλας.

–          Εντός της πρόσφατης αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκαν αποψιλώσεις 710 στρ. αστικού και περιαστικού πρασίνου για πυροπροστασία.

–          Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2015 η περιοχή μας έμεινε αλώβητη από την καταστροφική μανία της φωτιάς και δεν υπήρξε καμία απολύτως καταστροφή και γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο προσωπικό της πολιτικής προστασίας και στους εθελοντές μας.

–          Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί και κλαδεύσεις 430 δένδρων σε πεζοδρόμια και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων με σκοπό την βελτίωση της προσβασιμότητας πεζών και την ασφαλή διέλευση οχημάτων.

–          Πραγματοποιήθηκαν εφαρμογές προστασίας και καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών σε περισσότερα από 1.700 πεύκα το τελευταίο τετράμηνο του 2014 και 3.670 πεύκα το 2015, σε χώρους πρασίνου και σχολικούς κήπους και τουλάχιστον πέντε (5)  επεμβάσεις καταπολέμησης του «σκαθαριού» σε πενήντα (50) προσβεβλημένους αξιόλογους φοίνικες του παραλιακού μετώπου και των τριών Δ.Ε.

–          Δημιουργήθηκαν έξι νέα φράγματα συγκράτησης φερτών υλικών στα 124 στρέμματα στο Πανόραμα και καθαρίστηκε η κοίτη του Λυκορέματος.

–          Αφαιρέθηκαν σταθερά εμπόδια (μπάρες) που είχαν τοποθετηθεί αυθαίρετα ή αδικαιολόγητα  σε διάφορα σημεία της πόλης.

–          Τοποθετήθηκαν νέα παγκάκια και πέργκολες σε κοινόχρηστους χώρους.

–          Η Δημοτική Αρχή έδωσε μεγάλη έμφαση στο στολισμό της πόλης κατά τη γιορτινή περίοδο καθώς και στη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων που έδωσαν έναν γιορτινό τόνο στην πόλη. Τοποθετήθηκαν σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες εορταστικά φωτιστικά σώματα τα οποία κατασκευάστηκαν από ανθρώπους του Δήμου, με μηδενικό κόστος για τον Δήμο ενώ σχεδόν όλες οι πλατείες της πόλης φωταγωγήθηκαν. Φέτος έχουμε σκοπό να στολίσουμε ακόμα καλύτερα την πόλη.

Ο Δήμος μας δίνει μεγάλη έμφαση σε πρωτοποριακούς μεθόδους αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων. Προσπαθούμε και σ’ αυτόν τον τομέα να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες λύσεις για την οριστική επίλυση του θέματος.

Συντάχθηκε και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το  οποίο κατατέθηκε στην Περιφέρεια και πήρε τα εύσημα ως το πλέον άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο.

–          Μελετάμε σε συνεργασία με το τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου τη δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης βιομάζας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

–          Είναι στο στάδιο μελέτης η χωροθέτηση σε κατάλληλο σημείο του Δήμου μας σταθμού διαλογής, διαχείρισης και μεταφόρτωσης υπολειμμάτων – αποβλήτων Η μονάδα θα είναι υπόσκαφη, κλειστού τύπου και θα διαθέτει ειδικές υποδομές ηχομόνωσης και φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα στη μονάδα. Συνεπώς, δεν θα παράγει περιβαλλοντικούς, οπτικούς ή ηχητικούς ρύπους στις κοντινές  περιοχές.

–          Προβλέπεται στο τοπικό σχέδιο δράσης η δημιουργία του δημοτικού αμαξοστασίου,  ενός green point (πράσινου σημείου περισυλλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών) και συνεργείου δημοτικών αυτοκινήτων δράσεις των οποίων η μελέτη έχει ήδη ανατεθεί.

–          Η ανακύκλωση βρίσκεται σε πάντα σε πρώτη προτεραιότητα.  Υπογράψαμε συμβάσεις με τις εταιρείες ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. και ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. για ανακύκλωση λαμπών και ηλεκτρικών συσκευών καθώς και για την ανακλυκλωση των λιπαντικών και ελαστικών των οχημάτων του Δήμου μας.  Συνεχίστηκε και εντατικοποιήθηκε η συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (μπλε κάδοι).

–          Μέσα στις επόμενες μέρες, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη των υπηρεσιών μας και τη δημοπράτηση, τοποθετούνται πιλοτικά σε τρείς πλατείες της πόλης μας μία σε κάθε Δ.Ε τρία συστήματα υπόγειων κάδων απορριμμάτων, με υδραυλική συμπίεση και τηλεματική διαχείριση.

–          Υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας με το Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού για την προσωρινή χρήση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του γειτονικού Δήμου, με την κατασκευή δεύτερης ράμπας φόρτωσης από τον Δήμο μας, εξοικονομώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και εργατοώρες για το Δήμο μας.

–          Απεικονίστηκαν ψηφιακά στο σύστημα τηλεματικής των οχημάτων καθαριότητας, όλοι οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης, όπου ενημερώνονται οι διαχειριστές  του συστήματος αποκομιδής για το πότε κάθε κάδος στην πόλη αδειάζει πληροφορία που έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αποδοτικότερη διαχείριση της καθαριότητας.

–          Έγινε καταγραφή και επισκευή του μεγαλύτερου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου (οχήματα και μηχανήματα έργων) που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν σε ακινησία, με αποτέλεσμα πέραν της τακτικής πλέον περισυλλογής των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων, να γίνονται συχνά πλυσίματα κάδων απορριμμάτων, από τα ειδικά καδοπλυντήρια οδοστρωμάτων, από τις μηχανοκίνητες σκούπες και πλυσίματα πλατειών, και αύλειων χώρων σε όλο το Δήμο σε καθημερινή βάση από τα υδροφόρα οχήματα αλλά και τα οχήματα πολιτικής προστασίας.

–          Καθαρίζονται οι οδοί και οι κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου. Πλένονται καθημερινά τα προαύλια ναών, σχολικών μονάδων  και εκ περιτροπής όλοι οι δρόμοι και των τριών δημοτικών ενοτήτων

–          Εξασφαλίσθηκε η νόμιμη λειτουργία της Δεξαμενής καυσίμων, έως το 2018, για την τροφοδοσία των οχημάτων με πετρέλαιο κίνησης

–          Οι υπηρεσίες του Δήμου εφάρμοσαν εβδομαδιαίο πρόγραμμα, κατά το οποίο, εκτός από την καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, τα οχήματα και οι εργαζόμενοι του Δήμου, προγραμματισμένα, ανά δημοτική ενότητα, απομακρύνουν κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα και να εκτελούν επιπλέον εργασίες καθαριότητας και συντήρησης των δρόμων και των πλατειών.

–          Μεταφέρθηκαν όλες οι υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου, στο εργοτάξιο της ΔΕ Βάρης και ξαναδημιουργήθηκαν τα συνεργεία επισκευής οχημάτων του Δήμου.

–          Σε δύο μεγάλες, πολυήμερες επιχειρήσεις, πραγματοποιήθηκε αποψίλωση-καθαρισμός και εκτεταμένες κλαδεύσεις στη Β΄ πλαζ Βούλας, με σκοπό την ανάδειξη του πρασίνου και γενικά του χώρου της πλάζ με αποτέλεσμα να καθαριστεί και να αναδειχθεί η παραλία.

–          Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί βυθού με εθελοντές δύτες στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, στο αλιευτικό καταφύγιο της Βάρκιζας και στη Β’ Πλαζ Βούλας.

–           Πραγματοποιήθηκε πλήρης αποψίλωση, καθαρισμός και τεχνική αποκατάσταση του πάρκου στο  Μεγάλο Καβούρι το οποίο είχε αφεθεί στην τύχη του και είχε ρημάξει μετά τα εγκαίνια του πριν τις δημοτικές εκλογές.

–           Ολοκληρώθηκε, η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου: για την ανακατασκευή του χλοοτάπητα και του αποστραγγιστικού δικτύου στο Δημοτικό Στάδιο Βουλιαγμένη, προϋπολογισμού 380.000 €,και  υποβλήθηκε  για  χρηματοδότησή στην Περιφέρεια Αττικής.

–          Έγινε προμήθεια 3 μηχανικών σκουπών καθώς επίσης και ενός τροχήλατου μηχανικού  σαρώθρου για πιλοτική εφαρμογή καθαρισμού από οδοκαθαριστές στις κεντρικές πλατείες του Δήμου

Υποδομές – Προγραμματισμός- Έργα

–          Μετά από 25 χρόνια, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μελέτης και διαβούλευσης της ανάπλασης της Πλατείας της Βάρκιζας ύψους 350 000 €, καθώς και η ανάπλαση της πλατείας Ζησιμοπούλου ύψους 570 000 € και του κοινόχρηστου χώρου δίπλα του Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου στο Δίλοφο ύψους 285 000€. Μαζί με τις πλατείες αυτές ολοκληρώθηκε και η μελέτη για τη διαμόρφωση της Οδού Μαρώτη (Περικλέους) όπου αποφασίστηκε η τοποθέτηση σύγχρονων ανασχετήρων ταχύτητας (χτιστά τραπεζοειδή σαμαράκια) πλήρως εναρμονισμένα με τις προβλέψεις  του νόμου. Όλα αυτά τα έργα υποδομής στη Βάρη είναι πλέον στη φάση δημοπράτησης.

–          Το Σεπτέμβριο του 2014 παραλάβαμε 52 παιδικές χάρες που δεν είχαν καμιά απολύτως πιστοποίηση (ακόμα και όσες είχαν κατασκευαστεί τα τελευταία 2 χρόνια) οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν σε άσχημη κατάσταση. Σήμερα έχουν ήδη ανακατασκευαστεί και πιστοποιηθεί από τον φορέα πιστοποίησης «ΕΒΕΤΑΜ» και τη περιφέρεια 19 παιδικές χαρές της πόλης μας, και εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η πιστοποίηση άλλων 11. Ο Δήμος μας θα έχει πιστοποιήσει περίπου 30 παιδικές χαρές μέχρι το τέλος του χρόνου, και θα έχει ολοκληρώσει την ολική αποκατάσταση των 45 παιδικών χαρών, που μπορούν να πιστοποιηθούν μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, κατόρθωμα που έχει κάνει μόνο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τη διαφορά όμως ότι η διαδικασία στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το 2008 και όχι μόλις πέρσι. Κανένας άλλος Δήμος στην χώρα δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο.

–          Μετά από πιεστικές ενέργειες του τελευταίου χρόνου, το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο της Βάρης έχει υπογραφεί όχι από μία, αλλά από τις τρεις κυβερνήσεις που έχουν αναλάβει τις τύχες της χώρας μας από τότε που αναλάβαμε εμείς το Δήμο. Από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της κας Θάνου. Και ενώ το έχουν υπογράψει τρεις κυβερνήσεις μετά από ασφυκτικές πιέσεις δικές μας, η ελληνική γραφειοκρατία και οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας φρόντισαν να μην έχει δημοσιευτεί ακόμα σε ΦΕΚ. Σύντομα η Βάρη θα αποκτήσει ΓΠΣ υπογεγραμμένο από τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις και θα βγει επιτέλους από την ομηρία που δεν επιτρέπει να γίνουν βασικές παρεμβάσεις στις υποδομές της περιοχής.

–          Με την εκ νέου υπογραφή του ΓΠΣ Βάρης τις επόμενες βδομάδες, θα είμαστε επιτέλους σε θέση να ολοκληρώσουμε την πράξη εφαρμογής στο Κόρμπι έως τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του επόμενου έτους, μετά την πάροδο 20 ετών με την περιοχή σε ομηρία και επιτέλους να ξεκινήσουμε τα απαιτούμενα έργα υποδομής (εκσυχρονισμός οδοποιίας, αποχέτευση κτλ)

–          Βρισκόμαστε επίσης μετά από πολλά προβλήματα και αβελτηρίες στη ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής του Υπολοίπου Λαθούριζας που εκκρεμεί απο το 2005 και στην ανάρτηση της μέσα στους επόμενους 2 μήνες.

–          Το Υπόλοιπο Ασυρμάτου προχώρησε, έγιναν τον τελευταίο χρόνο 2 ακόμα αναρτήσεις και βρισκόμαστε στο στάδιο εξέτασης της τελευταίας ένστασης από την περιφέρεια. Ευελπιστούμε  μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε την έκδοση της τελικής διοικητικής πράξης, για να προχωρήσει και αυτή η περιοχή.

–          Ολοκληρώθηκαν οι εκπονήσεις των απαιτούμενων Τοπογραφικών Διαγραμμάτων και ολοκληρώθηκε η Πράξη Αναλογισμού για την Λεωφόρο Βασιλέως Παύλου στην ΔΕ Βούλας. Οι διαδικασίες πλέον μπαίνουν στην τελική τους φάση, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτέλους και μετά από δεκαετίες, η διάνοιξη της Λεωφόρου Βασ. Παύλου μέχρι την Οδό Αυλώνως.

–          Ανατέθηκε η Πολεοδομική Μελέτη για την ένταξη στο σχέδιο εκτός σχεδίου περιοχών ΔΕ Βούλας δηλ το τρίγωνο στα Πηγαδάκια και ο χώρος δίπλα από το σχολικό συγκρότημα της Προόδου.

–          Ο Δήμος μας συμμετέχει στο σύμφωνο των δημάρχων και στα πλαίσια αυτού, έχει δεσμευτεί για τη μείωση των ρύπων (αερίων θερμοκηπίου) κατά 20% μέχρι το 2020. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η μείωση κατά 50%

–          Έχει ολοκληρωθεί μελέτη για την αντικατάσταση του συνόλου του Δημοτικού φωτισμού με νέο δίκτυο τεχνολογίας LED για εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση του επιπέδου φωτισμού της Πόλης μας. Το νέο δίκτυο, εκτός από τις πολλές νέες δυνατότητες που θα παρέχει, θα προσφέρει στο Δήμο εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 50% με 55%.

–          Μέχρι να πραγματοποιηθεί όμως το έργο, επισκευάστηκε το μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου Δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα υλοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα αλλαγής λαμπών.

–          Μετά την θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη χάραξη των γραμμών Α και Β ζώνης Υμηττού αναθέτουμε μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν μέσα στο επόμενο έτος ανοίξει η σχετική συζήτηση με το Υπουργείο και την Περιφέρεια  και επιτέλους μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε την δύσμοιρη περιοχή του Χερώματος

–          Ολοκληρώθηκε μελέτη και ξεκινάει η διαδικασία δημοπράτησης, έργου κατασκευής, μετά από 35 χρόνια, αγωγού ακαθάρτων υδάτων (αποχέτευση) στην ακριβότερη περιοχή της χώρας, στο Λαιμό της Βουλιαγμένης που κάθε καλοκαίρι υπερχείλιζε και τα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα.

–          Ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η πιλοτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στο Γυμνάσιο Βάρης που θα καταστήσουν το σχολείο ενεργειακά αυτόνομο. Μέσα στο 2016, αντίστοιχες μονάδες θα εγκατασταθούν και σε άλλα 6 σχολεία της πόλης μας. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι όλα τα σχολικά και δημοτικά κτήρια να γίνουν ενεργιακά αυτόνομα.

–          Με μεθοδική δουλειά από τις υπηρεσίες του Δήμου μας και ενώ το έργο «Εξοικονομώ» του Δήμου μετά από 4 χρόνια καθυστερήσεων μπήκε στην λίστα απεντασσόμενων από χρηματοδότηση έργων μαζί με άλλα περίπου 45 έργα Δήμων του ιδίου προγράμματος, καταφέραμε τελικά, να μην είμαστε ανάμεσα στους 39 Δήμους που απεντάχθηκαν από τον πρόγραμμα, φτάνοντας σε χρόνο ρεκόρ (4 μήνες) στην δημοπράτηση των έργων και των προμηθειών και ήδη ολοκληρώνεται. Το χρηματοδοτούμενο αυτό έργο ύψους  900.000 ευρώ σε 4 σχολικά συγκροτήματα της πόλης μας  με παρεμβάσεις μονώσεων, σκιάστρων, αντικατάστασης αλουμινίων, δημιουργίας εγκαταστάσεων θέρμανσης φυσικού αερίου κ.α.

–          Τοποθετήθηκαν στον Δήμο μας 3 μετρητές ηλεκρομαγνητικής ακτινοβολίας σε 3 σχολεία (ένα σε κάθε δημοτική ενότητα) από το Πολυτεχνείο που διαχειρίζεται το έργο διαρκούς μέτρησης και καταγραφής των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εντός αστικού ιστού του Υπουργείου και έχουμε ζητήσει άλλους 3. Με το δίκτυο αυτό μετρητών υψηλής τεχνολογίας θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις τεχνικές μας υπηρεσίες εικόνα, επί 24ωρο για το επίπεδο ηλεκτομαγνητικής ακτινοβολίας στο Δήμο μας κυρίως από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το δίκτυο θα είναι σε ενέργεια από το Ιανουάριο του νέου έτους.

–          Αναθέτουμε μελέτη για την προμήθεια μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, σταθερών μετρητών αεροπορικής ηχορύπανσης στα πρότυπα των Ευρωπαικών κανονισμών προστασίας των πόλεων που γειτνιάζουν με μεγάλα αεροδρόμια. Με το πέρας της μελέτης, θα συνεργαστούμε με τους γειτονικούς δήμους των Μεσογείων για την από κοινού πρόταση. Η περιοχή του Δήμου που επηρεάζεται είναι η συνοικία του Κόρμπι

–          Η ανταπόκριση Υπηρεσίας Δόμησης στα αιτήματα των πολιτών (χρήσεις γης, όροι δόμησης, οικοδομησιμότητες, δηλώσεις ιδιοκτησίας κλπ) είναι πλέον ταχύτατη. Απαντήθηκαν εγγράφως 520 αιτήματα μέσα στο χρόνο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τα 130 το έτος.

–          Έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία  προμήθειας 2 συνθετικών χλοοταπήτων για τα γήπεδα του Σταδίου Κώστας Μπαγλατζης στη Βάρη και του Άρη Βούλας αξίας 540.000 Ευρώ.

–          Ξεκίνησαν τα έργα εκσυγχρονισμού των υπαίθριων μπασκετικών εγκαταστάσεων του Πρωτέα Βούλας με έξοδα του συλλόγου που θα καλύψουν την πρώτη φάση των έργων και στην συνέχεια του Δήμου που θα αναλάβει την δεύτερη φάση του έργου.

–          Έχουν ανατεθεί από τον Δήμο και συντάσσονται από μελετητές ή έχουν αναθέσει χορηγοί από την περιοχή μας  για λογαριασμό του Δήμου μελέτες σε μελετητικά γραφεία 16 μελέτες μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας όπως  κυκλοφοριακή  μελέτη για το σύνολο του Δήμου, μελέτη 2 παιδικών σταθμών ενός στην ΔΕ Βούλας και ενός στην ΔΕ Βουλιαγμένης, μελέτη ενός νηπιαγωγείου, μελέτη ανάπλασης εισόδου Κάτω Βούλας, μελέτη ανάπλασης κεντρικής πλατείας Βουλιαγμένης, μελέτη ανάπλασης πλατείας Ηρώων Βάρης και Λεωφ. Αναγυρούντως, μελέτη κατασκευής αίθουσας πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων στη Μηλαδέζα, μελέτη περιπατητικής πεζογέφυρας πλατείας Άλσους Πανοράματος, μελέτη κατασκευής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό της Βουλιαγμένης και πολλές ακόμα. Στόχος μας είναι να έχουμε στη διάθεσή μας ώριμες μελέτες που με κάθε ευκαιρία θα προσπαθούμε να εντάξουμε τα έργα στα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

–          Συνεχίζεται η δικαστική αντιπαράθεση σχετικά με την διεκδίκηση των οικοδομικών τετραγώνων στην παραλία της ΔΕ Βούλας με τη ΜΕΕΚΒ. Ο Δήμος μας επίσης εγκαινίασε την συνεργασία του με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος σχετικά με τη δασολογική και νομοτεχνική αξιολόγηση αδόμητων Ο.Τ σε διάφορες περιοχές του Δήμου.

Παιδεία

–          Μετά από συνεννόηση της Δημοτικής Αρχής με το ΣΑΑΚ Βούλας, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, αποφασίστηκε από τον συνεταιρισμό να δωριστεί στο Δήμο μας έκταση εντός σχεδίου πόλεως 8,5 στρεμμάτων στην Οδό Σπετσών στο Ο.Τ. 110, η αντικειμενική αξία της οποίας ανέρχεται στα 9,7 εκατομμύρια Ευρώ, προκειμένου μετά από προσπάθειες δεκαετιών να στεγαστεί το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βούλας.

–          Μετά από συναντήσεις με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ, ξεκόλλησε μετά από 11 χρόνια η υπόθεση του κληροδοτήματος Μποτόπουλου στην Κάτω Βούλα όπου θα στεγαστεί το 6ο Νηπιαγωγείο Βούλας όπως επίσης και η μελέτη κατασκευής του ΕΠΑΛ στη Βάρη. Επιτέλους σύντομα θα σταματήσει να γίνεται μάθημα σε κοντέινερ.

–          Για πρώτη φορά φέτος ήδη από τον Οκτώβριο έχουν κληθεί όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση σε παιδικό σταθμό της πόλης να παρουσιαστούν σε κάποιον από τους παιδικούς σταθμούς εντός του Δήμου. Φέτος ο Δήμος μας νοίκιασε κτήριο και θα λειτουργήσει και 5ο παιδικό Σταθμό για να καλύψει άμεσα και πλήρως όλες τις ανάγκες σε παιδικούς Σταθμούς

–          Η Δημοτική Αρχή έχει υπογράψει συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες όπως με Παιδίατρο για τη διατήρηση φακέλου υγείας των παιδιών και αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, με ομάδα ψυχολόγων οι οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και γονέων που το έχουν ανάγκη καθώς και συμβουλευτική παρέμβαση στο παιδαγωγικό προσωπικό για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιστατικών στους παιδικούς σταθμούς.

–          Κατά τους θερινούς μήνες με την εποπτεία της επιτροπής παιδείας και των σχολικών επιτροπών πραγματοποιήθηκαν τεχνικές εργασίας  επισκευής και συντήρησης όλων των σχολείων της πόλης ύψους 600.000 ευρώ. Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των διευθυντών, και αποκαταστάθηκαν με απόλυτη προτεραιότητα, όλα τα θέματα που αφορούσαν καταρχάς την ασφάλεια των μαθητών (με την άρση του χαρακτηρισμού ως επικινδύνου που εκκρεμούσε από το 2003 σε σχολείο της περιοχής μας μετά από σχετικές επισκευές), στην συνέχεια την λειτουργικότητα και τέλος την αισθητική αναβάθμιση των σχολικών μας μονάδων. Ήδη έχουν προχωρήσει από τώρα οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση εργολαβίας 400.000 ευρώ για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών μονάδων το καλοκαίρι του 2016. Θεωρούμε με την εργολαβία του επόμενου έτους τα σχολεία μας θα φτάσουν σε άριστο επίπεδο σε τουλάχιστον κτηριακές υποδομές.

–          Λειτούργησε εκ νέου στο Δήμο μας Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) μέσω της συμμετοχής μας σε κοινή Επιτροπή με το Υπουργείο Παιδείας όπου σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας, η χειμερινή περίοδο 2014-2015 είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 150 παιδιά  τις εξής δραστηριότητες: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πινγκ-πονγκ, σκάκι, κινηματογράφο, πιάνο, μουσικο-κινητική αγωγή, χορό, κίνηση & ρυθμό, θέατρο. Υπήρξε επίσης και  επίβλεψη μελέτης των μαθημάτων των παιδιών κάθε μέρα μετά το σχολείο

–          Αναβαθμίσαμε θεαματικά τη λειτουργία του Κέντρου δια βίου μάθησης ενηλίκων αφού κατά την χειμερινή περίοδο 2014-2015 συγκεντρώθηκαν 179 αιτήσεις και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9 τμήματα. Μετά από καλύτερη οργάνωση και επικοινωνία του τμήματος για τη περίοδο 2015 – 2016 συγκεντρώθηκαν και ικανοποιήθηκαν συνολικά 600 αιτήσεις.

–          Πραγματοποιήθηκε μαθητικός διαγωνισμός φωτογραφίας με μεγάλη επιτυχία. Οι μαθητές των σχολείων μας φωτογράφισαν την πόλη και οι καλύτεροι βραβεύτηκαν.

–          Συναντηθήκαμε με τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσία και του Διευθυντή του γραφείου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Καπέλλα καθώς επίσης και με αρκετούς συλλόγους γονέων και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την παιδεία στην πόλη μας.

–          Μετά από 2 χρόνια εκκρεμότητας επιλύθηκε προσωρινά το θέμα του 6ου Νηπιαγωγείου Βούλας. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη προσωρινή στέγαση του σε αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου, όπου τοποθετήθηκαν τουαλέτες και διαμορφώθηκε κατάλληλα το προαύλιο με χλοοτάπητα και παιχνίδια. Παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία για τη κατασκευή νέου κτηρίου που θα στεγάσει μόνιμα το 6ο νηπιαγωγείο Βούλας.

–          Από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων του Δήμου τον Σεπτέμβριο του 2014 αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2015, άρχισαν να μεταφέρονται με λεωφορεία του Δήμου, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου που διαμένουν μακριά προς/από τα σχολεία τους.

–          Πραγματοποιήθηκε προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια.

Κοινωνική Μέριμνα

Κεντρικός παράγοντας στην πολιτική μας ήταν και είναι ο άνθρωπος. Τα τελευταία χρόνια ο Ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά και οι δημότες της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης δεν αποτελούν εξαίρεση. Η Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μας εργάζεται σκληρά να εντοπίσει τα κοινωνικά θέματα των συμπολιτών μας και να τα αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα, διακριτικότητα και με ανθρώπινο πρόσωπο. Μαζί με τους αιρετούς και τους εργαζόμενους της κοινωνικής υπηρεσίας, σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην αποτελεσματικότητα του έργου της και η δική σας εθελοντική προσφορά. Η ανθρωπιά και η διάθεση για προσφορά στους συνανθρώπους μας που έχουμε εντοπίσει στην πόλη μας είναι πράγματι συγκινητική. Η κοινωνική υπηρεσία έχει ένα σύνθετο ρόλο που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων.

–          Μετά από μια σημαντική προσφορά ενός ολόκληρου κτηρίου από συμπολίτισσα μας, ξεκίνησε η λειτουργία Κοινωνικού Ξενώνα Υπερηλίκων στη Βούλα και ήδη φιλοξενούνται 7 άτομα.

–          Λειτουργεί κοινωνικό συσσίτιο σε εγκατάσταση του Δήμου μας με αποτέλεσμα να σιτίζονται  οι περίπου 100 συμπολίτες μας 3 φορές την εβδομάδα όπου προμηθεύονται τρόφιμα για όλες τις μέρες τις εβδομάδας.

–          Λειτούργησε η Εστία Αλληλεγγύης του Δήμου στο πρώην λιμεναρχείο Βουλιαγμένης το οποίο προσφέρει στους συνδημότες μας ρούχα, είδη οικιακής χρήσης και τρόφιμα, μετά από πολλές γενναιόδωρες δικές σας προσφορές.

–          Διανεμήθηκαν Γιορτινά Πακέτα Τροφίμων Γλυκών και Παιχνιδιών τα Χριστούγεννα και το Πάσχα στους ωφελούμενους της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Τα είδη που διανέμονται προέρχονται από δωρεές δημοτών και επιχειρηματιών της πόλης μας. Φιλοδοξούμε, με τη βοήθεια σας, να κάνουμε αντίστοιχες διανομές σε όλες τις γιορτές.

–          Ο Κοινωνικός Ξενώνας στη Βουλιαγμένης φιλοξένησε από 1/9/2014 έως και σήμερα περίπου 350 ενήλικα άτομα προσφέροντας τροφή, στέγη και ηθική ενίσχυση.

–          Παράλληλα ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως χώρος υποδοχής και προστασίας σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων προς διανυκτέρευση αστέγων.

–          Ο Ξενώνας παρέχει εβδομαδιαία ψυχολογική στήριξη των φιλοξενουμένων απόρων, με στόχο την επανένταξή τους στην κοινωνία.

–          Θέσαμε σε λειτουργία το κοινωνικό φροντιστήριο όπου μετά από συνεργασία με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης στην πόλη μας, εξασφαλίσαμε τη δωρεάν φοίτηση σ’ αυτά 14 παιδιών.

Η κοινωνική υπηρεσία μας βρίσκεται έμπρακτα κοντά στα άτομα με αναπηρία.

  • Στα πλαίσια αυτά, το καλοκαίρι προμηθεύτηκε με δαπάνες του Δήμου και εγκατέστησε στη ΔΕ Βούλας, σε ειδικά διαμορφωμένη παραλία, σύστημα SEA TRACK. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες να μπαίνουν και να βγαίνουν με ευκολία στη θάλασσα. Το SEA TRACK αποθηκεύεται και φυλάσσεται το χειμώνα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα τοποθετείται στην παραλία όπου θα εξυπηρετεί τα ΑμεΑ με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού.

–          Ο Δήμος μας εφαρμόζει το πρόγραμμα περισυλλογής πλαστικών καπακιών με εντυπωσιακά αποτελέσματα αφού καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο να στείλουμε 4 αποστολές καπακιών στο Σύλλογο παραπληγικών Πέλλας και να τα ανταλλάξουμε με ένα τροχήλατο αναπηρικό αμαξίδιο και ένα τροχήλατο Π. Μπορείτε όλοι να συγκεντρώνετε τα πλαστικά καπάκια από νερό και αναψυκτικά και να τα δίνετε στην κοινωνική υπηρεσία μας.

–          Εκτός από το αμαξίδιο και το Π που προμηθευτήκαμε μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, συνεργαστήκαμε με δημότες και μας προσφέρθηκε ακόμα ένα αναπηρικό αμαξίδιο, ένα ποδήλατο και ιατρικά βοηθήματα στήριξης τα οποία διατέθηκαν σε άτομα που τα είχαν ανάγκη.

Στα πλαίσια των υπηρεσιών υγείας της κοινωνικής υπηρεσίας,

–          Λειτουργεί το Κοινωνικό Φαρμακείο στη δημοτική ενότητα Βουλιαγμένης το οποίο σε συνεργασία με την εθελόντρια Φαρμακοποιό παρέχει φαρμακευτική κάλυψη σε 80 ανασφάλιστους,

–          Λειτουργεί στη ΔΕ Βάρης δημοτικό φυσικοθεραπευτήριο το οποίο είναι άρτια εξοπλισμένο και παρέχει υπό την εποπτεία συντοπίτη μας εθελοντή ιατρού, δωρεάν φυσικοθεραπεία σε όσους έχουν σχετικό παραπεμπτικό από ιατρό.

–          Πραγματοποιήθηκε δωρεάν Σπιρομέτρηση σε συνεργασία με ειδικό  Πνευμονολόγο και το Ελληνικό Πνευμονολογικό Κέντρο και στις 3 ενότητες του Δήμου (εξετάστηκαν 350 άτομα).

–          Ο ίδιος γιατρός επίσης διεξάγει δύο φορές το χρόνο, σε συνεργασία με Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ιατρείο διακοπής καπνίσματος, δωρεάν για τους δημότες μας.

–          Ψυχολόγος της Κοινωνικής Υπηρεσίας δέχθηκε 65 ατομικά αιτήματα και πραγματοποιήθηκαν 560 Ατομικές Ψυχολογικές Συνεδρίες με άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ενήλικες με προβλήματα άγχους, φόβου και κατάθλιψης σε γονείς σε θέματα σχέσεων, επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης και Συμβουλευτική Νέων σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης

Η Κοινωνική Υπηρεσία, στα πλαίσια την ενημέρωσης των συμπολιτών μας, διοργάνωσε πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις ιατρικού αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα. Αναφέρω ενδεικτικά:

–          Διοργάνωση ημερίδας για τη βία κατά των γυναικών

–          Διοργάνωση ημερίδας κατά του  bulling στα Γυμνάσια-Λύκεια

–          Ημερίδα με θέμα «Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις στην περίοδο της κρίσης – Νομικά δικαιώματα και λύσεις» σε συνεργασία με το Ειρηνοδικείο Κρωπίας και την διεθνή οργάνωση AΧEΠA.

–          Ομιλία με θέμα «Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια,  Η επιδημία του  21ου αιώνα».

ΚΑΠΗ

Υπό την ευθύνη και την εποπτεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, λειτουργούν και τα τρία ΚΑΠΗ του Δήμου μας.

–          Στα τρία ΚΑΠΗ είναι εγγεγραμμένα συνολικά 2248 άτομα πολλά από τα οποία συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνονται όπως ομάδες γυμναστικής, βιβλίου, ζωγραφικής, μουσικής, και πολλών ακόμα.

–          Τα ΚΑΠΗ της πόλης μας προσφέρουν στα μέλη τους πολλές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εκδρομές αναψυχής, τη χρήση δανειστικής βιβλιοθήκης και των εντευκτηρίων – που εξυπηρετούν κατά μέσο όρο περισσότερα από  3000 άτομα .

Σπουδαίο έργο προσφέρει σε πολλούς συνδημότες μας το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι το οποίο λειτουργεί και αναβαθμίστηκε κατά τον τελευταίο χρόνο. Στα πλαίσια του προγράμματος προσφέρονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

–          Παροχές Κοινωνικού Λειτουργού σε 30 άτομα κατά μέσο όρο μηνιαίως.

–          Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 690 συνεδρίες κατ’ οίκον φυσικοθεραπείας

–          50 εξυπηρετούμενοι δέχθηκαν κατ’ οίκον νοσηλεία όπου πραγματοποιήθηκαν 1225 κατ΄ οίκον επισκέψεις της Νοσηλεύτριας και 1387  ετήσιες  Παρεχόμενες Νοσηλευτικές Υπηρεσίες.

–          50 εξυπηρετούμενοι δέχθηκαν κατ’ οίκον φροντίδα οικιακής βοηθού και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1144 κατ΄ οίκον επισκέψεις στους εξυπηρετούμενους.

Πολιτισμός – Αθλητισμός

Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό μια κοινωνία να έχει ανεπτυγμένες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Μετά την ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής, του ΟΑΠΠΑ, τα αθλητικά σωματεία της πόλης εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στο Διοικητικό Συμβούλιο δείχνοντας έτσι τη σημασία που δίνει η Δημοτική Αρχή στη στήριξη και την ανάδειξη του σωματειακού αθλητισμού της πόλης μας. Πιστεύουμε πως ο ρόλος του Δήμου είναι να ενισχύσει και να σταθεί αρωγός στην σπουδαία προσπάθεια που κάνουν τα αθλητικά σωματεία και οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, αλλά παράλληλα να πραγματοποιεί δημοτικές δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της περιόδου για την οποία γίνεται λόγος δόθηκε προτεραιότητα:

–  Στη λειτουργία κι αναβάθμιση των επιμορφωτικών τμημάτων με στόχο την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του Δήμου. Ενημερωτικά, σας αναφέρουμε ότι τα πολιτιστικά και επιμορφωτικά τμήματα επαναλειτούργησαν το 2014 και ότι τα αθλητικά τμήματα αυξήθηκαν.

– Στην οργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου υψηλού επιπέδου.

–  Στην προαγωγή του πολιτισμού και του αθλητισμού.

– Στην ανάδειξη της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αθλητικής δράσης και

– Στην καλλιέργεια της εξωστρέφειας του Δήμου

–          Στην κατεύθυνση αυτή, χθες ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία μια σπουδαία αθλητική διοργάνωση του ΟΑΠΠΑ αφού αναβιώσαμε τον αγώνα του Ολυμπιακού Τριάθλου στη Βουλιαγμένη, όπως είχε γίνει το 2004. Ο αγώνας αυτός θα καθιερωθεί πλέον σε ετήσια βάση στον πόλη μας και ήδη από του χρόνου στοχεύουμε να έχει διεθνή απήχηση.

–          Το καλοκαίρι, ο Δήμος μας, σε συνεργασία με τους ναυταθλητικούς ομίλους της πόλης, διοργάνωσε τον πρώτο ιστιοπλοϊκό αγώνα ακριτικών νησιών. Με την ευγενική χορηγία του ομίλου «Ρέστη» μεταφέρθηκαν στο μακρινό Καστελλόριζο 300 αθλητές ιστιοπλοΐας από όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο μαζί με 600 συνοδούς προπονητές γονείς συνοδοί κλπ. Παράλληλα στα πλαίσια του αγώνα, μεταφέρθηκαν περίπου 25 ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί προκειμένου να προσφέρουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στου κατοίκους. Ο αγώνας αλλά και η συνολική δράση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα να προβληθεί ο Δήμος μας και ο Δήμος Μεγίστης σε όλα τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.

–          Ο ΟΑΠΠΑ διοργάνωσε επίσης με μεγάλη επιτυχία και το 1ο διασχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δημοτικών σχολείων, η πρώτη αθλητική εκδήλωση που διοργανώθηκε εξολοκλήρου από τον ΟΑΠΠΑ και που έχει στόχο να γίνει θεσμός.

–          Διοργανώθηκε για πρώτη φορά  στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του Ο.Α.Π.Π.Α. καλοκαιρινό Καμπ απασχόλησης 100 παιδιών, ηλικίας 6 έως 14 ετών, με αθλητικές δραστηριότητες στη θάλασσα και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Το πρόγραμμα λειτούργησε σε δυο περιόδους από 13/7 έως και 7/8/2015.

–          Διοργανώθηκε φιλανθρωπικός αγώνας καλαθοσφαίρισης «Αστυνομικοί εναντίον Τραγουδιστών» στο κλειστό γυμναστήριο της Βάρης. Ο αγώνας ήταν μεταξύ ομάδας Αστυνομικών
«ΑΝ.ΑΣ.Α» και των «STARS», ομάδας γνωστών καλλιτεχνών. Μετά τον αγώνα ακολούθησε συναυλία μουσικής. Τρόφιμα συγκεντρώθηκαν για τη «Φλόγα», σύλλογος γονέων με παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες, στη Βάρη.

–          Ο ΟΑΠΠΑ συνέταξε κανονισμό λειτουργίας που πλέον περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια τον τρόπο λειτουργίας του.

–           Σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, έχει επισκευάσει και συντηρήσει τους αθλητικούς χώρους του Δήμου όπου χρειάστηκε ενώ ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τη ριζική αναμόρφωση των αθλητικών χώρων του Δήμου και το έργο οδέυει προς δημοπράτηση.

–          Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια ειδικών λαμπτηρων για τους πυλώνες φωτισμού όλων των ανοιχτών και κλειστών γηπέδων του Δήμου ύψους 73.000 αφού έχουν να επισκευαστούν από το 2009.

–          Στα πλαίσια της δημιουργίας ενός ξεχωριστού χώρου πολιτισμού ο Δήμος μας ήδη ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ενοικίαση του κτηρίου της Ακαδημίας Αθηνών που βρίσκεται επί της οδού Βασ. Παύλου (κόκκινο πέτρινο κτήριο) και της μετατροπής του μετά από σημαντική ανακατασκευή σε πολυχώρο πολιτισμού με υπαίθριο εκθεσιακό χώρο και δημοτική βιβλιοθήκη με δημιουργία χώρου διαλέξεων όπως επίσης και υπαίθριου δημοτικού θερινού κινηματογράφου. Οι πρώτες συναντήσεις με την Ακαδημία Αθηνών και την Διεύθυνση κληροδοτημάτων της Περιφέρειας έγιναν, η μελέτη διαμόρφωσης ανατέθηκε και προχωράει και ξεκινάμε την απαιτούμενη τροποποίηση ρυμοτομικού, του εν λόγω οικοπέδου για να προσαρμόσουμε τις χρήσεις γης.

–     Μέσα στο χρόνο πραγματοποιήθηκαν 38 πολιτιστικές εκδηλώσεις, με κορυφαία την τριήμερη εκδήλωση μνήμης για την Μικρά Ασία και τις αλησμόνητες πατρίδες που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στην κεντρική πλατεία της Βούλας, με ντοκιμαντέρ, ομιλίες, αφιερώματα της Ε.Ρ.Τ. Περισσότεροι από 2000 θεατές απολύσαν συναυλία-μουσική παράσταση με τον Κώστα Μακεδόνα, τη Ζωή Παπαδοπούλου και το Γρηγόρη Βαλτινό. Θεατρική παράσταση με την Άννα Βαγενά, έκθεση φωτογραφίας, της Βουλής των Ελλήνων και χορούς από μικρασιατικούς και λαογραφικούς συλλόγους. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων δημιουργήθηκε έκθεση με τίτλο «Το σπίτι του Μικρασιάτη» όπου με προσφορά αντικειμένων από συμπολίτες μας, στήθηκε στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας μικρασιάτικο σπίτι. Όλες οι εκδηλώσει έγινα με την εθελοντική συμμετοχή: του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, του αρχείου της ΕΡΤ, των πολιτιστικών συλλόγων «Σεμέλη» και «Αργένον», τη θεατρική ομάδα του Δήμου Βούλας και τη χορωδία του 3ου δημοτικού σχολείου Βούλας. Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρά Ασία θα καθιερωθούν σε ετήσια βάση.

–  Καθιερώθηκε «Καλοκαιρινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ» το οποίο υλοποιείται και στις 3 δημοτικές ενότητες.  Το φετινό φεστιβάλ περιελάμβανε συνολικά 18 θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, αφιερώματα και δρώμενα τα οποία απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Ενδεικτικά αναφέρω:

–  Συναυλία-αφιέρωμα στο Στ. Ξαρχάκο, από τη χορωδία της Βούλας, στη Βάρη.

– Συναυλία-αφιέρωμα με τον  Γιάννη Σπανό στη Βάρκιζα.

–  3ημερο Παιδικό Φεστιβάλ: με θέμα την Ελληνική μυθολογία στη Βάρκιζα

– Χορευτικό Φεστιβάλ «Ο Γύρος του κόσμου σε 80‘» σε συνεργασία με το   «Χορόραμα» (ευρωπαϊκοί χοροί), στο θέατρο Βέμπο, στη Βούλα.

–  Βραδιά Rock μουσικής με τους «Qualified», στη Βάρκιζα

–  Συναυλία με τη Ζωή Τηγανούρια, και λυρικούς καλλιτέχνες,  στο θέατρο Βέμπο, στη Βούλα.

Το πολιτιστικό τμήμα του ΟΑΠΠΑ ήταν παρόν σε όλες τις γιορτές με πλούσιο πρόγραμμα τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τις Απόκριες. Ήδη είναι έτοιμο το πρόγραμμα για τις φετινές γιορτές και σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί. Η λίστα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΟΑΠΠΑ και αυτές που συμμετείχε ως συνδιοργανωτής είναι πολύ πλούσια και ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να σας την αναφέρω αναλυτικά, όσο και να το ήθελα.

Εκτός όμως από τις εκδηλώσεις, υπό την ευθύνη ΟΑΠΠΑ λειτουργούν επιμορφωτικά τμήματα πολιτισμού και αθλητισμού. Αναλυτικά αναφέρω:

Τμήματα πολιτισμού :

– Μουσική για παιδιά, με τμήματα πιάνου, αρμονίου, κιθάρας.

– Ζωγραφική για παιδιά.

– Θέατρο για παιδιά.

– Θέατρο για ενήλικες.

 – Ζωγραφική για ενήλικες.

– Μοντέρνος χορός για ενήλικες.

Τα προγράμματα της μουσικής υλοποιούνται από μόνιμο προσωπικό του δήμου μας.

Τμήματα άθλησης :

– Ρυθμική – ενόργανη για παιδιά.

– Μουσικοκινητική για παιδιά.

– Τέννις

– Pilates

– Zumba

– Γενική γυμναστική

– Yogilates

– Άθληση και Τρίτη ηλικία (δωρεάν πρόγραμμα)

– Παραδοσιακοί χοροί.

Η διοίκηση του ΟΑΠΠΑ καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να αδειοδοτηθούν όλοι οι αθλητικοί χώροι του Δήμου μας, και παράλληλα να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις, προκειμένου να αυξηθούν όλα τα τμήματα και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των συμπολιτών μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Όσα παρουσίασα εδώ σήμερα, ήταν μια επιλογή των σημαντικότερων έργων που έχουν γίνει στο Δήμο μας κατά τον τελευταίο χρόνο. Έχουν γίνει πολλά ακόμα, μικρά καθημερινά που μας προσφέρουν ικανοποίηση και μας γεμίζουν αισιοδοξία για το αύριο της πόλης μας.

Για να γίνουν αυτά, εργάστηκαν πολύ σκληρά, πολλοί άνθρωποι. Εργάστηκαν οι εκλεγμένοι από εσάς δημοτικοί σύμβουλοι και οι σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων και πολλοί ακόμα συνεργάτες μου και εργαζόμενοι στο Δήμο που καταφέραμε να τους μεταδώσουμε το όραμά μας για την πόλη και να το υιοθετήσουν, καταβάλλοντας προσπάθειες πέρα και πάνω από το καθήκον. Προσωπικά τους ευχαριστώ όλους και τους καλώ να συνεχίσουμε όλοι μαζί το έργο μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Εμείς δεν πιστεύουμε στις κορδέλες και στα εγκαίνια. Δεν το κάνουμε τώρα, και σίγουρα δεν θα το κάνουμε προεκλογικά. Πιστεύουμε ότι το έργο μας μπορεί να αναδειχθεί αποτελεσματικά μόνο μέσα  βιωματικές εμπειρίες όλων σας, που θα βλέπετε και θα απολαμβάνετε από πρώτο χέρι την κάθε παρέμβαση μας στην πόλη. Εσείς θα γίνετε κοινωνοί του έργου μας και στη δική σας κρίση το καταθέτουμε σήμερα, αλλά και κάθε χρόνο, όσο μας εμπιστεύεστε με την ευθύνης της διαχείρισης  των δημοτικών θεμάτων. Είναι επίκαιρο όσο ποτέ αυτό που είχα δηλώσει όταν σας κάναμε έναν μικρό απολογισμό των πρώτων τεσσάρων μηνών της θητείας μας στο τέλος του 2014, και το επαναλαμβάνω:

Μόλις ξεκινήσαμε. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις, να είμαστε χρήσιμοι για την πόλη και για τους κατοίκους της. Όχι αρεστοί και βολικοί το επαναλαμβάνω. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και πάμπολλες προκλήσεις. Να είστε σίγουροι ότι συνεχίζουμε με αυξημένους ρυθμούς την εργασία μας, την οποία  θα εντατικοποιήσουμε έτσι ώστε να συνεχιστεί η δημιουργία των αναγκαίων σύγχρονων και καινοτόμων υποδομών με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Δήμου, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος με την ουσιαστικότερη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Υποσχεθήκαμε λίγα αλλά σχεδιάζουμε πολλά και ευελπιστούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ σήμερα, δίνουμε από τώρα ραντεβού σε ένα χρόνο

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.