Έρχεται το νάρκοτεστ – Αυστηρές ποινές για όσους οδηγούν “φτιαγμένοι”




Αυστηρές ποινές για όσους οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αρνούνται να δώσουν σάλιο ή αίμα για τη διενέργεια νάρκοτεστ, προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να τεθεί για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής εντός Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Συγκοινωνιών και Νομικών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου σημείωσε ότι η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών έχει εξελιχτεί σ` ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για την οδική ασφάλεια, υποδεικνύοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς από το 2004 μέχρι το 2014 σε σύνολο 162 θανάτων λόγω χρήσης ναρκωτικών οι 55 θάνατοι ή περίπου 34% οφείλονταν σε τροχαίες συγκρούσεις. «Μόνο για το 2015 είχαμε 7 θανάτους σε τροχαία δυστυχήματα τα οποία οφείλονταν σε οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών» είπε.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως αυτά και μόνο καταδεικνύουν την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση και το νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ που εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρία προβλέπει ότι πρόσωπο το οποίο οδηγεί ή αποπειράται να οδηγήσει ή αρνείται να δώσει σάλιο ή αίμα για εξέταση κατά πόσο υπάρχει στον οργανισμό του ναρκωτικό διαπράττει αδίκημα.

Όπως εξήγησε η διαδικασία ελέγχου θα είναι η εξής: Πρώτα θα δίνεται σάλιο για προκαταρκτική εξέταση και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ναρκωτική ουσία, τότε το εμπλεκόμενο πρόσωπο θα δίνει πρόσθετο σάλιο για εργαστηριακή εξέταση η οποία θα γίνεται στο Κρατικό Χημείο. Αν το πρόσωπο αδυνατεί για ιατρικό ή άλλο λόγο να δώσει σάλιο τότε θα πρέπει να δώσει δείγμα αίματος για εργαστηριακή εξέταση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι οι ποινές που προβλέπονται σε περίπτωση ανίχνευσης ναρκωτικού στον οργανισμό κάποιου ή σε περίπτωση άρνησης παροχής σάλιου ή αίματος για εξέταση είναι φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, χρηματική ποινή μέχρι 3.500 ευρώ και στέρηση της άδειας οδήγησης για 3 χρόνια. Επιπρόσθετα θα επιβάλλονται 3-6 βαθμοί ποινής.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας εντός Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: kathimerini.g

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.