Eνας μακελάρης του Παρισιού ταυτοποιήθηκε στη Λέρο τον Οκτώβριο!




Από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Λέρο είχε περάσει ένας από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων που σκόρπισαν τον τρόμο στο Παρίσι.

Πρόκειται για τον άνδρα που συμμετείχε στην επίθεση στο Stade de France την ώρα του φιλικού αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας στη σορό του οποίου εντοπίστηκε ένα συριακό διαβατήριο. Aκολουθεί ρεπορτάζ από το protothema.gr

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ο κάτοχος του διαβατηρίου αυτού είχε πέρασει από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου «όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα».

Ο κ. Τόσκας στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γαλλικές αρχές είχαν απευθύνει νωρίτερα ερώτημα στις ελληνικές αρχές για δύο άτομα που εμπλέκονται – άγνωστο πώς – στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

“Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος.

Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος”.

(Ρεπορτάζ από το newsit.gr)

Το κουβάρι του μακελειού στο Παρίσι αρχίζει να ξετυλίγεται και φαίνεται πως έχει και χρώμα… ελληνικό. Όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα το newsit.gr, οι γαλλικές αρχές απευθύνθηκαν στις ελληνικές, με ένα συγκεκριμένο ερώτημα: Αν δύο συγκεκριμένα άτομα είχαν περάσει από την χώρα μας.

Αυτό τελικά φαίνεται πως επιβεβαιώνεται. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τόνιζαν πως οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ήδη έχουν αναλάβει δράση σε ότι αφορά άτομα που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τζιχαντιστές.

Ειδικότερα, οι γαλλικές υπηρεσίες είχαν ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να ελέγξουν αν έχουν περάσει απο την χώρα μας δύο συγκεκριμένα άτομα, που τους απασχολούν στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι καρποί των ερευνών απέδωσαν

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας από τους δράστες των επιθέσεων που σημειώθηκαν έξω από το Stade de France, είχε περάσει από την χώρα μας και συγκεκριμένα από την Λέρο, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ο άνδρας αυτός είχε βρεθεί στη Λέρο μαζί με άλλους 70 παράτυπους μετανάστες. Είχε καταγραφεί μαζί με τους υπόλοιπους και από εκεί είχε φύγει προς την Ειδομένη…

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ενέργειες έγιναν βάσει σχεδίου, ενώ εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η καταγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου ατόμου (και των υπόλοιπων) στη Λέρο έγινε με τα πρώτα μηχανήματα ταυτοποίησης και καταγραφής που είχαν φτάσει στην Ελλάδα από τη Γερμανία.

Μετά το μακελειό στο Παρίσι, οι γαλλικές αρχές έστειλαν τα αποτυπώματα όλων των εμπλεκόμενων σε όλες τις συνεργαζόμενες χώρες κι έτσι προέκυψε η ταυτοποίηση του συγκεκριμένου άνδρα.

Οι υπόλοιποι δράστες

Την ίδια ώρα, γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ένας από τους δράστες της επίθεσης στο Bataclan αναγνωρίστηκε πως είναι Γάλλος εξτρεμιστής, γνωστός στις γαλλικές αρχές, τον οποίο αναγνώρισαν από τα αποτυπώματά του. Σύμφωνα δε με τη Liberation, στα πτώματα των καμικάζι αυτοκτονίας στο Stade de France βρέθηκαν Αιγυπτιακά και Συριακά διαβατήρια. Κανένας από τους δυο δράστες δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως.

Το “συριακό σενάριο” είναι ένα απ’ αυτά που εξετάζουν οι ερευνητές, δήλωσαν οι πηγές κοντά στις έρευνες, οι οποίοι ελέγχουν τα στοιχεία σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως ευρωπαϊκές.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου

Συσκέψεις από το πρωί στην Αθήνα 

Εν τωμεταξύ, από το πρωί στην Αθήνα γίνονται συνεχώς συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης όπως αυτής διαμορφώνεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το μεσημέρι βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, του διοικητή της ΕΥΠ και του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθη η απόφαση για τη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας.

Μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα

Παράλληλα, συσκέψεις γίνονται από το πρωί και στην ΕΛ.ΑΣ.  με τη συμμετοχή του Αρχηγού και του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης αποφασίστηκε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους, δηλαδή πρεσβείες και επιχειρήσεις, γαλλικές, ιταλικές και βρετανικές.

Την ίδια ώρα η ΕΥΠ βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τους αστυνομικούς συνδέσμους των προαναφερθέντων χωρών (Γαλλίας, Ιταλία, Μεγάλης Βρετανίας), αλλά και με τις αρχές αντικατασκοπείας όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Επίσης η Αντιτρομοκρατική ερευνά με προσοχή τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αλλά και επαφές μέσω διαδικτύου που έχουν άτομα που ζουν στην Αθήνα και κατάγονται από τη Συρία.

Η ΕΥΠ Κύπρου παρακολουθεί δύο ευρωπαίους υπόπτους

Δύο υπόπτους, ευρωπαίους υπηκόους που θεωρούνται ακραίοι ισλαμιστές έχει βάλει στο στόχαστρό της η ΕΥΠ Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο αρχηγείο της κυπριακής αστυνομίας, τέθηκε το θέμα για τους δύο υπόπτους που βρίσκονται στην Κύπρο. Οπως επισημάνθηκε, επισκέπτονται σε καθημερινή βάση μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές ενώ μετέβησαν και στα κατεχόμενα όπου είχαν συναντήσει με διάφορα άτομα.

Παράλληλα η κυπριακή αστυνομία παρακολουθεί και άλλους ύποπτους, κυρίως Σύρους που διαμένουν μόνιμα στη Κύπρο. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν γίνει έρευνες σε σπίτια. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται και τα μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές ώστε να εντοπιστούν άτομα που ενδεχομένως επιχειρούν να στρατολογήσουν νεαρούς μουσουλμάνους για λογαριασμό του Ισλαμικού κράτους.

Πηγή:www.iefimerida.gr

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)


Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.