“Το Kαστελλόριζο μας δείχνει τον δρόμο”
 

Το μεγάλο ταξίδι στο Καστελλόριζο, για τον 1ο ιστιοπλοϊκό αγώνα Ακριτικών Νησιών «Κύπελλο Καστελλόριζο 2015» που διοργάνωσε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ολοκληρώθηκε, με τους συμμετέχοντες να έχουν αποκτήσει σπουδαίες εμπειρίες, στο ανατολικότερο άκρο της πατρίδας μας.

«Το Kαστελλόριζο μας δείχνει τον δρόμο, πως πρέπει να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια αυτή την προσπάθεια» τόνισε στην τελετή λήξης που έγινε εν πλω ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον όμιλο Ρέστη για την τεράστια συμβολή του στον αγώνα αφού η διάθεση του κρουαζιερόπλοιου, «Aegean Paradise» με συμβολική χρέωση, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που έκανε εφικτή τη διοργάνωση του αγώνα. Τόνισε τέλος τη σημασία του κοινωνικού, ανθρωπιστικού και εθνικού χαρακτήρα του εγχειρήματος και χαρακτήρισε σημαντική παρέμβαση  για την ζωή του νησιού την επίσκεψη τόσων πολλών ανθρώπων σε αυτή την μικρή γωνιά της Ελλάδος.

Η διοργάνωση στέφθηκε από επιτυχία, αφού παρά τις αντιξοότητες και τις τεχνικές δυσκολίες του αγωνιστικού μέρους, οι συντονιστές φρόντισαν να κυλήσουν όλα ομαλά και οι αθλητές μαζί με τους συνοδούς τους, να αποκομίσουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στον αγώνα συμμετείχαν 29 ναυταθλητικοί όμιλοι, από όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο με σχεδόν 300 αθλητές και σκάφη των κατηγοριών όπτιμιστ, λέιζερ και τέκνο 21. Στην αποστολή συμμετείχαν ταυτόχρονα και ιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του «Aegean Paradise» στο νησί, παρείχαν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους του νησιού ενώ αντιμετώπισαν και αρκετά σοβαρά περιστατικά.

Για τους μικρούς αθλητές, η εμπειρία ήταν συγκλονιστική, αφού μπόρεσαν να αγωνιστούν σε αυτά τα δύσκολα νερά και να τερματίσουν σε μια ιστορική κούρσα, κατακτώντας εκτός από το βραβείο και μια θέση στην ιστορία του αθλήματος, αφού οι αγώνες έγιναν πάνω στην γραμμή χωρικών υδάτων Ελλάδας Τουρκίας.

Η τελετή έναρξης του αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην αποβάθρα του νησιού την πρώτη βραδιά της παραμονής της αποστολής επιφύλαξε συγκινητικές στιγμές για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, όταν ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αφού ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν αλλά και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μεγίστης για τη θερμή υποδοχή, πρότεινε να ψάλουν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο, με φόντο την τεράστια ελληνική σημαία που ταξίδεψε στο Καστελλόριζο από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

«Επανάσταση για το Καστελλόριζο» χαρακτήρισε την παρουσία τόσων ανθρώπων η κάτοικος του  νησιού κα Ρόζα Γερονικόλα, που σαν ανταποκρίτρια μεταφέρει τα νέα του νησιού σε όλο τον κόσμο για πολλές δεκαετίες. Παρούσες και οι Ολυμπιονίκες Πηγή Δεβετζή και Ειρήνη Αινδηλή που αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες.

Μπορεί την πρώτη μέρα της παραμονής στο νησί ο «Αίολος» να μην έκανε το χατίρι στους διοργανωτές και να μην άνοιξε τον ασκό του, αλλά στην συνέχεια ο αέρας επέτρεψε να γίνουν οι κούρσες στα τρία είδη σκαφών (όπτιμιστ, λέιζερ και τέκνο 21). Η μεταφορά των σκαφών έγινε με την ευγενική χορηγία των Blue Star Ferries.

Φυσικά όλα αυτά έγιναν με την χορηγία και την βοήθεια του ομίλου Ρέστη, που ήταν ο μεγάλος αρωγός της διοργάνωσης. Η προσφορά του ήταν μείζονος σημασίας, αφού το κρουαζιερόπλοιο, Aegean Paradise ήταν αυτό που μετέφερε όλη την αποστολή. Χωρίς αυτό, κανείς δεν θα είχε φτάσει τόσο μακριά και να καταφέρει να γνωρίσει αυτόν τον τόπο με τα τόσα προβλήματα, αλλά τις ακόμα περισσότερες ομορφιές. Όπως τόνισε η κα Δήμητρα Μαράντου, εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρίας, «ο στόχος επετεύχθη καθώς για 4 ημέρες το Καστελλόριζο θύμιζε την ναυτική Πολιτεία που μεσουρανούσε τους προηγούμενος αιώνες. Ο Όμιλος Ρέστη θα στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε σημαντική πρωτοβουλία που έχει στόχο να αναδείξει εθνικά και κοινωνικά θέματα, αλλά και να προάγει τον αθλητισμό, ειδικά στους νέους ανθρώπους».

Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ και η ΕΡΑΣΠΟΡ και μέσω της εικόνας και των ανταποκρίσεων, πρόβαλε στην υπόλοιπη χώρα και σε όλο τον κόσμο, το ακριτικό αυτό νησί.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν κατέστει δυνατό να πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης των αγώνων στο νησί με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί εν πλω κατά την επιστροφή. Για το λόγω αυτό, πραγματοποιήθηκε το πρωί της τελευταίας μέρας μια μικρή τελετή στο Δημαρχείο Μεγίστης,  όπου η Δημοτική Αρχή του νησιού υποδέχτηκε του διοργανωτές και τους ευχαρίστησε με ένα συμβολικό αναμνηστικό δώρο. Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Δήμαρχο του Δήμου Μεγίστης, Γιώργο Σαμψάκο για τη φιλοξενία και έδωσε τιμητική πλακέτα σε όσους συντέλεσαν στην επιτυχία του αγώνα.

Κατά την τελετή λήξης του αγώνα, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε πως η αναχώρηση από το Καστελλόριζο δεν σήμανε το τέλος, αλλά την αρχή αφού στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διοργάνωση να γίνει θεσμός και να ρίχνει φως στις πιο απόμακρες γωνίες της πατρίδας μας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.