Κραυγή αγωνίας για τον Υμηττό – Βολές κατά κρατικών λειτουργών!




Ενημέρωση για την ανεξήγητη συμπεριφορά των διευθύνσεων του κράτους που εμπλέκονται στην αποκατάσταση του Υμηττού μετά την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015 έκανε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασόπουλος.

Ο κ. Βαλασόπουλος ανέφερε ότι ενώ στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου αμέσως μετά την πυρκαγιά παρουσία του Αναπλ. Υπουργού ΥΠΑΠΕΝ κ. Γιάννη Τσιρώνη και με όλους τους αρμόδιους Δασαρχείο, Διεύθυνση Αναδασώσεων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κλπ, όλοι δεσμεύτηκαν ότι άμεσα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσουν οι εργασίες υλοτόμησης και στήριξης του εδάφους, από την επόμενη κιόλας ημέρα όλοι εξαφανίστηκαν ή αρνούνται να βάλουν υπογραφές ερχόμενοι μάλιστα σε αντιφάσεις μεταξύ τους.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ τόνισε ότι όπως διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους στην συνεδρίαση, είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες υλοτόμησης, καθαρισμός, δημιουργία κορμοδεμάτων αντιστήριξης κλπ.  προκειμένου να προστατευθεί το έδαφος και να μην υπάρξει πρόβλημα με τις πρώτες βροχές και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και σπίτια, αλλά και να προστατευθεί το έδαφος για να μπορέσει το δάσος να αναβιώσει.

Όμως από την επόμενη κιόλας ημέρα οι παραπάνω διευθύνσεις βάζουν πλειάδα προσκομμάτων που εμποδίζουν τις διαδικασίες  προστασίας του Βουνού.

Και ενώ τόσο ο κ. Τσιρώνης όσο και ο νέος Υπηρεσιακός  Αν. Υπουργός κ. Μουσουρούλης έχουν δεσμεύσει την ανάλογη πίστωση από το Πράσινο Ταμείο και ο κ. Μουσουρούλης εξουσιοδότησε τον ΣΠΑΥ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, η Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το  Δασαρχείο Πεντέλης συνεχίζουν να αντιδρούν και να απειλούν τον κ. Βαλασόπουλο να μην προχωρήσει τις εργασίες αποκατάστασης του Υμηττού παρά την ομόφωνη απόφαση  όλων των  μελών του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ τόνισε ότι ενώ οι προτάσεις που είχαν γίνει μέχρι σήμερα σε παλαιότερες πυρκαγιές προέκριναν την διαδικασία της Αυτεπιστασίας με ανάθεση σε υλοτομικούς συνεταιρισμούς της Βόρειας Ελλάδας, που έχουν τεράστια εμπειρία και αξιοσημείωτο αποτέλεσμα σε ανάλογες εργασίες, οι ανωτέρω υπηρεσίες προσπαθούν να επιβάλουν χρονοβόρες διαδικασίες που δεν θα οδηγήσουν τελικά από αυτούς στην ανάληψη του έργου.

Ο κ. Βαλασόπουλος λοιπόν αναρωτήθηκε στην συνέντευξή του ποιοί είναι οι λόγοι και τα κίνητρα για την τουλάχιστον περίεργη αυτή συμπεριφορά των ανωτέρω διευθύνσεων. Για ποιο λόγο πέφτουν σε τόσες αντιφάσεις και υπαναχωρήσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη τους παλιότερη ακριβώς ίδια εμπειρία και πρακτική αναδάσωσης του Υμηττού, και αδιαφορούν και για το κατεπείγον του θέματος;

Αμέσως μετά τον κ. Βαλασόπουλο τον λόγο πήρε ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θεόδωρος Λαφαζάνος ο οποίος μίλησε εκπροσωπώντας την Μονή Αγίου Ιωάννη Καρέα, ο οποίος επεσήμανε ότι η πυρκαγιά αφαίρεσε την φύτευση που στηρίζει μεγάλους και μικρούς όγκους βράχων που απειλούν άμεσα την Μονή και ίσως η πρώτη κιόλας βροχή αποδειχθεί μοιραία και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες αντιστήριξης πριν θρηνήσουμε θύματα.
Η Μονή Αγ. Ιωάννη Καρέα, όπως και όλοι οι κάτοικοι της Ηλιούπολης και του Καρέα (Δ.Βύρωνα) κινδυνεύουν άμεσα από Πλημμυρικά φαινόμενα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι και το μέλος της Ε.Ε. του ΣΠΑΥ και δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας κ. Ηλιόπουλος, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Αττικής κ. Κοκοτίνης, ο τ. Δήμαρχος Αργυρούπολης Ελληνικού κ. Γκορτζίδης και το μέλος του ΣΠΑΥ και Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας κ. Θεοδοσόπουλος που παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν με παρεμβάσεις τους, συμφώνησαν απόλυτα με την τοποθέτηση αλλά και τις κρίσεις του κ. Βαλασόπουλου.

Όλοι μαζί εξέπεμψαν SOS και κραυγή αγωνίας για τους μεγάλους κινδύνους καταστροφής που διατρέχει ο Υμηττός και ζήτησαν να προχωρήσει ο ΣΠΑΥ στηρίζοντας τον Πρόεδρο – και με τον κίνδυνο των νομικών επιπτώσεων – στις απαραίτητες άμεσες ενέργειες.
Γι αυτό το λόγο άλλωστε ο κ. Βαλασόπουλος θα ενημερώσει άμεσα και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.