Μια μικρή γωνιά γνώσης και πολιτισμού στη Γλυφάδα




 

Έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης δημόσιας δωρεάν ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στη Γλυφάδα, η οποία τοποθετήθηκε στην 5η παραλία του Δήμου.

«Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε στην πόλη μας και ειδικά στην αναμορφωμένη παραλία μας την υπαίθρια δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη», δήλωσε κατά την τελετή των εγκαινίων ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. «Αυτό το εγχείρημα στηρίχθηκε κυρίως στο μεράκι ορισμένων ανθρώπων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Καλώ όλους να προστατεύσουμε τη βιβλιοθήκη και να ανταλλάζουμε βιβλία όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Η μικρή αυτή γωνιά γνώσης και πολιτισμού στη Γλυφάδα αποτελείται από μία μοντέρνα κατασκευή, στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της.

Είναι αυτόνομη ενεργειακά, καθώς αξιοποιεί εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά στην οροφή της για να φωτίζεται, ενώ διαθέτει και οθόνη αφής με χρηστικές πληροφορίες για την ανταλλαγή βιβλίων και για το Δήμο Γλυφάδας.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης εναλλάσσεται καθημερινά, αφού τη διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.