Αθηναγόρας Κωστάκος: Από την οικογενειακή ταβέρνα στα Βλάχικα της Βάρης, στο Μόντε Κάρλο (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Δυναμικός, φιλόδοξος και, κυρίως, χαρισματικός, ο Αθηναγόρας Κωστάκος γοητεύει την ελίτ της Ευρώπης, μαγειρεύοντας στις κουζίνες πραγματικών παλατιών, όπως αυτό του Μονακό. Ταυτόχρονα, δεν σταματά να επινοεί νέα πιάτα και να στοχεύει κατευθείαν στο «Οσκαρ της μαγειρικής», το αστέρι της Michelin
Ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ο νεαρός σεφ που γνωρίσαμε μέσα από το σόου «Top Chef», αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να θεωρείται ανερχόμενη δύναμη σε διεθνές επίπεδο, διεκδικώντας μια θέση -κυριολεκτικά αυτή τη φορά- ανάμεσα στους πραγματικούς top chef της Ευρώπης.

Ο Αθηναγόρας, ο οποίος ξεκίνησε από την ταβέρνα της οικογένειάς του στη Βάρη, σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στο εξωτερικό και ξεχώρισε με τη δουλειά του σε εκλεκτά εστιατόρια, σήμερα θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του πρεσβευτή της ελληνικής γεύσης. Τον καλούν να αναλάβει την επιμέλεια των εδεσμάτων σε πολύ σημαντικές και κλειστές σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των προσκεκλημένων εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά, πριν από έναν μήνα ο Αθηναγόρας Κωστάκος γοήτευσε όσους παρευρέθηκαν στο γκαλά «Μύκονος – Ζυρίχη», το οποίο διοργανώθηκε στην ομώνυμη ελβετική πόλη, ενώ την περασμένη εβδομάδα έκανε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη να συζητούν για την ελληνική κουζίνα χάρη στη δεξιοτεχνία του.



«Ηταν εξαιρετικά συγκινητικό να βλέπεις επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο να δηλώνουν τον θαυμασμό τους για την ελληνική κουζίνα σε μια περίοδο που η Ελλάδα περνάει τη δική της δοκιμασία», εξομολογείται στο «thema people» ο Αθηναγόρας Κωστάκος

Η δεύτερη πρόσκληση αφορούσε σε ένα κάλεσμα που απηύθυνε η εταιρεία κοσμημάτων Van Cleef & Arpels στους καλύτερους πελάτες της από όλο τον πλανήτη. Σε μια βίλα αρχαιοελληνικού αρχιτεκτονικού στυλ, με κίονες, αγάλματα κ.λπ., που βρίσκεται λίγο έξω από το Μόντε Κάρλο, κορυφαίοι τραπεζίτες, επιφανείς επιχειρηματίες και μέλη της πριγκιπικής οικογένειας του Μονακό δοκίμασαν από τα χέρια του Ελληνα σεφ μοναδικής έμπνευσης μεσογειακές σπεσιαλιτέ. Εξυπακούεται ότι πρόσκληση σε αυτή την πριβέ δεξίωση δικαιούνται μόνο εκείνοι που ξοδεύουν 1-2 εκατ. ευρώ ετησίως για να αποκτήσουν κοσμήματα Van Cleef & Arpels.

«Λόγω συμβολαίου εχεμύθειας, δυσκολεύομαι να κάνω έστω και την ελάχιστη αναφορά σε ονόματα», ξεκαθαρίζει ευθύς εξαρχής ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ο οποίος εγκατέλειψε για λίγο τη μόνιμη έδρα του προκειμένου να πετάξει από τη Mύκονο και το εστιατόριό του, το «Bill & Coo», στην Κυανή Ακτή. Η πρόταση στον Ελληνα σεφ έγινε μέσω του Τζόφρι Μέντινγκερ, υπεύθυνου της Van Cleef & Arpels για την Ευρώπη, ο οποίος δηλώνει οπαδός της μαγειρικής του Αθηναγόρα, γι’ αυτό και επισκέπτεται το «Bill & Coo» εδώ και πολλά χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια στο εν λόγω εστιατόριο πραγματοποιούνται τα δείπνα των υπευθύνων του οίκου ανά τον κόσμο, ενώ φέτος η συνεστίαση μεταφέρθηκε στο Μονακό και αφορούσε τους πελάτες – είχε όμως τον ίδιο σεφ. Τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, από Ρωσία, Γαλλία και Αμερική συναντήθηκαν εκείνο το βράδυ. Οπως αναφέρει αποκλειστικά στο «thema people» ο Αθηναγόρας Κωστάκος, «το δείπνο είχε τον τίτλο “Seven Seas” (Επτά Θάλασσες) κι εμείς πάνω σε αυτή τη βάση εμπνευστήκαμε επτά πιάτα που μύριζαν Ελλάδα. Το πρώτο ήταν μια κυκλαδίτικη σαλάτα με ντοματίνια, μέλι, κατσικίσιο τυρί, κάππαρη και θυμάρι.



Ο Αθηναγόρας Κωστάκος ξεκίνησε από την ταβέρνα «Βλάχικα», της οικογένειάς του στη Βάρη, σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στο εξωτερικό και στοχεύει σε αστέρι της Michelin

Ακολούθησε ένα επίσης κυκλαδίτικο σεβίτσε με φύκια τηγανισμένα σε τεμπούρα, υπήρχε ένας μπακαλιάρος μαγειρεμένος με αγκινάρες και αυγολέμονο και ένα ζυμαρικό, συνοδευόμενος από φρέσκο αχινό και ξινό από λεμόνι. Για επιδόρπιο προσφέραμε μπάλες σοκολάτας -μια πικρή και μια γλυκιά πάνω σε τρίμματα από μπισκότο- και μια φρουτοσαλάτα ανάμεικτη με κοκτέιλ. Η μύηση στην ελληνική γευσιγνωσία συνεχίστηκε, καθώς όλα τα πιάτα συνοδεύονταν από κρασιά Σαντορίνης».

Στο ερώτημα γύρω από το εάν υπάρχει πρόσθετο άγχος κάθε φορά που γνωρίζει ότι σημαντικές προσωπικότητες πρόκειται να δοκιμάσουν τα πιάτα του, ο Αθηναγόρας Κωστάκος απαντά απλώς ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε ένα σχετικό άγχος, μια και είχα δεχτεί εκ των προτέρων τον όρο να μη χρησιμοποιηθεί φωτιά μέσα στη βίλα – για λόγους ασφαλείας. Αυτό σήμαινε ότι το μενού ετοιμάστηκε αλλού και κατόπιν μεταφέρθηκε στον χώρο της εκδήλωσης, ουσιαστικά δηλαδή μαγειρεύαμε μέσα σε ψυγεία για να αποκλείσουμε την πιθανότητα αλλοίωσης της τροφής, δηλητηρίασης κ.ο.κ. Από την Ελλάδα είχα πάρει μαζί μου αχινό, χόρτα και κάποια υλικά για το αυγολέμονο, τα οποία διαθέτουμε σε εξαιρετική ποιότητα. Μετά το τέλος του δείπνου πολλοί από τους καλεσμένους ζήτησαν να με δουν προσωπικά κι έτσι βγήκα στη σάλα για να συνομιλήσω μαζί τους. Ηταν εξαιρετικά συγκινητικό να βλέπεις κοσμικούς από όλο τον κόσμο να δηλώνουν τον θαυμασμό τους για την ελληνική κουζίνα. Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα περνάει τη δική της δοκιμασία, ο τουρισμός και οι ελληνικές γεύσεις αποτελούν σίγουρα τους καλύτερους πρεσβευτές μας».

Με όνειρο τα αστέρια Michelin
Σεφ με μεγάλο ταλέντο και βαθιά γνώση των μυστικών της μαγειρικής, ο Αθηναγόρας Κωστάκος αποδεικνύει συνεχώς ότι η ελληνική κουζίνα δεν θα σταματήσει να εμπνέεται, αντιθέτως θα παραμένει δημιουργική και ευφάνταστη. «Είμαι μεγαλωμένος μέσα στις κουζίνες», εξομολογείται ο ίδιος, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ο πιο γνωστός εκ των εγχώριων νεαρών σεφ λόγω της συμμετοχής του στο τηλεοπτικό παιχνίδι «Τop Chef». 

«Στους γονείς μου ανήκει το εστιατόριο “Βλάχικα” στη Βάρη, που χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή. Η μυρωδιά του καλοψημένου κρέατος και της φρέσκιας πατάτας φούρνου υπάρχει πάντα μέσα μου ως παιδική μνήμη. Τελειώνοντας το σχολείο έκανα σπουδές μαγειρικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αυτονομήθηκα, αναζητώντας την εμπλοκή μου στη λεγόμενη “ελληνική δημιουργική κουζίνα”, έναν όρο που τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας στον χώρο της μαγειρικής».

Στο Μονακό ο Αθηναγόρας Κωστάκος… κέντησε

Με περγαμηνές από τις σημαντικότερες σχολές της Γαλλίας, όπως το Ecole Ritz (του ομώνυμου παρισινού ξενοδοχείου) και προϋπηρεσία στο εστιατόριο του «Plaza Athénée», το οποίο διατηρεί ο βραβευμένος με αστέρια Michelin Aλέν Ντουκάς, σημαντικές προσωπικότητες έχουν κατά καιρούς απολαύσει τις μαγειρικές εμπνεύσεις του Αθηναγόρα: «Ενας από τους πρώτους πελάτες μου ήταν ο Αλέν Ντελόν με τη σύντροφό του, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί», αποκαλύπτει ο Ελληνας σεφ και συμπληρώνει: «Αακολούθησαν μέλη βασιλικών οικογενειών και κραταιοί επιχειρηματίες που έδειξαν να έλκονται από την εθνική μας κουζίνα. Την προηγούμενη εβδομάδα έφαγε σε εμάς η οικογένεια Βινς, από τις πλουσιότερες του κόσμου, όπως και πολλοί επιχειρηματίες που συγκαταλέγονται στη λίστα του “Forbes”. Συμπερασματικά αναφέρω ότι όσο πιο ισχυρός είναι κάποιος τόσο πιο απλή συμπεριφορά έχει».

Τα όνειρα, πάντως, για τον Ελληνα σεφ δεν σταματούν εδώ. Μέσω της εταιρείας 2Eaters, την οποία έχει ιδρύσει μαζί με τον επιχειρηματία Θεοδόση Κακούτη, διαδίδει την καλή ελληνική κουζίνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η 2Eaters έχει αναλάβει το μενού σε πολλούς χώρους σε Μύκονο και άλλα νησιά, ενώ από τη νέα σεζόν ετοιμάζει γευσιγνωσία στη Γαλλία και δείπνο στην Ουάσινγκτον για τα μέλη του Κογκρέσου που θα δοκιμάζουν τις σπεσιαλιτέ του εμπνευσμένου Αθηναγόρα. «Τα αστέρια Michelin παραμένουν πάντα το όνειρο, καθότι αποτελούν την ύψιστη τιμή και αναγνώριση. Μπορεί να ακούγονται διάφορα αρνητικά για τα αστέρια, αλλά, κακά τα ψέματα, για εμάς τους σεφ αποτελούν τα Οσκαρ της κουζίνας», καταλήγει.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.