Γεφύρι της Άρτας το “Παλάτι του Παλαιού Φαλήρου”




Η τύχη του πολυδιαφημισμένου “Παλατιού του Παλαιού Φαλήρου”, του Κλειστού Γυμναστηρίου, συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα έργα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013, αλλά το “κόσμημα των νοτίων προαστίων”, έχει μείνει στα μπετά, λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανάδοχος τεχνική εταιρία (“ΘΕΩΝ” ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. με έδρα την Ηλιούπολη). Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη εταιρία χρωστάει σε εργολάβους αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ από το Δημοτικό Συμβούλιο του Παλαιού Φαλήρου.

(Από το site της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Παλαιού Φαλήρου – RAK Palaiou Falirou)

Παράταση 7 μηνών, η οποία θα επιτρέψει στην ανάδοχο εταιρεία να ολοκληρώσει το Κλειστό Γυμναστήριο, κατέθεσε η Δημοτική Αρχή, στο ΔΣ. Στο αιτιολογικό του αιτήματος, δεν υπήρχε επαρκής στοιχειοθέτηση, γεγονός που καυτηρίασε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, κ. Μερκουράκης:

«Είναι συνήθης η πρακτική – βλέπετε έχουμε αρχίσει να αναγνωρίζουμε τους όρους με τους οποίους επιθυμείτε να διεξάγονται τα Δημοτικά Συμβούλια – να μας δίνετε πολυσέλιδα εισηγητικά για ήσσονος σημασίας ζητήματα και σε αυτά που απαιτείται η εμπεριστατωμένη, συνεπής και τεκμηριωμένη ψήφος μας, να μας δίνετε μισή ή μια σελίδα», σχολίασε,

«Στο συγκεκριμένο εισηγητικό για παράδειγμα, παρότι αναφέρεστε στο νόμιμο του αιτήματος, δεν έχετε παραθέσει καμία δικαιολόγηση της παράτασης, ούτε το νομικό κομμάτι αυτής. Θέλω να σας θυμίσω πως το αρχικό πλάνο ήταν πέρυσι τέτοια εποχή να έχει παραδοθεί το εξωτερικό κομμάτι, λέγατε επίσης, προεκλογικά πως το γήπεδο θα ολοκληρωθεί πιο σύντομα από τις προβλέψεις. Εμείς συσσωρεύουμε υπενθυμίσεις και γι’ αυτό σας ζητώ σήμερα 29 Μαΐου 2015 να μου απαντήσετε υπεύθυνα σε 2 ερωτήσεις:

Πιστεύετε πως το έργο θα χρειαστεί νέα χρονική επέκταση;

Πιστεύετε πως το έργο δύναται να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση;

Εμείς ζητάμε πλήρη τεχνικο-οικονομική αναφορά του έργου εντός 10 ημερών (σχετικό αίτημα θα καταθέσουμε και στην τεχνική υπηρεσία) και φυσικά τη νομική αιτιολόγηση για τους λόγους της παράτασης για να διαπιστώσουμε αν μια τέτοια απόφαση είναι νόμιμη.

Πριν να τα έχουμε αυτά, είναι αδύνατον να ψηφίσουμε θετικά σε μια τέτοια πρόταση και καλούμε και τους υπόλοιπους συμβούλους να αναλογιστούν τις συνέπειες της ψήφου τους».

Ο κος Χατζηδάκης, περιορίστηκε να απαντήσει στον κ. Μερκουράκη, πως κι άλλα έργα καθυστερούν να ολοκληρωθούν, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Παράλληλα, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα του κ. Μερκουράκη, ενώ όταν επανήλθε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ, ο κ. Χατζηδάκης ανταπάντησε: «Τι θέλετε να μην ολοκληρωθεί το έργο;».

Ο κος Μερκουράκης σχολίασε: «Στόχος μας ήταν οι απαντήσεις. Δεν είναι ο στόχος μας να μην γίνει το έργο, αλλά να γίνει σωστά. Θα πάρουμε την τεχνικό-οικονομική έκθεση και τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε με το ΤΕΕ».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μουσικές βραδιές στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Ενημέρωση από Δημοτικό Συμβούλιο (29/5) – Προπηλακισμοί, κοινωνικές δομές & Κωνσταντίνος Παλαιολόγος!

Άλλη μια επεισοδιακή συνεδρίαση – πλούσια σε περιεχόμενο – πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Παλαιού Φαλήρου, αφού για ακόμη μια φορά δεν έλειψαν τα νεύρα, οι εκνευρισμοί και οι φωνές, με ευθύνη της παράταξης Χατζηδάκη, που επιθυμεί να διεξάγονται τα Δημοτικά Συμβούλια με όρους «αρένας».

Οι πρώτες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από πολίτες και συγκεκριμένα από τον εκπρόσωπο της κίνησης «Φάληρο άλλη πόλη» κ. Φρέρη, ο οποίος επανέφερε το ζήτημα της ονοματοδοσίας οδού στο Φάληρο, με το όνομα του αγωνιστή Λάκη Σάντα. Έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της οικογένειας, ο κ. Φρέρης είχε ζητήσει (15/5) εγγράφως από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να εξετάσουν το ενδεχόμενο της εκκίνησης της σχετικής διαδικασίας, ενώ το σχετικό αίτημα το είχε κοινοποιήσει και στη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση. Μη έχοντας δει το θέμα να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. της Παρασκευής 29/5, προσήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να απευθύνει ερώτημα σχετικά με το μέλλον που ο Δήμος επιφυλάσσει στην πρόταση που δημοσιοποιήθηκε κατά την τέταρτη επέτειο του θανάτου του Φαληριώτη ήρωα. Ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα στην αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να βρει κάποια κατάλληλη οδό για να δοθεί το όνομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ένας ακόμη πολίτης, ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε την ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει μαζί με την κα Γαζή σχετικά με τις ελλείψεις του πρότυπου παιδότοπου ΑΜΕΑ (αγορά παιχνιδιών ΑΜΕΑ, στέγαστρα κλπ.). Η πρόταση είχε γίνει δεκτή ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο κι έτσι ο κος Παπαδόπουλος επανήλθε για να ρωτήσει τον Δήμαρχο σε ποιο σημείο βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, το στέγαστρο μπήκε, ενώ εκκρεμεί ακόμη η αγορά δύο παιχνιδιών, όπως είχε υποσχεθεί τον Σεπτέμβρη.

Καταγγελία για επίθεση σε υπάλληλο του Δήμου από αιρετό

Κι ενώ όλα έδειχναν πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει σε ήρεμους τόνους, όταν ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, Κώστας Μερκουράκης, έθεσε υπόψιν των συμβούλων, έγγραφο στο οποίο περιγραφόταν επίθεση κατά της υπάλληλου κας Βοργία, από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κανέλλο, έγινε χαμός! (Το κείμενο της καταγγελίας ακολουθεί στο τέλος του ρεπορτάζ).

Συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του ο κ. Μερκουράκης αναφέρθηκε σε περιστατικό που συνέβη αρχές του Μάη στην αίθουσα του Δημοτολογίου. «Μάθαμε πως πραγματοποιήθηκε μια αδιανόητη επίθεση κατά της υπαλλήλου κας Βοργία, εν ώρα εργασίας, με αποτέλεσμα και να εκτεθούμε στους Δημότες που εκείνη την ώρα εξυπηρετούνταν και να αναστατωθούν οι υπάλληλοι και το πιο σημαντικό να καταλήξει ένας άνθρωπος – υπάλληλος του Δήμου – στο νοσοκομείο, λόγω της ασύλληπτης συμπεριφοράς ενός εντελώς αναρμόδιου» τόνισε ο κ Μερκουράκης, ενώ στρεφόμενος στον κ. Κανέλλο είπε: «Δεν είχατε και δεν έχετε καμία αρμοδιότητα να βρίσκεστε εκεί, δεν είχατε και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο».

«Έχουμε μάθει πως έχει γίνει αναφορά για το περιστατικό την οποία συνυπογράφουν 7 υπάλληλοι* που βρίσκονταν μπροστά στο περιστατικό. Η αναφορά αυτή έχει κοινοποιηθεί στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην επιθεώρηση εργασίας, στον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Γνωρίζουν τι έχει συμβεί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι;» ρώτησε καταλήγοντας ο κος Μερκουράκης, για να εισπράξει την αρνητική απάντηση μερίδας Συμβούλων της Συμπολίτευσης. «Θέλουμε να ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, για να καταδικάσει αυτή τη συμπεριφορά και φυσικά ο κ Κανέλλος υποχρεούται – ως ελάχιστο δείγμα μεταμέλειας – να ζητήσει συγγνώμη από την υπάλληλο. Μην ξεχνάτε πως αν αφήσουμε τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές στο απυρόβλητο, αυτές θα πολλαπλασιαστούν».

Στο σημείο εκείνο, το λόγο πήρε ο κ Χατζηδάκης, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός και λέγοντας πως παρότι εκείνος έλειπε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΑ, δέχτηκε τηλεφώνημα από πολίτη που διαμαρτυρόταν ότι δεν εξυπηρετείται από τους υπαλλήλους. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η ενημέρωση που είχε από τον κ. Κανέλλο ήταν παρόμοια και πως δεν υπήρξαν φωνές ή καβγάδες.

Αφού ολοκλήρωσε τη σύντομη τοποθέτηση του ο Δήμαρχος, το λόγο ζήτησε και πήρε ξανά ο κ. Μερκουράκης σχολιάζοντας: «Έχω την αίσθηση ότι σκόπιμα συγχέουμε ένα περιστατικό ελλιπούς εξυπηρέτησης πολίτη, το οποίο δεν ξέρουμε κι αν ισχύει – με ένα περιστατικό επίθεσης σε υπάλληλο του Δήμου, το οποίο συγκεντρώνει τις μαρτυρίες 8 ανθρώπων. Θα ήθελα να παραμείνουμε στο περιστατικό αυτό καθαυτό».

Κανέλλος: Σατανισμένη, άρρωστη και τρελή η κα Βοργία!

Σειρά είχε ο κ. Κανέλλος, ο οποίος αφού πρώτα απείλησε τον κ. Μερκουράκη ότι αυτά θα χρειαστεί να τα επαναλάβει στις αίθουσες των δικαστηρίων, στη συνέχεια υπογράμμισε πως ουδέποτε έβρισε ή προπηλάκισε την κα Βοργία, ενώ καταλήγοντας στην τοποθέτηση του χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «σατανισμένη, άρρωστη και τρελή», αναφερόμενος στην υπάλληλο. Επιπλέον, ανέφερε στην ομιλία του πως η κα Βοργία, συστηματικά ταλαιπωρεί και ενοχλεί την Δημοτική Σύμβουλο κα Ανδρικοπούλου, η οποία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την κα Βοργία.

Μετά τον κ. Κανέλλο, τον λόγο πήρε ξανά ο κ. Μερκουράκης, ο οποιος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο του υπενθύμισε πως λίγους μήνες πριν είχε θέσει το ζήτημα της απομάκρυνσης της κα Ανδρικοπούλου από τη βιβλιοθήκη: «Σας είχαμε πει, ανεξάρτητα ποιος έχει δίκιο ή άδικο, να απομακρύνετε την κα Ανδρικοπούλου, μέχρι να κλείσει το θέμα. Τώρα βλέπετε τα αποτελέσματα. Νέες μηνύσεις, βρισιές και άνθρωποι στο νοσοκομείο». Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πως αυτά δεν τον ενδιαφέρουν και «να πάνε να τα βρουν στα δικαστήρια».

Λαζαρίδου: Δεν είμαστε ντέτεκτιβ – υπάρχουν υπογραφές.

Στη συνέχεια, ο λόγος πέρασε στην Δημοτική Σύμβουλο του ΚΚΕ, κα Λαζαριδου, η οποία σημείωσε: «Εδώ δεν είμαστε για να έχουμε προσωπικά, ούτε υπέρ, ούτε κατά, είτε σε σχέση με Δημοτικούς Συμβούλους, ούτε με υπαλλήλους. Εμάς το μόνο που μας ήρθε ως πληροφόρηση, ήταν η μαρτυρία της ίδιας της υπαλλήλου, αλλά και οι υπογραφές των άλλων 7 υπαλλήλων που ήταν εκεί. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο. Ούτε ντετέκτιβ είμαστε, ούτε δικαστές, όμως οφείλουμε να πάρουμε θέση για ένα περιστατικό. Εάν ειπώθηκαν τέτοιες κουβέντες σε υπάλληλο, είναι απαράδεκτοι τέτοιοι χαρακτηρισμοί» είπε η κα Λαζαρίδου, για να την διακόψει ο κος Κανέλλος φωνάζοντας: «Σας λέω δεν ειπώθηκε τίποτα».

Η Δημοτική Σύμβουλος του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας: «Δεν θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητο, αν συνέβη κάτι τέτοιο, γιατί δεν είναι στα πλαίσια της ευπρέπειας να μιλάει κανείς από εμάς με αυτόν τον τρόπο. Θα θέλαμε να είναι εδώ και η ίδια και ακόμα καλύτερα να ερχόντουσαν οι συνάδελφοι της».

Βασιλείου: Να γίνει ΕΔΕ

Από τη μεριά του, ο κ. Βασιλείου σχολίασε: «Θυμάστε – όπως είπε και ο κ. Μερκουράκης – πριν λίγο καιρό που είχαμε συζητήσει τα ίδια και είχα πει κάποια πράγματα. Όταν γίνεται ένα περιστατικό, το πιο λογικό είναι να γίνεται μια ΕΔΕ, για να ξέρουμε τι είπε ο ένας, τι είπε ο άλλος, τι είπαν οι υπάλληλοι. Την ίδια τοποθέτηση την είχα κάνει και στην περίπτωση της βιβλιοθήκης. Όταν η υπηρεσία για τέτοια γεγονότα, δεν αποτυπώνει το πραγματικό περιστατικό, δε ξέρουμε τι γίνεται. Εγώ και άλλη φορά που είχα μια αντιδικία με την κα Ανδρικοπούλου, της είχα πει να μείνει λίγο έξω για να τελειώσει αυτή η υπόθεση. Την άλλη φορά το θέμα έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό και από σας δεν έγινε τίποτα. Ούτε ΕΔΕ δεν έγινε, ούτε έμαθε κανείς τι έγινε. Και τώρα τρέχουν στα Δικαστήρια δύο χρόνια. Εσείς έχετε μια ωραία τακτική: Αφήστε να βγάλουν τα μάτια τους».

Ο κος Χατζηδάκης απάντησε: «Δεν σας κάνει εντύπωση πως το μοναδικό πρόβλημα με το προσωπικό είναι με τον ίδιο άνθρωπο; Τελείως αναρμόδια η κα Βοργία, ταλαιπώρησε έναν Δημότη. Τώρα αν είπε ή όχι όλα αυτά, δεν είμαι ντέντεκτιβ. Αλλά να σας πω ένα περιστατικό. Ανακάλυψα μια καθαρίστρια που την είχε κοπανήσει και όταν την ανακάλυψα λιποθύμησε. Εγώ της έβαλα την ποινή που έπρεπε να βάλω, γιατί ένα πνευματικό κέντρο, του Φλοίσβου, να είναι έτοιμο όταν έπρεπε να είναι. Ας τα βρουν στα Δικαστήρια», για να τον διακόψει ο κος Βασιλείου λέγοντας: «Υπάρχει υπεύθυνη του Διοικητικού, δεν υπάρχει; Η κυρία Νόνη. Θα πρέπει να ετοιμάσει μια αναφορά».

Πάνω σε αυτό, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε: «Η Νόνη είπε πως δεν έβγαλε άκρη. Αν έχει κάνει κάτι παράτυπο ο κος Κανέλλος θα το βρουν τα Δικαστήρια», για να λάβει τη νέα απάντηση του κ. Βασιλείου: «Δεν πάει έτσι, να τα καταγράψει τα περιστατικά».

Ερώτηση για τις Κοινωνικές Δομές από Μερκουράκη

Ο επικεφαλής της ΡΑΚ κατέθεσε ερώτηση και για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου, απευθυνόμενος στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Κύριε αντιδήμαρχε, είστε υπεύθυνος για την λειτουργία των Κοινωνικών Δομών του Δήμου μας, δηλαδή το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε – και επιθυμούμε μια συνοπτική και περιεκτική απάντηση – πόση χρηματοδότηση λαμβάνετε κι αν αυτή είναι αρκετή για την ικανοποίηση των αναγκών λειτουργίας τους. Επίσης πόσοι ακριβώς σιτίζονται κι αν εξυπηρετούνται όλοι όσοι έχουν καταθέσει αιτήματα σίτισης.

Στην απάντηση του ο κ. Φωστηρόπουλος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον κ. Μερκουράκη για την ερώτηση, στη συνέχεια είπε πως πριν από 2 εβδομάδες έγινε αναλυτική ενημέρωση σε σχετική εκδήλωση. Στα ερωτήματα του κ. Μερκουράκη σημείωσε: «τα αιτήματα είναι συνεχώς αυξανόμενα και ότι καλύπτονται όλες οι ανάγκες, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο κι από πλευράς προσώπων». Επιπρόσθετα, σχολίασε πως «μέχρι στιγμής το πρόγραμμα κυλάει ομαλά, ωστόσο στις 30 Ιουνίου λήγει η παράταση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ελπίζουμε να πάρουμε μια ακόμη παράταση μέχρι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, όπως θέλει η Κυβέρνηση να κάνει. Στις 30 Ιουνίου, λήγουν οι συμβάσεις και το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί και δε ξέρουμε τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Τώρα όσον, αφορά στα άτομα, στο συσσίτιο, είναι 120 άτομα και στο παντοπωλείο 240 οικογένειες. Τέλος, με παρότρυνση του Δημάρχου έχουμε μπει σε προσπάθειες αναμόχλευσης της Κοινωνικής Οικονομίας».

Στην δευτερολόγία του ο κ. Μερκουράκης σχολίασε: «Απ’ ότι κατάλαβα από αυτά που είπατε κ. Φωστηρόπουλε, επαρκούν τα χρήματα που δίνονται στις Δομές. Κι εγώ, έχω στην κατοχή μου μια ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου, προς τους Συλλόγους, τις Ομάδες, τα Σχολεία, στα οποία σημειώνεται στο τέλος: ‘Η συνεργασία σας είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε θερμά’. Εντάξει, το καταλαβαίνω, η ευχαριστήρια επιστολή μπορεί να εμπεριέχει στοιχεία τέτοια, ωστόσο συστηματικά δίνεται μια εικόνα προς τα έξω, ότι υπάρχει ζήτημα υποχρηματοδότησης, ή τέλος πάντως, ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή και στήριξη των συλλόγων στις Κοινωνικών Δομών».

«Πρόσφατα ήρθε σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, σε κάποια σχολεία, δεν έχει σημασία σε ποια, ήρθε πρόταση να δώσουν ένα 200άρικο ή σε άλλο Σύλλογο να δώσουν 50άρικο, προς το Κοινωικό Συσσίτιο. Και ρωτώ, από τη στιγμή που είναι όλα καλά, γιατί εμπλέκουμε σε τέτοιο βαθμό τους Συλλόγους» συνέχισε ο κ. Μερκουράκης, για να τον διακόψει ο κ. Χατζηδάκης λέγοντας: «Εμείς το ζητήσαμε;», λαμβάνοντας την αρνητική απόκριση του κ. Μερκουράκη ο ο οποίος συμπλήρωσε: «Όχι δεν το ζητήσατε, έγινε πρωτοβουλιακά, ωστόσο επισημαίνω πως υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα και η παρουσία σας σε κάθε είδους εκδηλώσεις, δίνει αυτήν την αίσθηση. Ίσως από αυτήν την… αίσθηση να παρακινήθηκαν κάποιοι σύλλογοι, για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση»

Μερκουράκης: Οι τόκοι είναι για να στηρίζουν το success story του Δήμου;

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μερκουράκης σημείωσε: «Γνωρίζετε πως και πλεόνασμα έχουμε και σχεδόν μισό εκατομμύριο – σύμφωνα με αυτά που είπατε σε ΜΜΕ – τόκων λαμβάνουμε κάθε χρόνο. Αυτά τα χρήματα πάνε για να στηρίξουν το success story του Δήμου κι όχι τις Κοινωνικές Δομές ή άλλες ανάγκες του Δήμου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις Δομές, τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις προτεραιότητες, τις πραγματικότητες, να αποφασίσουμε και να συνομολογήσουμε τι απ’ αυτά χρειαζόμαστε και να καταλάβουμε πως άλλο πράγμα οι Κοινωνικές Δομές, άλλο τα Σχολεία, ανάγκες έχουν και οι δύο τομείς. Και μια Δημοτική Αρχή θα πρέπει να χρηματοδοτεί επαρκώς και τις Κοινωνικές Δομές και τα Σχολεία και εμείς να καμαρώνουμε γι’ αυτό κι όχι το αντίθετο.

Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε επ’ αυτού: «Έχω μια φιλοσοφία, ο Δήμος ή το κράτος δε μπορεί να χρηματοδοτεί τα πάντα. Για θέματα αλληλεγγύης και μόνο, βάζω τον κόσμο να καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα για να συνεισφέρουν. Η συνεισφορά τους είναι περισσότερο ηθική, παρά υλική. Δεν έχει μεγάλες ποσότητες και τέτοια. Τις μεγάλες ποσότητες τις δίνουν φορείς του ιδιωτικού τομέα που είναι ακόμα ανθηροί. Το ότι βάζουν τα σωματεία, που κάποια στιγμή κάνουν έναν αγώνα και λένε στους γονείς βάλτε 1 πακέτο μακαρόνια, δε σώζεται το σύστημα. Απλώς καταλαβαίνουν ότι έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη. Τα χρήματα που δίνουμε, αν διαπιστώσουμε ότι έρθουν παραπάνω, βεβαίως θα δώσουμε. Αλλά η αντίληψη έχουμε λεφτά και θα δίνουμε παραπάνω, δε συμφωνώ. Πρέπει να μπει στο πετσί τους, ότι ξέρετε νοιαζόμαστε κι εμείς».

Μερκουράκης: Είχαμε προειδοποιήσει

Τον λόγο πήρε ξανά ο κ. Μερκουράκης ο οποίος σημείωσε: «Παρόλα αυτά, πάνω σε αυτά που ειπώθηκαν, να σας υπενθυμίσω ξανά πως είχαμε βάλει σε παλιότερο Δημοτικό Συμβούλιο πως τελειώνει το πρόγραμμα και πως θα πρέπει ο Δήμος να μεριμνήσει για τη διάδοχη κατάσταση. Και μάλιστα είχαμε πει πως εμείς σαν παράταξη θα ψηφίσουμε την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με την ΆΝΟΔΟ, μόνο αν μας υποσχεθείτε πως σε 6 μήνες θα έχουμε ετοιμάσει τις προϋποθέσεις απεμπλοκής από αυτήν. Δεν κάνατε τίποτε τότε και τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς Κοινωνικές Υπηρεσίες».

Μαυρίδου: Λύση η Σπιτική Κουζίνα

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μερκουράκης, το λόγο πήρε η Δημοτική Σύμβουλος της Συμπολίτευσης, κα Μαυρίδου, η οποία σημείωσε: «Απ’ ότι κατάλαβα, επειδή υπάρχει όριο στα ποσά που επιτρέπουν να μπει κάποιος στο συσσίτιο, το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να είναι η ‘Σπιτική Κουζίνα’, που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν εισόδημα υψηλότερο από αυτά που επιτρέπουν οι Κοινωνικές Δομές».

Στη συνέχεια ο κος. Μερκουράκης σχολίασε: «Ο προβληματισμός μας πάνω στο θέμα της ‘Σπιτικής Κουζίνας’, είναι ότι αποτελεί εταιρεία του Ομίλου Σάλας. Το να παρέχουμε δωρεάν ενοίκιο και ρεύμα – όπως ακούστηκε – σε μια μεγάλη εταιρεία, είναι και αθέμιτος ανταγωνισμός προς άλλα εστιατόρια που αν δεν είχαν αυτά τα έξοδα, θα είχαν επίσης φτηνές τιμές».

Μπίτσικας για το άγαλμα του Παλαιολόγου

Παρέμβαση με την οποία ζητά αλλαγές στο άγαλμα του Παλαιολόγου, κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ, και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μπίτσικας: «κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του ΔΣ, κ.κ. Σύμβουλοι, σήμερα είναι η επέτειος της Πτώσης της Πόλης. Αφού αποδώσω τιμή σε εκείνους που έπεσαν μαχόμενοι στα τείχη, αλλά και σε όσους σφαγιάστηκαν μετά την πτώση, θα μου επιτρέψετε δύο σύντομες παρατηρήσεις για το άγαλμα-μνημείο του Κ. Παλαιολόγου, που είναι τοποθετημένο στην παραλία μας:

Το μήνυμα της θυσίας του Κ. Παλαιολόγου συνοψίζεται στην απάντηση που έδωσε στον απεσταλμένο του Μωάμεθ Β, λίγες μέρες πριν την τελική επίθεση, στην τελευταία απόπειρα διαπραγμάτευσης , όπως μας την μεταφέρει ο σύγχρονός του ιστορικός Δούκας : « το δε την πόλιν σοί δούναι ούτ’ εμόν εστίν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών» . Ο εθνομάρτυρας επαναλαμβάνει , στη γλώσσα της βυζαντινή διπλωματίας, σχεδόν 2000 χρόνια μετά, το δωρικό   «μολών λαβέ». Σώζει έτσι την τιμή και την αξιοπρέπεια του ελληνισμού, όταν ο εισβολέας αρνείται οριστικά να κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Αυτή είναι η φράση που πρέπει να γραφτεί κάτω από το άγαλμα, στην αρχική διατύπωση και στη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα.

Η ελληνική γλυπτική χαρακτηρίζεται, ήδη πριν τα κλασσικά χρόνια, από το « μέτρο», σε αντίθεση με τους γειτονικούς ανατολικούς πολιτισμούς. Το ελληνικό γλυπτό έχει τις φυσικές διαστάσεις, ενώ το αιγυπτιακό ή   το ασσυριακό είναι υπερφυσικό. Το μέτρο άλλωστε χαρακτηρίζει ολόκληρη την ελληνική φιλοσοφία και σκέψη και αποτελεί ιδεώδες, που εκφράστηκε με το γνωστό   « μέτρον άριστον ».   Ο δημιουργός του αγάλματος ακολούθησε τον κανόνα του μέτρου, αλλά η δημοτική αρχή κατάφερε να μετατρέψει το μνημείο σε φαραωνικό δημιούργημα, υψώνοντάς το στο τεράστιο μαρμάρινο βάθρο που είναι τοποθετημένο».

Χατζηδάκης: Δώρο το άγαλμα

Ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι το άγαλμα ήταν δώρο της Ακαδημίας, η οποία έγραψε το κείμενο της επιλογής της. Μάλιστα ήθελαν να το τοποθετήσουν ακόμη ψηλότερα και τους έπεισε να το βάλουν στο ύψος που τελικά τοποθετήθηκε. Ο κ. Μπίτσικας ανταπάντησε ότι δεν έπρεπε να δεχθεί το δώρο υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις, γιατί ο καθένας «αφήνει το στίγμα του».

Παριστάμενος Αντιδήμαρχος, ο κ. Γιάκοβλεφ, παρατήρησε ότι και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη είναι επίσης τοποθετημένο ψηλά. Ο κ. Μπίτσικας απάντησε ότι το άγαλμα αυτό έγινε τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου ελληνικού κράτους, όταν δεν είχε ακόμη απαλλαγεί η νέα ελληνική τεχνοτροπία από τις ξένες δυτικότροπες επιρροές που κυριάρχησαν για πολλά χρόνια.

Μαυρομάτης: Τι γίνεται με την επαναφορά των απολυμένων;

Έχει αρχίσει η διαδικασία επαναπρόσληψης Δημοτικών Υπαλλήλων που έχουν απολυθεί (Δημοτική Αστυνομία, καθαρίστριες κτλ). Ποια είναι η θέση του Δήμου πάνω σε αυτό και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε: «Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού έχουμε βάλει το ποσό για τους 9 που έκαναν αίτηση. Αν θα γίνει σύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ να επιστραφούν τα 70 εκατομμύρια που είχε κόψει η Κυβέρνηση παλιότερα. Για τους σχολικούς φύλακες, θα αποφασίσουμε αφού ολοκληρωθούν ορισμένες εκκρεμότητες».

Κόντρα και ονομαστική ψηφοφορία για θέση στάθμευσης!

Η «Επιτροπή Ελέγχου θέσεων στάθμευσης σε άτομα με κινητικά προβλήματα» αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίασή της την 6/5/15 να απορρίψει το αίτημα δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, κα Φακιολά, να της παραχωρηθεί θέση στάθμευσης. Η αιτία της απόρριψης ήταν η απουσία από τον κατατεθειμένο φάκελο του βασικότερου δικαιολογητικού, δηλαδή πρόσφατης απόφασης «Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας» (ΚΕΠΑ). Στη συνεδρίαση της επιτροπής παρίσταντο ο Αντιδήμαρχος κ. Α. Δούμας, η κ. Ν. Μαυρίδου, ο κ. Δ Καρκατσέλης και ο κ. Ι. Μπίτσικας, ενώ απουσίαζε ο κ. Θ. Κανέλλος.

Παρ’ όλα αυτά, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, ο Δήμαρχος επέμεινε να εγκριθεί το αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου. Ο γιατρός κ. Μπίτσικας επεσήμανε στην τοποθέτησή του ότι: «η τοπική κοινωνία μάς παρακολουθεί αυστηρά και με μεγάλη καχυποψία, δικαιολογημένη μετά τα όσα συνέβησαν στην πατρίδα μας τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι αποτελούμε μια κλειστή ομάδα, που ευλογεί τα γένια της. Αν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει πρόσφατη απόφαση ΚΕΠΑ, που δικαιολογεί θέση στάθμευσης, τότε θα εγκριθεί το αίτημά του».

Το θέμα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία – μετά από εντολή του Δημάρχου – και η θέση στάθμευσης χορηγήθηκε. Αντίθετα στη εντολή του Δημάρχου ψήφισαν ο Αντιδήμαρχος κ. Α. Δούμας, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας κ.κ. Ν. Μαυρίδου , Μ. Αρώνη, Δ. Καρκατσέλης και οι σύμβουλοι της ΡΑΚ κ.κ. Κ. Μερκουράκης, Ι. Μπίτσικας και Ι. Μαυρομμάτης. Λευκό ψήφισε η σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Χ. Γιαννοπούλου.

* Το κείμενο της καταγγελίας της κα Βοργία κατά του κ. Κανέλλου

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της καταγγελίας από την Άννα Βοργία

Προς Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Θέμα: Επίθεση Δημοτικού Συμβούλου Π.Φαλήρου σε υπάλληλο εν ώρα εργασίας.

Στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου την Παρασκευή 15 Μάϊου 2015 περί τις 10.00 π.μ. και ενώ ασκούσα τα καθήκοντά μου με έκπληξη δέχομαι την επιθετική παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου κ. Θ. Κανέλλου ο οποίος μου άσκηση έντονη ψυχολογική και ηθική βία. Δεν προηγήθηκε κάποιος διάλογος. Ωρυόμενος και με ύφος επιθετικό εξαπέλυε απειλές κατευθυνόμενος προς εμένα. Φραστικά αλλά και σωματικά, καθότι κουνούσε απειλητικά τα χέρια του λέγοντάς μου «τι είναι αυτά που κάνεις – σε ξέρω καλά εγώ εσένα – θα δεις τι θα πάθεις – καλά το λέει ο Δήμαρχος – τα ανακατεύεις όλα – θα σε εξαφανίσω» δέχτηκα φραστική και ψυχολογική απειλή.

Προσπαθούσα να καταλάβω τί έχει συμβεί και τον ρωτώ: «σας παρακαλώ πες τε μου τι συμβαίνει, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ…» εξακολουθούσε να λέει τα ίδια με επιθετική διάθεση και ακραία έντονο ύφος. Και ενώ φεύγει τον ακολουθώ μέχρι την πόρτα του δημοτολογίου ζητώντας του να μάθω τι έχει συμβεί «μου λέτε σας παρακαλώ τι έχει συμβεί;».

«Θα σε λιώσω, θα σε εξαφανίσω, λίγα είναι τα ψωμιά σου» ήταν οι απαντήσεις του. Επιστρέφω στο γραφείο ταραγμένη και ρωτώντας τους συναδέλφους: «Συνάδελφοι τι έχει γίνει; έγινε κάτι πες τε μου, γιατί δεν του απαντούσατε, τι έχει γίνει;». Μου απάντησαν ότι   ξαφνιάστηκαν και δεν κατάλαβαν τι είχε συμβεί. Μάρτυρες του επεισοδίου ήταν: Η Αγγελική Μαστρόκαλου που ήταν κοντά μου, η Χρυσάνθη Σταυροπούλου με τη Δώρα Κολοκυθά, που πλησίαζαν εκείνη τη στιγμή, η Γεωργία Χιώτη, η Ελενα Μελεμενή που ήταν πιο πέρα και από το Ληξιαρχείο η Αφροδίτη Τσώνη, η Φαίη Μόκου, ο Σωτήρης Μπαστούνας, η Ελένη Λαμπρινάκου. Από την ταμιακή η Λίτσα Δεσύπρη, ο Μάνος Μαγούλης, από το Πρωτόκολλο ο Γιώργος Λύτρας και η Νίκη Ρήγα.

Έγινε μια μεγάλη σύγχυση παρουσία δημοτών. Κατόπιν αυτού, απορημένη για το γεγονός σκέφτομαι για λίγα δευτερόλεπτα και αποφασίζω να ενημερώσω την Διευθύντρια. Η κ. Σταυριανάκου δεν ήταν στο Γραφείο της, με είδε η συνάδελφος Μαρία Κοντάκα και όλοι της Διοίκησης, κατόπιν τα βήματά μου με οδηγούν στο γραφείο Δημάρχου. Ήμουν ταραγμένη αλλά ψύχραιμη και ερωτώ: «είναι εδώ ο κ. Δήμαρχος;», μου απαντούν αρνητικά και την ίδια στιγμή εισέρχεται από μία δεύτερη πόρτα ο κ. Κανέλλος με πλησιάζει και πάλι απειλητικά, σχεδόν το πρόσωπό του πλησίασε το δικό μου λέγοντας τα παρακάτω: «τι θες εσύ εδώ; πως τολμάς και ήρθες εσύ εδώ, φύγεε, φύγε, εξαφανίσου από μπροστά μου, εξαφανίσου και μη με κοιτάς, μη με κοιτάς κ.α.».

Δεν του μιλούσα, δεν του απαντούσα ήμουν εντελώς σιωπηλή προκειμένου να σταματήσει. Και ενώ προσπαθώ να καταλάβω τι έχει συμβεί συνεχίζει λέγοντάς: «μάγισσα, είσαι μάγισσα φύγε, φύγε από μπροστά μου εξαφανίσου».

Στο επεισόδιο αυτό ήταν αρκετά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι συνάδελφοι: «Βασιλική Προκόπη, Ανδρομάχη Καντάρου, Γιώτα Σαϊνη, Αποστόλης Μίχος». Όλους τους συναδέλφους που επικαλούμαι μπορείτε να τους εξετάσετε.

Κατόπιν των ανωτέρω δύο σοβαρών περιστατικών πρόθεσή μου ήταν να επιστρέψω στο γραφείο μου. Πριν προλάβω να πάω να καθίσω, χάνω τις αισθήσεις μου, λιποθυμώ, κάλεσαν το ΕΚΑΒ, όπου με πηγαίνουν στον «Ευαγγελισμό». Μου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, πολλές ιατρικές εξετάσεις, παραμένοντας εκεί αρκετές ώρες.

Άννα Βοργία Στυλιανοπούλου, Υπάλληλος Δημοτολογίου ΠΕ/Γ Δήμου Π. Φαλήρου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.