Αγορές χωρίς μεσάζοντες, με… υπεργολάβους; Όχι ευχαριστώ!




(Δημοτική Κίνηση – Στροφή Νέας Σμύρνης)

Και ξαφνικά, την άνοιξη του 2015 όλοι θυμήθηκαν τις αγορές χωρίς μεσάζοντες. Από τη μια μεριά η παράταξη του κ. Κουτελάκη και από την άλλη η δημοτική αρχή του κ. Τζουλάκη. Και όσοι ακόμη θυμάστε και τους δύο να διαφωνούν το 2012, ως ενιαία δημοτική αρχή τότε, με τη διοργάνωση από τον δήμο τέτοιων αγορών, δεν έχετε τρελαθεί. [Θυμίζουμε ότι αρνητική ήταν η τοποθέτηση της δημοτικής αρχής διά του αντιδημάρχου κ. Συρίγου, μέλους του ΔΣ της Κεντρικής Λαχαναγοράς].

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα; Θα ήμασταν όλοι χαρούμενοι αν ήταν έτσι. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται όμως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι:

Στην πόλη μας η Λαϊκή Συνέλευση, η Στροφή Νέας Σμύρνης και άλλες ομάδες διοργάνωσαν από το 2012 μια σειρά από «Διαθέσεις Προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες». Αυτές, για να μιλήσουμε μόνο για τον εαυτό μας, διέπονταν πάντα από ορισμένες πολύ βασικές αρχές που συλλογικά διαμόρφωσε το κίνημα χωρίς μεσάζοντες:

foto4

  • Τρεις βασικοί στόχοι: Διασφάλιση υψηλής ποιότητας – Διασφάλιση δίκαιης (και όχι απλά φτηνής) τιμής για παραγωγούς και καταναλωτές – Στήριξη μικρών αγροτών και συνεταιρισμών που συμμερίζονται τις αρχές της κοινωνικής προσφοράς όλο το χρόνο (και όχι μόνο όταν έχουν περισσευούμενο στοκ).
  • Επίσης απόκτηση γνώσης για όλη την αλυσίδα της παραγωγής, αλλά και για την τιμολόγηση των προϊόντων. Για να ξέρουμε όχι μόνο τι φτάνει στο πιάτο μας, αλλά και πώς, και γιατί κοστίζει τόσο.
  • Αλλά και ενεργοποίηση της κοινωνίας για αυτοοργάνωση και ανάδυση νέων πρωτοβουλιών (καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες αλληλεγγύης κ.λπ.). [Γι’ αυτό και δεν επιδιώξαμε τη μηνιαία π.χ. διοργάνωση των διαθέσεων τροφίμων. Γιατί έχει σημασία να αφήνει κανείς χώρο για άλλες προσπάθειες]
  • Όλα τα παραπάνω αξιολογούνται, παρακολουθούνται και αποφασίζονται μέσα από ανοιχτές, συλλογικές διαδικασίες, ελεύθερες για όλους.
  • Οι αγορές διοργανώνονται με αφιλοκερδή εργασία εθελοντών.
  • Οι παραγωγοί διαθέτουν ποσοστό επί των τροφίμων που πωλούν, το οποίο στη συνέχεια προσφέρεται σεάπορους συμπολίτες μας.

foto5

Δυστυχώς τόσο η πρωτοβουλία της παράταξης Κουτελάκη όσο και της δημοτικής αρχής Τζουλάκη, παρότι στα λόγια αναγνωρίζουν τη σημασία του κινήματος χωρίς μεσάζοντες, στην πράξη δεν υιοθετούν τα διδάγματά του. Η πρώτη διοργανώνει διαθέσεις χωρίς μεσάζοντες δίνοντάς τες υπεργολαβία σε μια άλλη «ομάδα αλληλεγγύης» (χωρίς μέλη, διαδικασίες και ουσιαστική άποψη για τα παραπάνω). Η δεύτερη επιλέγει να δώσει τη δική της υπεργολαβία σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ από την άλλη άκρη της Αθήνας, η οποία δεν έχει δημιουργηθεί από πολίτες/καταναλωτές αλλά από συγκεκριμένη ομάδα παραγωγών που βρήκε αυτόν τον τρόπο για να πλασάρει τα προϊόντα της σε δήμους (άραγε από πού θα έχει αυτή η επιχείρηση έσοδα προκειμένου να είναι βιώσιμη;).

foto2

Η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ δεν διεκδικεί ούτε αυθεντία ούτε αποκλειστικότητα στα ζητήματα των δράσεων αλληλεγγύης. Θεωρούμε θετική κάθε προσπάθεια, ακόμη κι αν κάποιοι που έχουν συνηθίσει σε άγονες αντιπαραθέσεις βλέπουν «υποτονικότητα» σ’ αυτή μας τη στάση. Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε όλοι να κρίνουμε τη σοβαρότητα με την οποία ο καθένας εμπλέκεται σε τέτοιες δραστηριότητες. Ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με τον δήμο ή με την αξιωματική αντιπολίτευση, οι απαιτήσεις δεν μπορεί παρά να είναι υψηλές.

  • Πόσο πειστική είναι μια δημοτική παράταξη που, μόλις βρέθηκε στην αντιπολίτευση, κατάλαβε τη σημασία να έχει «κοινωνική δράση», αλλά αφιερώνει περισσότερο χρόνο και κόπο για να αυτοδιαφημιστεί, ενώ το καθαυτό έργο το αναθέτει σε τρίτους;
  • Πόσο πειστική είναι μια δημοτική αρχή που οργανώνει αγορές χωρίς μεσάζοντες για να κοντράρει τον αντίπαλό της, και μάλιστα την ώρα που δεν δίνει άδειες σε μεροκαματιάρηδες πωλητές κουλουριών;
  • Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη συμμετοχή και την αυτοοργάνωση των πολιτών, την οποία και οι δύο συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια αποστρέφονται;

Περιμένουμε λοιπόν από τη δημοτική αρχή να ακυρώσει το συμβόλαιό της με την ΚΟΙΝΣΕΠ και να προχωρήσει με δικές της δυνάμεις (π.χ. με την ομάδα εθελοντών που διαθέτει ή κάνοντας ανοιχτό κάλεσμα σε συμπολίτες μας) στη διοργάνωση αγορών χωρίς μεσάζοντες, με πλήρη αυτονομία, εθελοντικά και με τρόπο που θα στηρίζει τα κινηματικά χαρακτηριστικά τους. Σε μια τέτοια προσπάθεια θα συμβάλλαμε με χαρά, με όση γνώση διαθέτουμε

Περιμένουμε και από τους δύο να τερματίσουν τη φαρσοκωμωδία των διαζευγμένων συζύγων που συμφωνούν σε όλα, αλλά θέλουν να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου. Άλλωστε οι εκλογές τέλειωσαν και ο στόχος –να μην αλλάξει το τοπίο στη Ν. Σμύρνη– επετεύχθη.

Μέχρι τότε, λέμε ξεκάθαρα:

Αγορές χωρίς μεσάζοντες, με υπεργολάβους; Όχι ευχαριστώ!

foto1

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.