5,3 Ρίχτερ στην Eύβοια «ξύπνησαν» την Αθήνα – Χουλιάρας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό (VIDEO)
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.09 τα ξημερώματα της Τρίτης στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 78 χιλιόμετρα βόρειο – βορειοδυτικά της Αθήνας και 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.Tο εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 13 χιλιόμετρα, ενώ ο σεισμός χαρακτηρίζεται επιφανειακός.

Το επίκεντρο του σεισμού, όπως ενημερώνει το Ινστιτούτο είναι μεταξύ Μαλεσίνας και Εύβοιας σε υποθαλάσσιο χώρο.Έγινε αισθητός σε πάρα πολλές περιοχές, όπως στην Αθήνα στη Λαμία αλλά και στην Κόρινθο.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: 

Χουλιάρας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό


Ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής σεισμολογίας, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν επιφανειακός. Παράλληλα σημείωσε πως το φαινόμενο παρακολουθείται και δεν είναι σίγουρος πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Α. Tσελέντης: Παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο 

Το zougla.gr μίλησε και με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκη Τσελέντη. Ο ίδιος ανέφερε ότι προς το παρόν το φαινόμενο παρακολουθείται στενά. Παράλληλα επισήμανε ότι κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Εύχομαι ο σεισμός αυτός να ήταν ο κύριος και να μην γίνει άλλος αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί εδώ και λίγο καιρό είχαμε την εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ ότι στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται ένας ισχυρότερος σεισμός. Είχαμε σε κατάσταση ετοιμότητας το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Η σεισμική ακολουθία συνεχίζει. Περιμένουμε και παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο», δηλώνει.

Π.Καρύδης: Τέτοιοι σεισμοί έχουν τη δυνατότητα να προξενήσουν ζημιές 

Ο καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτης Καρύδης, εξήγησε στο zougla.gr για ποιο λόγο ο σεισμός αυτός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Όπως είπε σημαντικό ρόλο παίζει το έδαφος στο οποίο βρίσκεται ο παρατηρητής την ώρα του φαινομένου. «Ο σεισμός αυτός έχει επιπτώσεις αναμενόμενες διότι σε αυτήν την απόσταση και με αυτό το μέγεθος έχει τη δυνατότητα να προξενήσει ζημιές σε κτήρια. Γίνεται ιδιαίτερα αισθητός σε υψηλούς ορόφους, σε εύκαμπτα κτήρια.
Ανάλογα το που βρίσκεται ο παρατηρητής, όταν είναι σε μια ακτίνα περί τα 10-12χλμ από το επίκεντρο αισθάνεται πρώτα μια πολύ έντονη κατακόρυφη συνιστώσα. Στη συνέχεια αρχίζουν οι δονήσεις. Το πόσο έντονη θα γίνει αυτή η δόνηση από τον παρατηρητή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του κτηρίου και του εδάφους. Αν είναι σε μαλακό έδαφος τότε η δόνηση γίνεται περισσότερο αισθητή σε σχέση με σκληρά εδάφη», επισημαίνει ο καθηγητής.

Ε. Λέκκας: Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθεί το φαινόμενο 

Ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα: «Η δόνηση αυτή έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Εύβοια, στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στο Λεκανοπέδιο. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αλλά και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου».

Συνεχής σεισμική δραστηριότητα 

Οι σεισμοί πάντως γύρω από το επίκεντρο συνεχίζονται. Μέχρι αυτή την ώρα είναι αρκετοί και το μέγεθός τους φτάνει ακόμα και τα 3,4 Ρίχτερ.


(Συνεχής σεισμοί γύρω από το επίκεντρο)

Πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους οι κάτοικοι της Χαλκίδας 

Κάτοικοι της Χαλκίδας επικοινωνούν συνεχώς με το zougla.gr και αναφέρουν ότι ο σεισμός ήταν μεγάλης διάρκειας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός. «Πεταχτήκαμε από το κρεβάτια μας, έτριζαν τα πάντα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τα Αστυνομικά Τμήματα, του Λουτρακίου και της Λίμνης Ευβοίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για τραυματίες. Το ίδιο επιβεβαίωσε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής του νομού.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Λοκρίδα

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Λοκρίδα

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στo Λουτράκι:

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην Άνω Χώρα:

Τη σεισμική δόνηση κατέγραψε και ο σεισμογράφος της Λοκρίδας

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.