Η πρόταση του «ΜΕΤΕΧΩ» για την Αγίου Δημητρίου




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Πρόσφατα έγινε η παρουσίαση της μελέτης για την αναμόρφωση της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου στο τμήμα από την οδό Γράμμου έως τη Θεομήτορος. Το «ΜΕΤΕΧΩ»θέλοντας να συμβάλλει στην καλύτερη επιλογή για την πόλη μας  συμμετέχει στη συζήτηση που άνοιξε με βάση την δική του φιλοσοφία και τις θέσεις του προγράμματός του  για τα μείζονα ζητήματα λειτουργίας της πόλης και τοποθετείται με τις εξής αρχικές προτάσεις.
 Βασική μας θέση ήταν και παραμένει η μη αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος της κυκλοφορίας στον Άγιο Δημήτριο και η δημιουργία μίας συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης για την ρύθμισή της. Ωστόσο θα καταθέσουμε τις απόψεις μας για την υπάρχουσα μελέτη γιατί πιστεύουμε  ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να αντιμετωπιστούν προβλήματα που είναι ήδη χρονίζοντα στο Δήμο μας.
Θεωρούμε ότι συζητώντας την κυκλοφοριακή μελέτη, βασική προτεραιότητα που σχετίζεται με αυτήν αποτελεί το ρυμοτομικό σχέδιο και η αρχιτεκτονική μελέτη που θα μας δείξουν την πιθανή ανάγκη απαλλοτριώσεων και το κόστος που θα  προκύψει από αυτές. Αν το θέμα της χρηματοδότησης, όπως επίσης και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου  δεν είναι λυμένα από την αρχή, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν  εμπόδια στην εξέλιξη του έργου.
 Επειδή η Αγίου Δημητρίου είναι ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης πρέπει αφενός μεν να διευκολύνει την ομαλή διέλευση των αυτοκινήτων με αναβαθμισμένο με ποιοτικό και ασφαλέστερο οδόστρωμα, αφετέρου δε να εξυπηρετεί στο έπακρο την μετακίνηση των πολιτών αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πεζοδρόμια. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει η πρόβλεψη, εκτός άλλων, για δημιουργία συχνών διαβάσεων για την ασφαλή διέλευση πεζών με κατάλληλη υποδομή για την μετακίνηση των ΑμΕΑ. Θεωρούμε ότι η ύπαρξη νησίδας στη μέση της λεωφόρου θα κόψει την «ζωή» της πόλης στα δύο, θα δυσχεράνει περισσότερο την κυκλοφορία, θα επιβαρύνει την εμπορική κίνηση και ως εκ τούτω την απορρίπτουμε . Μικρά τμήματα νησίδας μπορούν να υπάρχουν σε κόμβους που θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια. 
Προτείνουμε για την διευκόλυνση των αυτοκινήτων που επιλέγουν  να κατευθυνθούν σε αντίθετες πορείες, να απαγορευθούν οι αριστερές στροφές κατά μήκος του δρόμου εκτός από λίγα επιλεγμένα σημεία τα οποία θα προτείνουν οι μελετητές.
Προτείνουμε την απαγόρευση της στάθμευσης στα σημεία του δρόμου όπου είναι  μικρό το πλάτος του με έλεγχο και εφαρμογή, αν αυτή επιλεγεί, ώστε να μην παρουσιάζεται η γνωστή σε όλους αποκρουστική, αλλά και ταυτόχρονα επικίνδυνη για τους πεζούς, εικόνα της παράνομης στάθμευσης των αυτοκινήτων στα πεζοδρόμια.
Προκρίνουμε για την απρόσκοπτη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά και για την υποστήριξη της εμπορικής δραστηριότητας, την δημιουργία στάθμευσης των οχημάτων με εσοχές κατά μήκος του δρόμου, επίσης με έλεγχο και εφαρμογή, σε σημεία όπου το πλάτος του δρόμου δίνει τέτοια δυνατότητα.
     Κεντρικός στόχος με τις παραπάνω βελτιώσεις, εκτός από τον βασικό, δηλαδή της ομαλής διέλευσης των αυτοκινήτων και της υποστήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας θα πρέπει να είναι επίσης και η αύξηση του ζωτικού χώρου της εξυπηρέτησης των πολιτών επί της Αγίου Δημητρίου  με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Τα πεζοδρόμια πρέπει να διαμορφωθούν με παγκάκια, πράσινο και ενισχυμένο οικολογικό φωτισμό, έλκοντας τον πολίτη σε περαιτέρω χρήση τους και για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι ασφαλή και λειτουργικά.
Επίσης, θεωρούμε εφικτή την δημιουργία ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της λεωφόρου με κατεύθυνση προς Άλιμο, ώστε να συνδυαστεί με μελλοντικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας, που για εμάς είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί.
    Σε κάθε περίπτωση ως «ΜΕΤΕΧΩ», επιμένουμε πριν από την όποια επιλογή να προηγηθεί ενημέρωση- διαβούλευση με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών. Διαφορετικά όποια λύση και αν επιλεχτεί, δεν θα έχει την ουσιαστική νομιμοποίησή τους.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΗΣ  Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015 και ώρα 18:30, στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (Αγ. Δημητρίου 55), θα γίνει ενημέρωση των πολιτών για τη Μελέτη Διαπλάτυνσης της λεωφόρου Αγ. Δημητρίου, από το ύψος της οδού Γράμμου μέχρι την οδό Θεομήτορος.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.