“Επιλεκτικό το ενδιαφέρον των τριών δημάρχων για τη Δημόσια Περιουσία”




(Δημοτική Κίνηση Αλίμου ΑΝΩ­-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι)

Επιλεκτικό αποδείχθηκε το ενδιαφέρον για τη δημόσια περιουσία από τη μεριά των τριών δημάρχων Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, με πρωτοβουλία των οποίων πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων στις 2 Απριλίου στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Ηλιούπολης.
Προσήλθαμε στη συνεδρίαση χωρίς να γνωρίζουμε το ουσιαστικό περιεχόμενο της συζήτησης, πέρα από το ότι αφορούσε στο άρθρο 24 του νόμου για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και στη δημόσια περιουσία γενικώς. Θεωρούμε αντιδημοκρατική και αντιθεσμική την πρακτική αυτή και γι’ αυτό διαμαρτυρηθήκαμε τόσο προς την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου όσο και προς τους άλλους προέδρους. Πρακτική στην οποία, βέβαια, μας έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή Αλίμου.
Οι τρεις δήμαρχοι, που τόσο “καίγονται” για τη δημόσια περιουσία και έσπευσαν να συγκαλέσουν κοινή συνεδρίαση, περιόρισαν το ενδιαφέρον τους στην υπόθεση των οικοπέδων που διεκδικεί η οικογένεια Νάστου και που ανήκουν στην ΕΤΑΔ, η οποία με το άρθρο 24 θα απορροφηθεί από τον νέο φορέα για τη δημόσια περιουσία.
Έτσι, το θέατρο παίχτηκε ως εξής: πρώτα φόρεσαν τη μάσκα της “αγωνίας” αλλά και του όψιμου ενδιαφέροντος για την τύχη της δημόσιας περιουσίας που θα διαχειριστεί ο νέος φορέας.
Η μάσκα έπεσε στη συνέχεια, όταν θέσαμε επί της ουσίας το θέμα ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για τη δημόσια περιουσία αφήνοντας απ’ έξω το Ελληνικό, το παράκτιο μέτωπο, το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ και την κατάργησή του. Οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι δεν θέλουν την κατάργησή του ΤΑΙΠΕΔ! Τάχθηκαν δε υπέρ της επένδυσης Λάτση στο Ελληνικό.
Είναι γνωστές οι απόψεις του δημάρχου Αλίμου για τις “καλές” επενδύσεις στην παραλία. Τι κι αν είναι παράνομη η “σύμβαση” Λάτση, τι κι αν θα καταστραφεί ανεπιστρεπτί η περιοχή… Του διαφεύγει ότι το δημοτικό συμβούλιο Αλίμου ουδέποτε τροποποίησε τις ομόφωνες αποφάσεις του για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, όπως ανέφερε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Κλαυδιανός. Περιορίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του, γι’ αυτό θέλει να καλέσει πρώτη και καλύτερη τη Lamda για να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για την…καλή επένδυσή της.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο κ. Κονδύλης δεν έχει πει κουβέντα όλα αυτά τα χρόνια για τον καταστροφικό ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, που συστάθηκε το 2011 για να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία με σκοπό την αποπληρωμή του επαχθούς χρέους. Ως δήμαρχος Αλίμου έχει αρκεστεί σε ένα εξώδικο για τη Μαρίνα, συμφωνώντας επί της ουσίας με την “καλή ιδιωτική επένδυση”. Μάλιστα, έχει συνυπογράψει με άλλους δημάρχους της παραλίας επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάργηση της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ, τη στιγμή που έχει ασκήσει ένδικα μέσα εναντίον της!

Η τελική πρόταση που έγινε από πλευράς των τριών δημάρχων και η οποία υπερψηφίστηκε από τους λιγοστούς δημοτικούς συμβούλους που ήσαν παρόντες ήταν η ακόλουθη:
1. Άμεση επίσκεψη αντιπροσωπείας των τριών δήμων στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη για να ξεκαθαριστεί το θέμα του νέου φορέα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
2. Οριστική παραχώρηση στους δήμους των οικοπέδων του δημοσίου με μοναδικό σκοπό να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς χρήσεις με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και το ΕΣΠΑ.
3. Ενημέρωση της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ ώστε να συζητηθεί στα διοικητικά τους συμβούλια το θέμα της δημόσιας περιουσίας.

Επί της πρότασης κατατέθηκαν συμπληρωματικά τα παρακάτω από τον Χρ. Κορτζίδη, επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης, με τα οποία συμφώνησαν οι δημοτικές κινήσεις ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι και ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΙΣ:
1. Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και σταμάτημα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.
2. Να ζητηθεί από την κυβέρνηση να κάνει κάθε αναγκαία ενέργεια ώστε τα «Ναστέικα» να παραμείνουν στους δήμους και με παραχωρητήρια.
3. Να ακυρωθεί η παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας στον Όμιλο Λάτση και να προχωρήσει η δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ.

Η Ελένη Μπελιά στην ομιλία της αναφέρθηκε στην αναγκαία σύνδεση όλων των ζητημάτων της δημόσιας περιουσίας που αφορούν τους τρεις Δήμους αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Για τον λόγο αυτόν τόνισε ότι στη συνάντηση έπρεπε να είχαν προσκληθεί και τα δημοτικά συμβούλια όλων των γύρω δήμων. Αναφέρθηκε, επίσης, στους αγώνες που έχουν δώσει τα Κινήματα των πολιτών και οι δημοτικές αρχές για τη δημόσια περιουσία αλλά και για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, αγώνες οι οποίοι θα συνεχιστούν. Η διεκδίκηση των οικοπέδων είναι αυτονόητη. Το ίδιο αυτονόητη είναι και η διεκδίκηση κάθε ελεύθερου δημόσιου χώρου. Η αναφορά στην υποκριτική στάση του δημάρχου Αλίμου σχετικά με το επιλεκτικό ενδιαφέρον του για τη δημόσια περιουσία προκάλεσε την απρεπή διακοπή της ομιλίας της από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ηλιούπολης. Τα δημόσια πρόσωπα, όμως, κρίνονται δημόσια για τις επιλογές και τις πράξεις τους…

Το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι ψήφισε “παρών” στην πρόταση των τριών δημάρχων.

Άλιμος, 5 Απριλίου 2015

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.