Ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης




Αγαπητοί/ές Φίλοι/ες,
Την προσεχή Κυριακή, 26.4.2015, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου διοργανώνει εκστρατεία καθαρισμού του ρέματος της Πικροδάφνης, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Let’s do it.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αφενός ο καθαρισμός θα γίνει εθελοντικά από τον κόσμο που θα λάβει μέρος και αφετέρου ότι η συλλογή και αποκομιδή τωναπορριμμάτων θα γίνει με τα χέρια και με την χρήση ελαφρών εργαλείων, δηλαδή με τον τρόπο που ενδείκνυται να γίνεται ο καθαρισμός των ρεμάτων.

Δεν θα χρησιμοποιηθούν μπουλντόζες ή άλλα ερπυστριοφόρα ή βαρέα οχήματα,  τα οποία ισοπεδώνουν την κοίτη του ρέματος και έχουν ολέθριες συνέπειες στο οικοσύστημά του αφού καταστρέφουν τους χώρους αναπαραγωγής και ενδιαίτησης της πλούσιας πανίδας του.
Το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» υποστηρίζει ολόθερμα την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Αγίου Δημητρίου και καλεί όλα τα μέλη του και τους φίλους του να συμμετάσχουν ενεργά στον καθαρισμό του ρέματος την προσεχή Κυριακή.

Θεωρούμε ότι ο μικρός κόπος που θα καταβάλουμε για να καθαρίσουμε έστω και ένα κομμάτι του ρέματος θα ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα, αφού θα δώσει την ευκαιρία στους περισσότερους από εμάς να γνωρίσουν την πλούσια φυσική του ομορφιά και να συνειδητοποιήσουν την συμβολή που θα μπορούσε να έχει στην ραγδαία αναβάθμιση όλων των παραρεμάτιων περιοχών, από τον Υμηττό μέχρι το Έδεμ, αν αναδειχθεί σε μία όαση πρασίνου και σε ένα χώρο περιπάτου, αναψυχής και επαφής των περισσότερων από 240.000 κατοίκων, των Δήμων από τους οποίους διέρχεται, με τη φύση.

Επιπλέον θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του ρέματος της Πικροδάφνης εθελοντικά από τον κόσμο αποκτά ιδιαίτερη αξία ενόψει της εκδίκασης της αίτησης, που έχουν υποβάλει κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου και του Παλαιού Φαλήρου, για την ακύρωση της κατασκευής των συλλεκτήριων αγωγών Σ2 και Σ3 στην Ηλιούπολη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, 29.4.2015, δηλαδή μετά από τρεις ημέρες.

Για όσους δεν θυμούνται να αναφέρω ότι με την κατασκευή των συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων υδάτων Σ2 και Σ3 στην Ηλιούπολη μεταφέρονται στο ρέμα της Πικροδάφνης νερά από άλλη λεκάνη απορροής (χωρίς μάλιστα να έχει γίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) απειλώντας με αφανισμό ολόκληρο το οικοσύστημά του, αυξάνοντας τους κινδύνους καταπτώσεων πρανών του και δρομολογώντας στην ουσία τον εγκιβωτισμό του και επομένως την καταστροφή του. Για τον λόγο αυτό θα μοιράσουμε στον κόσμο, που θα συμμετάσχει στον καθαρισμό του ρέματος, ενημερωτικό φυλλάδιο

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.