Ανδρέας Κονδύλης: “Με το άρθρο 24 μπαίνει πωλητήριο στα παραλιακά “φιλέτα” ερήμην των Δήμων”




Tους κινδύνους που κρύβει το το άρθρο 24 του Σχεδίου Νόμου για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, επισημαίνει ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά άμεσα το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς με την προβλεπόμενη ρύθμιση καταργείται κάθε δυνατότητα συνεργασίας των Δήμων με το Δημόσιο για την αξιοποίηση των ακινήτων του.

Ακολουθεί η θέση του δημάρχου Αλίμου για το άρθρο 24:

Με το άρθρο 24§2 του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» που κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση, ορίζεται ότι:

«Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α’314), όπως ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.)».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση βάζει, ουσιαστικά, πωλητήριο σε ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν στα δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ ΑΕ, της οποίας τα έσοδα πήγαιναν στο Ελληνικό Δημόσιο. Με τη νέα ρύθμιση, όλα τα ακίνητα του Δημοσίου περνάνε πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ως καταστατικό σκοπό του την ΕΚΠΟΙΗΣΗ για την κάλυψη των χρεών προς τους δανειστές της χώρας μας, καθόσον τα έσοδα από το ΤΑΙΠΕΔ φεύγουν απευθείας στο εξωτερικό.

Πέρα από το γενικότερο ζήτημα, ότι περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή σε καθεστώς εκποίησης ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (η ΕΤΑΔ ΑΕ προέρχεται από τη συγχώνευση των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων ΑΕ και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου), προκύπτει και ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

Μέχρι σήμερα πάμπολλοι Δήμοι ανά την Ελληνική Επικράτεια έχουν συνεργασία με την ΕΤΑΔ ΑΕ, στο πλαίσιο της οποίας έχουν παραχωρηθεί δημόσια ακίνητα στους Δήμους για χρήση, αξιοποίηση, εκμετάλλευση κ.λπ. (παραλίες, τουριστικά ακίνητα, μεγάλες εκτάσεις κ.λπ.). Σε πολλές περιπτώσεις οι παραχωρήσεις αυτές είναι για ορισμένο χρονικό διάστημα, μετά το τέλος του οποίου γίνεται ανανέωση της παραχώρηση της χρήσης από την ΕΤΑΔ ΑΕ στους Δήμους.

Με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται προς ψήφιση, τέτοιες παραχωρήσεις είναι πλέον αδύνατες, αφού δεν επιτρέπονται από τον ιδρυτικό Νόμο του ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να κάνει καμία άλλη πράξη, εκτός από το να εκποιεί σε ιδιώτες.

Κατά συνέπεια, εάν ψηφιστεί η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, οι Δήμοι παύουν να έχουν τη νόμιμη δυνατότητα να συνεργάζονται με το Ελληνικό Δημόσιο για την αξιοποίηση ακινήτων του και όλα τα ακίνητα της ΕΤΑΔ ΑΕ που σήμερα χρησιμοποιούν / αξιοποιούν οι Δήμοι και οι πολίτες τους περιέρχονται οριστικά στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μόνο να πωλεί σε ιδιώτες τρίτους μπορεί. Οι Δήμοι τίθενται οριστικά στο περιθώριο, μαζί και οι δυνατότητες για ποιότητα ζωής και ανάπτυξη που τους παρείχε μέχρι σήμερα η χρήση των ακινήτων της ΕΤΑΔ ΑΕ.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι παραλιακές πόλεις από το Παλ. Φάληρο μέχρι το Σαρωνικό: το παραλιακό μέτωπό τους, που μέχρι σήμερα υπαγόταν σχεδόν συνολικά στο Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ και την ΕΤΑΔ ΑΕ, πλέον θα υπάγεται συνολικά στο ΤΑΙΠΕΔ και όλο το παραλιακό μέτωπο θα είναι προς πώληση, ερήμην των Δήμων.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής της 16.3.2015 η αναπλ. Υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι θα προσθέσει διάταξη στο εν λόγω άρθρο 24 που θα προβλέπει ότι τα έσοδα από το ΤΑΙΠΕΔ εφεξής θα κατευθύνονται στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και όχι στο δημόσιο χρέος. Και πάλι όμως, εξακολουθεί να υφίσταται το υπόλοιπο νομικό πλαίσιο για το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προβλέπει αυστηρές δεσμεύσεις και ουσιαστικά απαγορεύει τη συνεργασία με τους Δήμους, τις συμπράξεις με την Τ.Α. και τις παραχωρήσεις ακινήτων εν γένει σε δημοτικούς και δημόσιους φορείς. Κατά συνέπεια, το ζήτημα για την Τ.Α. παραμένει αυτούσιο.

Επειδή οι εξελίξεις αυτές όχι μόνο δεν αποτελούν ικανοποίηση του παγίου αιτήματος της Τ.Α. για αναβάθμιση του ρόλου και της συμμετοχής της στη διοίκηση και διαχείριση των δημόσιων ακινήτων που βρίσκονται εντός της διοικητικής τους περιφέρειας, αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση εις βάρος των Δήμων σε σχέση με το σημερινό, υφιστάμενο καθεστώς (συνέργειες Δήμων – ΕΤΑΔ), αλλά και επειδή η ρύθμιση αυτή μπορεί να προκαλέσει αμετάκλητη ζημία στη διαχείριση εκατοντάδων δημόσιων ακινήτων, ζητάμε από το Υπουργείο Οικονομικών:

1. Να αποσύρει το άρθρο 24 του Σχεδίου Νόμου.

2. Άλλως, να προτείνει την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από την ΕΤΑΔ ΑΕ, κάτι που εξάλλου θα είναι πιο επωφελές για την Εθνική Οικονομία, δεν αποκλείει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων και είναι πιο συμβατό με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.